Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gan epohāli, gan latviski

Imanta Kalniņa operas Spēlēju, dancoju koncertizpildījums 15. septembrī ar Aleksandru Viļumani pie diriģenta pults uzsāks Latvijas Nacionālās operas sezonu. Trīs operu jauniestudējumu vidū būs arī «gadsimta projekts» - Riharda Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens noslēgumopera _Dievu mijkrēslis.

_ Viens no diviem baleta iestudējumiem būs vērienīgā un krāšņā L. Minkusa Bajadēra. Solīti arī iestudējumu atjaunojumi (Bohēma, Karmena, Mīlas dzēriens), nozīmīgas solistu debijas, pasaulē atzītā basbaritona Egīla Siliņa jubilejas koncerts un mūsu pasaules zvaigzne Marina Rebeka titullomā operā Lučija di Lammermūra.

Spēlēju, dancoju latviski

«Svinot Imanta Kalniņa 70 gadu jubileju, ļoti ceram, ka Spēlēju, dancoju koncertatskaņojums gada gaitā pārtaps par izrādi. Parādīsim to Cēsu mākslas festivālā un ceram adaptēt turpmākajā repertuārā,» nākotnes plānus klāstīja LNO direktors Andrejs Žagars. LNO muzikālais vadītājs komponists Arturs Maskats īpaši akcentē latviešu mūzikas klātbūtni LNO sezonā. «Tie, kas redzējuši I. Kalniņa Spēlēju, dancoju pirms vairāk nekā 30 gadiem, atcerēsies, ka tā ir ļoti spēcīga, enerģētiska mūzika, kas prasa milzīgus izpildītāju resursus. Ir prieks, ka mums ir jaunie izpildītāji, kas šo mūziku var pacelt un savas lomas izpildīt augstā līmenī.» Tota lomā iejūtas Andris Ludvigs, Lelde būs pašlaik Parīzē dzīvojošais jaunais soprāns Silga Tīruma. Trejgalvis - Jānis Apeinis. Kungs - Romāns Poļisadovs. Aklais - Armands Siliņš. Ragana - Ilona Bagele.

Pagājušās sezonas svaigāko iestudējumu, Bruno Skultes operu Vilkaču mantiniece 25. septembrī pirmoreiz diriģēs Aigars Meri, kurš arī šosezon gatavos īpašu kora mūzikas koncertu (25.III). Koncertā Beletāžas zālē 22. oktobrī LNO klavieru trio Juris Žvikovs, Svetlana Okuņa un Inga Sunepa atzīmēs kopspēles desmitgadi un komponista, sava laika avangardista un ilggadējā LNO orķestra vadošā kontrabasista Artūra Grīnupa 80. jubilejas atceri. Jāņa Zālīša un šīgada jubilāru Romualda Kalsona un Oļģerta Grāvīša dziesmu programmu Beletāžas zālē 26.XI gatavo pianiste koncertmeistare Ilze Ozoliņa. Baleta viencēlienu programmā 4 pasaules. 4 stihijas jau 13. oktobrī būs skatāms Jurija Vamoša monumentālais viencēliens Erda, kuras mūsdienīgā dejas valoda izaudzēta no Pētera Vaska 2. simfonijas mūzikas. Erda pirmizrādi piedzīvoja Vācu operā pie Reinas 2005. gadā. Programmā iekļauts arī Artura Maskata Tango poļu horeogrāfa Kšištofa Pastora redzējumā.

Gadsimta projekts

LNO Vagneriāna beidzot briedina Riharda Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens pēdējo operu Dievu mijkrēslis, kuras pirmizrāde notiks uzreiz pēc Latvijas Republikas proklamēšanas svētkiem, 19. novembrī. A. Žagars Vāgnera cikla iestudēšanu LNO sauc par gadsimta projektu, kas derēs, lai Rīgā, Vāgnera pilsētā, godam nosvinētu ievērojamā vācu komponista jubileju 2013. gadā. Dievu mijkrēslis taps mūsu publikai jau pazīstamā, izcilā Vāgnera interpreta Korneliusa Meistera un režisora Viestura Kairiša vadībā. Abi kopā te jau iestudējuši Vāgnera Zīgfrīdu, un diriģents nav ļāvies Deutsche Oper pārvilināt uz Nībelunga gredzenu Berlīnē. «Speciāli šim projektam esam saņēmuši mērķa finansējumu, 100 tūkstošus latu no Kultūras ministrijas. Papildus piesaistīsim sponsoru līdzekļus,» stāsta A. Žagars, piecādamies, ka tetraloģijā 2013. gadā piedalīsies arī Vāgnera lomās plaši pieprasītais latviešu basbaritons Egīls Siliņš. Dziedātājs mūsu Operā arī nosvinēs jubileju ar plašu un nopietnu solokoncertu 17. decembrī un pēc tam pievienosies diviem izciliem jaunajiem solistiem no ASV četros tradicionālajos Vecgada koncertos 28., 29. un 30. decembrī.

Sadarbībā ar Horvātijas operu taps Čaikovska operas Mazepa pirmizrāde (28.I), adaptējot šeit horvāru jaunās režijas zvaigznes Ozrena Prohiča iestudējumu ar mūsu solistiem. «Ilgi nebiju redzējis krievu operu, iestudētu tik laikmetīgi, sulīgi un vizuāli tīri. Ļoti ceram, ka Mazepas lomu atveidos Samsons Izjumovs. Galveno sieviešu lomu gatavo Aira Rūrāne un Juliana Bavarska,» atklāja A. Žagars. Savukārt horvāti izvēlēsies kādu no LNO iestudējumiem. Pats Žagars veidos G. Doniceti Lučijas di Lammermūras jauniestudējumu (24.V), titullomā - Latvijas dziedātāja ar spožu starptautisko karjeru Marina Rebeka. Viņa pati raksta vokālās kadences, kuras patentēs. Ļoti svarīgi notikumi operteātra dzīvē būs Lienes Kinčas debija Čo-čo Sanas lomā M-ma Butterfly un Ilonas Bageles solokoncerts (11.II). Neparastā krievu simfoniskās mūzikas koncertā Ziemas sapņi 3.XII Pēterburgas diriģenta Mihaila Tatarņikova vadībā piedalīsies aktieris Jakovs Rafalsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?