Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Galvaspilsētu dalīs trīs daļās

Rīgā par atkritumu izvešanu turpmāk rūpēsies nevis četri uzņēmumi kā līdz šim, bet gan maksimums trīs. Kuri tie būs, rādīs publiskā iepirkuma konkurss, paredz Rīgas domes vakar pieņemtie Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošie noteikumi. Iespējams, ka daļai iedzīvotāju atkritumu izvešana kļūs lētāka, bet citiem dārgāka.

Rīga tiks sadalīta trijās atkritumu apsaimniekošanas zonās - izpilddirekciju robežās -, un katrā no tām darbosies viens uzņēmums. Iespējams arī, ka viens atkritumu apsaimniekotājs iegūs tiesības darboties vairākās zonās. Turpmāk Rīgā būs šādas zonas: Centra rajona un Latgales priekšpilsētas, Kurzemes rajona un Zemgales priekšpilsētas, kā arī Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvā teritorija. Arī Atkritumu apsaimniekošanas likums paredz, ka turpmāk atkritumu apsaimniekošana būs jāuztic uzņēmumam, kas uzvarējis konkursā konkrētajā zonā, un to nevarēs brīvi izvēlēties.

Taču, iespējams, konkursa rezultātā, ņemot vērā sīvo konkurenci, šis pakalpojums iedzīvotājiem kļūs lētāks, pieļauj uzņēmuma L&T direktors Reinis Ceplis, piebilstot, ka ilgtermiņā cenas tomēr celsies. Līdzīgās domās ir arī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš (LZP). Savukārt SIA Ragn Sells valdes locekle Diāna Afoņina prognozē, ka, visticamāk, pakalpojuma cenas nepieaugs. Domes deputāts Valdis Gavars (Vienotība) gan sēdē norādīja, ka noteikumi paredz izvest atkritumus vismaz divreiz mēnesī, un tas nozīmē, ka pakalpojums rīdziniekiem, kuriem līdz šim tos izveda tikai vienreiz, kļūs uz pusi dārgāks.

Esošo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu L&T un Ragn Sells pārstāvji uzskata, ka labāk būtu galvaspilsētu dalīt sīkāk, kas veicinātu lielāku konkurenci, savukārt A. Kļaviņš ir pārliecināts, ka tas sadārdzinātu šo pakalpojumu. Domes sēdē deputāts Uģis Rotbergs (Vienotība) arī norādīja, ka dalījums trijās zonās «nevar nodrošināt konkurenci, nevar nospiest cenas uz leju» un, ja kas notiek ar apsaimniekotāju, tas ietekmētu vismaz trešdaļu pilsētas, tāpēc viņš aicināja balsot pret šiem noteikumiem un turpināt to izstrādi. Tāpat L&T un Ragn Sells pārstāvji pārmet, ka šo noteikumu izstrādes procesā netika diskutēts ar nozarē strādājošajiem uzņēmumiem. Atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā darbojas arī Eco Baltia vide un Vides pakalpojumu grupa. A. Kļaviņš iebilst, ka šos noteikumus mēģina pieņemt jau vairākus gadus un iepriekš diskusijas ar uzņēmumiem ir bijušas. Diena jau rakstīja, ka saskaņā ar šiem noteikumiem no 2018. gada Rīgai piederēs vienota dizaina atkritumu konteineri. Tad, mainot apsaimniekotāju, nebūs jāiegādājas jauni, kā arī tiks nodrošināts to pietiekams skaits atkritumu šķirošanai, norāda A. Kļaviņš. Deputāti gan izteica bažas par šī nodoma īstenošanas izmaksām. Domes pieņemtie noteikumi vēl jāizvērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. R. Ceplis sola sazināties ar to, ja konstatēs, ka noteikumi neatbilst «loģikai vai likumdošanai».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?