Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Gatavi brīvības cenai

Vai jūs aicinātu ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju, ja tā būtu briesmās? - šādu jautājumu pirms 20 gadiem Lāčplēša dienas priekšvakarā Diena uzdeva vairākiem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem. 1994. gada 12. novembrī SestDienā publicētās atbildes rāda, ka tolaik mūsu sabiedrībai trūka daudz kā, tikai ne dūšas.

Bijušais Labvakar vadītājs Ojārs Rubenis sacīja, ka nešaubīdamies ietu cīnīties pats un nešaubīdamies aicinātu arī citus: «Arī savu dēlu... Es nevēlos, lai Latvijā atkārtojas 1940. gads.» Toreizējais Valsts prezidents Guntis Ulmanis, atbildes sākumā vispirms apdomīgi uzsvērdams, ka darīs visu, lai nevienam šāds lēmums nebūtu jāpieņem un, ja tomēr jāpieņem, tad lai šāds lēmums nebūtu atkarīgs no viena cilvēka, beigās tomēr saņēmās un pateica īsi un tieši: jā, aicinātu, ar visiem iespējamiem ieročiem.

Prezidentes cienīgu atbildi deva Vaira Vīķe-Freiberga, tolaik vēl Monreālas Universitātes psiholoģijas profesore: «Brīvība ir augstākā vērtība, jo tā sevī iekļauj visas citas. Tamdēļ ir nepieciešams brīvību aizstāvēt līdz galam, ieskaitot atdot tai savu dzīvību, jo tas nozīmē - aizstāvēt sevis un savējo tiesības, aizstāvēt sevis un savējo vērtības. Kas pats savas vērtības nespēj aizstāvēt, tam jādzīvo pēc citu vērtībām. (..) katram, kas grib dzīvot kā brīvs un tiesīgs cilvēks, ir jābūt gatavam aizstāvēt to, kam tas tic, kaut vai ar ieroci rokās, kaut vai par savas dzīvības cenu. Nekas, kas ir dzīvē vērtīgs, nenāk par velti. Par visu ir jācīnās agri vai vēlu. Ir jābūt gatavam cīnīties, un tas prasa drosmi. «Lempim bija pieci dēli, tie negriba karā jāt.» Ja nebūtu citas izejas, es būtu gatava dot pavēli kaujai. Un es būtu gatava pati karā jāt, gluži kā lempju māsa tai dainā: «Apšu meita karā jāja, čaukstin čaukst villainītes.»»

Dzejnieks Imants Ziedonis uzsvēra aizsardzības iekšpolitisko aspektu, aicinādams pastiprināt zemessargu ieroču gatavību un palielināt viņu pilnvaras iekšzemes kārtības noteikšanā, daudz vairāk spēka un līdzekļu atvēlēt drošības specdienesta operatīvajai darbībai. Veidot patriotiski orientētu policiju un trenēt viņu spēka izmantošanas spējas: «Domāju, ka tas ir kauns un negods, ka Jurim Bojāram šobrīd patvērums jāmeklē ārzemēs (Bojārs 1994. gadā bija nošāvis autozagli - E. Z.). Es te runāju par iekšpolitisko kārtību. Armijas vajadzību uz ežiņas galvu likt - lai skaitliskie miljoni to sašķaida - es apšaubu. (..) Esmu pārliecināts, ka starptautiski politisks un diplomātisks godīgums mūsu tautu no asiņaina likteņa var izglābt un izglābs.»

Iespējamo aizsardzību konkretizēja deputāts Aleksandrs Kiršteins: «Ja Latvija būtu apdraudēta, mēs lietotu tādu taktiku, kādu lietoja Afganistāna partizānu karā: Latvijā katram ceļa krustojumam, katrai pilsētas ielai būtu jāpārvēršas par mazu cietoksni. Nekādā gadījumā ne Latvijas armijai, ne zemessardzei nebūtu jāiesaistās kādās lielās, izšķirošās kaujās, bet sistemātiski un metodiski jāiznīcina pretinieks - gan dienā, gan naktī un visā Latvijas teritorijā. (..) Ja Izraēlas armija spēj mobilizēt 95 procentus iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 38 gadiem, arī Latvijai būtu jāizstrādā tāda pati aizsardzības doktrīna. (..) Tie, kas saka, ka mums šodien nav vajadzīga armija, jo rīt mums neviens neuzbruks, - tie parīt aicinās uz bezierunu kapitulāciju.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?