Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gatavi rīkoties nelikumīgi

«Vardarbīgais bērns nedzīvo mūsu novadā un būtu labāk, ja viņš mācītos savas dzīvesvietas teritorijā esošajā skolā - tur ar viņu varēs strādāt bāriņtiesa un sociālais dienests,» apņēmību lūgt deputātiem pieņemt lēmumu par Jaunjelgavas vidusskolā notikušajā vardarbībā vainotā 5. klases skolēna izslēgšanu pamato novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks.

Viņš uzskata, ka pašvaldība ir tiesīga šādu lēmumu pieņemt arī pirms policijas izmeklēšanas beigām. Tas, viņaprāt, ļautu pasargāt skolas audzēkņus un personālu no morāla un fiziska apdraudējuma: «Administratīvais process ir viena lieta, bet mēs uzticamies skolas rīcībā esošajai informācijai. Tās pietiek, lai dome savas kompetences ietvaros pieņemtu šādu lēmumu.»

Domes priekšsēdētājs pauž sašutumu arī par Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) izplatīto informāciju par skolas vadības iespējamo nolaidību: «Šobrīd pret skolu vērsta nepamatota reputācijas graušanas kampaņa.»

Galīgais lēmums par iespējamo izslēgšanu tiks pieņemts, ja to atbalstīs domes deputātu vairākums.

Nav tiesību

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča gan norāda, ka šāda pašvaldības rīcība būtu prettiesiska: «Šajā gadījumā izslēgt bērnu no skolas liedz gan Satversme, gan Izglītības likums, jo pamatizglītība valstī ir obligāta.» Viņa atzīst, ka esošais apmācības veids vardarbīgajam skolēnam nav piemērotākais, jo rada apdraudējumu citiem: «Tā vietā, lai izslēgtu no skolas, jāpiedāvā alternatīva apmācības forma.»

Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga, kura ir arī domes deputāte, atklāj, ka G. Libeka lēmumu neatbalstīs, jo izpētījusi, ka tas nav likumīgs. Taču arī uz IKVD vadītājas piedāvāto risinājumu raugās skeptiski: «Lai noteiktu, piemēram, mājmācību, jāievēro stingras prasības. Bērnam konstatētā hiperaktivitāte nav pietiekams pamats, turklāt jāsaņem vecāku piekrišana, bet līdzšinējā sadarbības pieredze rāda, ka uz to varam necerēt.»

I. Juhņēviča šādā gadījumā iesaka izmantot citus pašvaldības rīcībā esošus līdzekļus: «Ja vecāki atsakās sadarboties, vietējā vara var piemērot administratīvo sodu vai piesaistīt bāriņtiesu.»

Skolā vairs negaida

Savukārt vainotā bērna māte Dienai atklāj, ka konsultējusies ar speciālistiem un zina savas tiesības: «Mums nav jāmaina skola tikai tāpēc, ka tur nepieņem hiperaktīvus bērnus!»

Arī pats incidentā vainotais skolēns atzīst, ka mācību iestādi mainīt negrib, jo esošajā esot daudz draugu un tāpēc viņš piecieš viņu uzraugošās skolotājas klātbūtni atsevišķās mācību stundās.

L. Mīlīga gan uzskata, ka pēc notikušā zēnam būs psiholoģiski grūti atgriezties skolā, jo arī viņa klasesbiedri uzrakstījuši iesniegumu, ka vairs negrib kopā ar viņu mācīties.

«Arī psiholoģe pēc darba ar vardarbībā vainoto skolēnu secinājusi, ka viņam nav izpratnes par to, ko nozīmē fiziski aizskart,» atklāj direktore.

Diena jau ziņoja, ka notikums Jaunjelgavas vidusskolā, kur tualetē nežēlīgi piekauts pirmklasnieks, atklājis vairākus trūkumus iekļaujošās izglītības sistēmā un licis sarosīties atbildīgajām iestādēm. Bērnu vardarbības problēmas risināšanai pievērsusies Valsts policijas vadība un Labklājības ministrija, bet Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija mēģinās novērst nepilnības vardarbību skolās regulējošajos likumos un meklēs veidus, kā likt vecākiem pildīt viņu pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

No izglītības iestādes vispārējās pamatizglītības programmas drīkst atskaitīt, ja izglītojamais:

- uzņemts citā izglītības iestādē;
- izbraucis no valsts, lai ārzemēs mācītos ilgāk par gadu vai ilgāk par četriem gadiem dzīvotu tur kopā ar vecākiem, kuri nosūtīti diplomātiskajā dienestā;
- saņēmis apliecību par vispārējo pamatizglītību.

Avots: MK noteikumi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?