Laika ziņas
Šodien
Migla

Gardumi ziemai - saldētavā

Kartupeļus un bietes liksim pagrabā, ievārījumu burciņas turpat vai vēsā pieliekamajā, bet visgaršīgāko - ogas - saldētavā. Tad ar tām varēsim mieloties kaut līdz nākamajai vasarai! Ja pietiks. Kā pareizi sagatavot krājumus ziemai, stāsta Pūres z/s Gulbji vadītājs, augļkopis Pēteris Heimanis.

Jāplāno savlaicīgi

Katru ogu ienākšanās laikā jāpadomā par to krājumiem, kas pagarinās svaigo, smaržīgo gardumu mielastu laiku. Cik to būs? Tas atkarīgs no saldētavas lieluma (arī gaļas produktiem jāatvēl vieta) un ogu gatavības. Arī šķirne dažām ir svarīga. Ja ogas jāpērk, vēlams to izdarīt laikus - lielāka izvēle un labākas cenas. Visērtākās ir saldētavu kastes ar vāku augšpusē.

Vēl var paspēt zemenes

Jāsagatavo plastmasas kastītes (četrstūrainas, jo aizņem mazāk vietas) un etiķetes, kur pierakstīt kastītes saturu, sasaldēšanas gadu un pielīmēt vāciņam, jo saldētas ogas vairs nebūs tik viegli no kastītes ārpuses pazīt. Kastītes meklējam nelielas, lai vienā reizē no saldētavas izņemtās un atkausētās varētu izlietot - otrreiz saldēt nevajadzētu.

Mazāk vietas kastītēs aizņems sablenderētas ogas. To smarža un garša nezūd. Atkausētas ēd ar karoti, lieto kūkās u. c.

Zemeņu ogas pēc atkausēšanas mēdz daļēji zaudēt formu, pat krāsu. Lai tā nenotiktu, izlasa ne pārāk gatavas, vidējas ogas. Noņem zaļo lapu kausiņus un blenderē. Kad ogas sastrādātas, pieber pūdercukuru - cik nu katram garšo. Ja tomēr grib veselas ogas, starp to kārtām kastītē der iekaisīt mazliet cukura - tad ogas vismaz nesalips, pat ja nedaudz zaudēs formu.

Saldēšanai labas zemeņu šķirnes: Rubinovij kulon, Induka, Polka, Venta ogas ir garšīgas, lielas un gatavās mīkstas, tāpēc saldē blenderētas.

Ļoti labas saldētas ir meža zemenes. Atkausētas ļoti garšīgas un ienesīs vasaras smaržu mājā. Remontanto šķirņu zemenes Latvijas tirgos ir līdz vēlam rudenim!

Bez tārpiem un kauliņiem

Arī ķiršiem labāk būt vidēji lielām ogām, nepārgatavām. Lietderīgi izņemt kauliņus - tā ieekonomēsiet pat 1/3 vietas, salīdzinot ar visiem kauliņiem ielikto daudzumu.

Skābos ķiršus labāk likt saldēties, uzkaisot cukuru - kilogramam aptuveni 100 g.

Sliktas piedevas ir tārpi, kas dažreiz ķiršos iemājo. Ja ir aizdomas par to klātbūtni, notīra kātiņus u. c., saber bļodā un ieliek naktī ledusskapī. Tur rāpuļi izlīdīs virspusē, atliks nolasīt. Ja ne, labāk ēst atsaldētos tumšā vietā...

Dzeltenos ķiršus nevajadzētu saldēt - atkausēti kļūst neglīti, pelēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko vēl liksim kastītēs?

Mellenes izvēlas nepārgatavojušās un pilda kastītēs. Cukuru nevajag. Var saldēt arī dzērvenes, bet tās daudzi mēdz samaisīt ar pūdercukuru un glabāt ledusskapī tāpat - ar cukura sedziņu.
Ērkšķogas saldē tikai sablenderētas, ar cukuru. Tad tās pēc atkausēšanas būs aromātiskas un garšīgas.
Pīlādžogas vairums parasti žāvē, bet var arī saldēt. Turklāt no tādām vieglāk iegūt sīrupu.
Kazenes nav piemērotas saldēšanai, jo tad zaudē garšu.
Avenes der blenderēt, jo veselas ogas pēc atsaldēšanas izjuks. Labāk saldēt rudens avenes, jo tajās nav tārpu.
Saldēt var smiltsērkšķu, upeņu ogas un jāņogu sulu, jo tā būs garšīgāka par ogām.
Citronliānas var likt saldētavā veselas ar cukura piedevu, bet var jau sablenderēt gatavu enerģijas un spara dabisko dopingu. Var sagatavot arī aso, pikanto dzērienu, biezsulu, pievienojot un sablenderējot jāņogas, smiltsērkšķus, aso piparu un nedaudz medus - daudzumus kombinējot pēc savas gaumes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Apziņa nekad nemirst

Dvēseles pārdzimšana galu galā varētu būt realitāte, nevis tikai reliģiju propagandēts mīts cilvēku mierināšanai.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?