Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gaisotne svarīgāka

Līdzīgi citiem Karjeras Dienas rubrikas Es - uzņēmējs varoņiem, arī Liene Jelinska savu biznesu saņēmusies sākt tieši tagad, lai gan pati atzīst, ka šis brīdis vairāk bijusi apstākļu sakritība. «Kā tajā teicienā - visa pasaule sadevās rokās, lai piepildītos tas, ko ļoti vēlējos,» Liene smaida. Rīgas jūgendstila arhitektūras pērļu rajonā viņa pirms trijām nedēļām atvēra mākslas kafejnīcu Art cafᅢᄅ Sienna, kur kopā ar kafiju, vīnu un vieglām uzkodām var baudīt (un nopirkt) arī mākslas priekšmetus - piemēram, skaistus rokām darinātus fotoalbumus, zīmoglaku komplektus u.

c. Šāds koncepts izvēlēts gan pašas gaumes un sapņu, gan biznesa apsvērumu dēļ. «Būtu grūti izdzīvot, ja būtu tikai kafejnīca vai tikai mākslas salons. Tagad - ja viens virziens nevelk, otrs pabalsta,» Liene saka.

Studentus nesagaidīja

Lai gan pieredzes biznesā Lienei ir tikai tik, cik apguva studējot uzņēmējdarbības vadību Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā, mesties iekšā praktiskā darbā viņa nebijās. «Bija, protams, cilvēki, kuru viedoklī es ieklausījos un ieklausos, taču, no otras puses, tā varbūt ir jaunības privilēģija, ka tu nezini, kur var «aplauzties». Reizēm dur tumsā ar domu - kā būs, tā būs. Līdz šim ir izdevies trāpīt, kur vajag,» Liene stāsta un apstiprina, ka līdz šim īsti smagu biznesa mācību nav bijis. Ieceri sākt savu rūpalu viņa paziņām un draugiem gan īpaši neafišēja, lai izvairītos no replikām «tu ko, traka?!», «tagad taču krīze, ir jānogaida» utt. Meitene joprojām arī turpina pusslodzes darbu ASV vēstniecībā, kaut nu daudz vairāk enerģijas gribētos veltīt pašas uzņēmumam.

Ideju par mākslas kafejnīcu Liene auklēja diezgan ilgi, un daudzas ierosmes nākušas no ārzemju ceļojumiem. Rīgā atmosfērā līdzīgu vietu pamazām kļūst vairāk, tomēr Liene uzskata, ka kafejnīcu ar radošu gaisotni un personīgu attieksmi apkalpošanā joprojām ir pamaz. Šādas vietas cilvēkiem ir vajadzīgas - to Liene secina arī pēc pirmajām kafejnīcas darbības nedēļām un apmeklētāju atsaucības. Lai gan jārēķinās, ka klienti netērēs 10 latu par pudeli vīna, tomēr vieta, kur atnākt un izrauties no stresa un steigas, būs pieprasīta arī pašreizējos apstākļos. Klienti ir gan tūristi, kam kafejnīcā nopērkamās lietas var kļūt par alternatīvu tradicionālajiem Rīgas suvenīriem, gan mākslinieciski noskaņoti jaunieši, gan apkārtējo biroju darbinieki, kas Art cafᅢᄅ Sienna izmanto kā vietu, kur organizēt tikšanās pie tases kafijas. Iepretim lielajiem logiem slejas Rīgas Ekonomikas augstskolas krāšņā fasāde, taču Liene neslēpj, ka studenti pie viņas iegriežas mazāk, nekā gaidīts. «Tas bija tāds mazais šoks. Bet viņi ir ļoti noslogoti, turklāt viņiem augstskolā ir pašiem sava pasaulīte,» viņa komentē.

Mākslu oāze

Iecerēm atbilstošas telpas Liene meklēja gadu, līdz dižķibele šo jautājumu atrisināja, ļaujot iemitināties vietā, kur agrāk bijusi gan ēdnīca, gan mākslas salons, gan bankas filiāle. Birokrātija un papīru kārtošana pašai par pārsteigumu nekādas galvassāpes nesagādāja, un daudz ko atviegloja arī tas, ka biznesa sākšanai nebija jāņem kredīts, jo pietika ar ģimenes ietaupījumiem un uzticēšanos Lienes spējām. Kopā ar Lieni un vēl divām meitenēm kafejnīcā darbojas arī Lienes mamma, savukārt mākslinieki, kuru darbi nopērkami Art cafᅢᄅ Sienna, Lieni atrod paši. Tāpat satikšanās ar sadarbības partneriem notikusi kā pati no sevis - kafejnīcā baudāmas Kūkotavas kūkas, bet kafijas lietas Lienei mācījis puisis no Index cafᅢᄅ.

Lienei patīk būt visā iekšā, tāpēc viņa pati stāv aiz letes un smaidot sveicina ikvienu kafejnīcas apmeklētāju, pati piedalījusies arī dažu mākslas priekšmetu tapšanā. «Pat ja tās lietas, kas te nopērkamas, nenes lielu peļņu, tās dod kopējo noskaņu,» Liene klāsta. Mākslas priekšmeti pamatā ir latviešu mākslinieku darinājumi, lai gan sākotnēji bija plānots dizaina lietas vairāk importēt. Liene iecerējusi kafejnīcu pamazām izveidot par radošu oāzi, kur varētu notikt fotoizstādes, akustiski koncerti nelielai domubiedru publikai vai jauno kinorežisoru īsfilmu skates. Pirmie pasākumi - jau drīzumā.

Noturēt gaisotni

Personīgas attieksmes jautājums ir Lienes vadmotīvs gan izvēloties cilvēkus, ar ko sadarboties, gan īstenojot Art cafᅢᄅ Sienna attīstības vīziju. Apjomu audzēšana nākotnē viņu īpaši nesaista. «Tā man liekas bieža kļūda, ka tev šķiet - tiklīdz esi uzņēmis apgriezienus, ir jāiet un jāizplešas. Bet, līdzko uztaisi vairākas šādas vietas, tās zaudē tavu klātbūtni - īpašnieks nevar būt visur, un pazūd tā gaisotne, attieksme, šarms. Tā ir cita pieeja. Man tā negribētos. Arī naudas dēļ, man liekas, drīzāk ir jādomā, kā to pašu rezultātu panākt vienā vietā - izvēršot pasākumus u.tml.,» Liene skaidro.

Vaicāta pēc padoma citiem biznesa vides iesācējiem, Liene iesaka padomāt par finanšu rezervēm pirmajiem trijiem mēnešiem. «Izdevumu vienmēr būs daudz vairāk, nekā sākumā esi plānojis. Bet to visu var paredzēt. Iespējams, tik daudzi ir atvērušies un drīz vien atkal aizvērušies ciet tāpēc, ka, pirmkārt, nepelna miljonus, kā gaidījuši, bet, otrkārt, tāpēc, ka nav padomājuši pāris soļu uz priekšu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?