Jāplāno savlaicīgi
Katru ogu ienākšanās laikā jāpadomā par to krājumiem, kas pagarinās svaigo, smaržīgo gardumu mielastu laiku. Cik to būs? Tas atkarīgs no saldētavas lieluma (arī gaļas produktiem jāatvēl vieta) un ogu gatavības. Arī šķirne dažām ir svarīga. Ja ogas jāpērk, vēlams to izdarīt laikus - lielāka izvēle un labākas cenas. Visērtākās ir saldētavu kastes ar vāku augšpusē.
Vēl var paspēt zemenes
Jāsagatavo plastmasas kastītes (četrstūrainas, jo aizņem mazāk vietas) un etiķetes, kur pierakstīt kastītes saturu, sasaldēšanas gadu un pielīmēt vāciņam, jo saldētas ogas vairs nebūs tik viegli no kastītes ārpuses pazīt. Kastītes meklējam nelielas, lai vienā reizē no saldētavas izņemtās un atkausētās varētu izlietot - otrreiz saldēt nevajadzētu.
Mazāk vietas kastītēs aizņems sablenderētas ogas. To smarža un garša nezūd. Atkausētas ēd ar karoti, lieto kūkās u. c.
Zemeņu ogas pēc atkausēšanas mēdz daļēji zaudēt formu, pat krāsu. Lai tā nenotiktu, izlasa ne pārāk gatavas, vidējas ogas. Noņem zaļo lapu kausiņus un blenderē. Kad ogas sastrādātas, pieber pūdercukuru - cik nu katram garšo. Ja tomēr grib veselas ogas, starp to kārtām kastītē der iekaisīt mazliet cukura - tad ogas vismaz nesalips, pat ja nedaudz zaudēs formu.
Saldēšanai labas zemeņu šķirnes: Rubinovij kulon, Induka, Polka, Venta ogas ir garšīgas, lielas un gatavās mīkstas, tāpēc saldē blenderētas.
Ļoti labas saldētas ir meža zemenes. Atkausētas ļoti garšīgas un ienesīs vasaras smaržu mājā. Remontanto šķirņu zemenes Latvijas tirgos ir līdz vēlam rudenim!
Bez tārpiem un kauliņiem
Arī ķiršiem labāk būt vidēji lielām ogām, nepārgatavām. Lietderīgi izņemt kauliņus - tā ieekonomēsiet pat 1/3 vietas, salīdzinot ar visiem kauliņiem ielikto daudzumu.
Skābos ķiršus labāk likt saldēties, uzkaisot cukuru - kilogramam aptuveni 100 g.
Sliktas piedevas ir tārpi, kas dažreiz ķiršos iemājo. Ja ir aizdomas par to klātbūtni, notīra kātiņus u. c., saber bļodā un ieliek naktī ledusskapī. Tur rāpuļi izlīdīs virspusē, atliks nolasīt. Ja ne, labāk ēst atsaldētos tumšā vietā...
Dzeltenos ķiršus nevajadzētu saldēt - atkausēti kļūst neglīti, pelēki.