Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gandarīti par sadarbību

Jūsu kritiķi Gruzijā apgalvo, ka jaunajai valdībai nav veiksmes stāstu. Kādus piemērus varat minēt?

Vispirms gribu izteikt gandarījumu par vizīti Latvijā, par kooperāciju aizsardzības jomā, tā ir ļoti aktīva. Latvija ir svarīgs Gruzijas stratēģisks partneris, daudz palīdzējusi mums integrēties eiroatlantiskajās un ES struktūrās. Tas ir mūsu ārpolitikas galvenais mērķis. Runājot par draudzīgajām attiecībām - tās vienmēr prasa godīgas diskusijas. Mums Rīgā bija ļoti godīgas sarunas ar jūsu pārstāvjiem par visu, ko esam sasnieguši Gruzijā. Viens no tādiem - Gruzijas valdība ir paredzama valdība, saprotama sabiedrībai, un mēs to parādījām tikai pirms dažām nedēļām, kad no amata tika atlaists iekšlietu ministra pirmais vietnieks, kas bija nelikumīgi publiskojis kāda žurnālista privātās dzīves detaļas. Nekas tāds Gruzijas politikā iepriekš nav noticis, un cilvēki to novērtēja. 17. maijā abas puses, valdības un opozīcijas atbalstītāji, rīkoja demonstrācijas. Vienu no tām pārtrauca tā, kas bija lielāka. Tur tika fiksēta vardarbība, uz ko nekavējoties tika reaģēts, sākta izmeklēšana, arestētas dažas personas, kas bija atbildīgas par vardarbību. Mēs izturamies ļoti rūpīgi pret kārtības uzturēšanu valstī. Pēc tā cilvēki bija noilgojušies beidzamajā laikā.

Mums ir daudz pozitīva eiroatlantiskajā integrācijā. Sekmīgi norisinās sarunas ar ES. Ceram, ka līdz Viļņas samitam būs panākta vienošanās par bezvīzu režīmu un brīvo tirdzniecību. Mēs demonstrējam ārpolitiskā kursa turpināšanos un kopā ar parlamenta mazākumu pieņēmām likumu par Gruzijas ārpolitiku. Arī lauksaimniecībai pievērsta īpaša uzmanība. Gruzija ir agrāra valsts, 55% iedzīvotāju nodarbojas ar lauksaimniecību, taču iepriekšējā valdība pret šo nozari izturējās nevērīgi. Tagad esam ieguldījuši apmēram miljardu dolāru, kas piešķirs papildu resursus zemniekiem savu saimniecību attīstīšanai. Sekmes vērojamas arī pragmatisku tirdzniecības attiecību meklējumos ar Krieviju, un tas, cerams, pozitīvi ietekmēs Gruzijas ekonomiku. Turpinām reformas tiesu sistēmā. Esam ļoti optimistiski par Gruzijas nākotni, par integrāciju eiroatlantiskajās struktūrās. Esam nopietni iesaistīti NATO drošības operācijās, nosūtījām papildu bataljonu uz Afganistānu. Mēs paliksim tur pēc 2014. gada. Tagad esam drošības devēji, nevis saņēmēji, kādi bijām beidzamos 15 gadus.

Trešais lielākais kontingents Afganistānā - vai Gruzija nedod vairāk, kā pati saņem no NATO?

Te nevar spriest «dot un ņemt» kategorijās. Mēs to darām tāpēc, ka ar to Gruzija veicina globālo un arī savu drošību. Ja vēlamies kļūt par eiroatlantiskās sistēmas daļu, mums jādod savs ieguldījums. Un mēs neraugāmies kā uz vienkāršu darījumu - tāpēc, ka Afganistānā atrodas divi mūsu bataljoni, NATO tūlīt mūs jāaicina pievienoties šai organizācijai. Tajā pašā laikā esam gandarīti par sadarbību ar aliansi, ar komisijas - Gruzija - NATO darbību. Arī par to, ka varam pilnveidot savas prasmes šīs sadarbības rezultātā. To vēlas Gruzijas iedzīvotāji, un 75% no tiem referendumā izteicās par iestāšanos NATO. Tāpēc visi saprot, ka ir nepieciešama pacietība šajā integrācijas procesā.

Kā panākt, lai galvenajās NATO galvaspilsētās - Vašingtonā, Berlīnē, Londonā - pieņemtu lēmumu par Gruzijas uzņemšanu aliansē?

Piekrītu, ka minētās pilsētas ir svarīgas NATO lēmumu pieņemšanā, taču šī organizācija ir demokrātiska alianse, kurā katrai balsij ir nozīme, tāpēc mums tik nozīmīgs ir Baltijas valstu un Austrumeiropas valstu atbalsts integrācijas procesā NATO. Mēs nopietni strādājam ar ASV, mums ir īpašas attiecības ar Vašingtonu, esam parakstījuši vienošanos par stratēģiskajām partnerattiecībām ar amerikāņiem. Tagad nopietni strādājam ar Vāciju, kam bija liela ietekme uz notikumiem Gruzijā deviņdesmitajos gados. Tā kā Vācijai ir labas attiecības ar Krieviju, šai valstij ir nozīmīga loma arī Gruzijas un Krievijas kontaktu normalizēšanā.

Gruzijas aizsardzības resora pārstāvji ir bieži viesi Latvijā, vai tas nozīmē, ka Latvja ir viena no galvenajām gruzīnu interešu lobētājām NATO?

Jā, Latvija ir viens no stratēģiskajiem sabiedrotajiem, kas mums palīdz. Mēs dalāmies pieredzē, jo jūs esat paveikuši darbu, ko tagad darām mēs. Latvija ir ļoti pretimnākoša. Baltija un tieši Latvija ir līderis Austrumeiropā, kas sniedz lielāko atbalstu Gruzijas dalībai NATO. Tajā pašā laikā Latvijai ir vērā ņemama loma Gruzijas teritoriālās integritātes atbalstīšanā tās starptautiski atzītajās robežās, kas noliedz Dienvidosetijas un Abhāzijas reģionu atzīšanu.

ES novērotāju loma?

To nedrīkst novērtēt par zemu. Šī misija ir vienīgās starptautiskās acis un nodrošinājums līdzās okupētajām teritorijām. Mēs esam ļoti apmierināti ar ES misijas darbu, pat neraugoties uz to, ka tā strādā tikai gruzīnu pusē, jo otrā - Krievijas kontrolētajā teritorijā - tā netiek ielaista. Un pat ar šādu formātu esam apmierināti, jo tas ir līdzeklis, kā izvairīties no eskalācijas nākotnē, un ceram, ka misijas mandāts tiks pagarināts.

Vērtējums iekšpolitiskajai stabilitātei.

Esmu visai apmierināts ar politisko spēku sadarbību. Mēs kopīgi ar prezidenta administrāciju un nacionālo drošības padomi iecēlām jaunu Gruzijas bruņoto spēku komandieri. Mēs strādājam kopā ar nacionālo drošības padomi pie aizsardzības stratēģiskās programmas. Tas ir iepriekšējās valdības darba turpinājums. Es jau minēju kopīgo balsojumu ar opozīciju par ārpolitiku. Viss izskatās cerīgi, tajā pašā laikā tas ir izaicinājums - Gruzijas vēsturē pirmo reizi ir situācija, ka valdību ir ievēlējis parlamenta vairākums, bet prezidents pārstāv opozīciju. Mums tas ir mācību process.

Kādi ir galvenie izaicinājumi nākotnē?

Saprotams, ka mūsu rīcībā ir jābūt noteiktām militārajām spējām. Protams, liela nozīme ir stratēģiskajiem enerģētiskajiem un citiem projektiem, kurus īstenojam kopā ar Azerbaidžānu un Turciju. Gruzijai ir būtiska savienojoša tilta loma Kau-kāzā. Mums gudri jāizmanto mūsu ģeogrāfiskā situācija, lai palīdzētu īstenot starptautiskos projektus, piemēram, tādi ir naftas un gāzes vadi Baku-Džeihana. Dzelzceļš Karsa-Ahalkalaki noderēs reversa tranzītam no Afganistānas, arī preču transportēšanai no Vidusāzijas uz Eiropu. Visi šie projekti veidos mūsu reģionu stabilāku. Tajā pašā laikā mēs atrodamies līdzās ārkārtīgi nestabilajam Ziemeļkaukāza reģionam. Noteikti jāmin Gruzijas kooperācija ar citām reģiona valstīm, lai nodrošinātu drošu Soču olimpiādes norisi. Gruzija ir nopietns un atbildīgs partneris starptautiskajās drošības operācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?