Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ģelzis ar domām jau Venēcijā

«Ir mākslas žanri, kurus var izstāstīt un kuri vairs nav obligāti jāredz, taču es gribu pierādīt, ka Kultūras ministrijas komisijas izvēle nav bijusi kļūdīga, un radīt mākslas darbus, kuri noteikti būs jāredz,» saka Kristaps Ģelzis, Latvijas pārstāvis Venēcijas biennāles 54. starptautiskajā izstādē, nedēļu pirms došanās uz Itāliju. Līdz 2. jūnijam, kad tiks atklāta Latvijas ekspozīcija Mākslīgais miers/Laikmetīgā ainava, Kristaps Ģelzis pabeigs darbu pie mājās iesāktā lielformāta akvareļu cikla.

10. maijā preses konferencē K. Ģelža izstādes kuratore Daiga Rudzāte pavēstīja, ka Latvijas ekspozīcija atradīsies Palazzo Albrizzi (Cannaregio 4118, Venēcija), kas esot ideāla izstādes norises vieta gan ar telpu piemērotību, gan ģeogrāfiski izdevīgu dislokāciju pilsētvidē. Vasarā Palazzo Albrizzi notiekot neskaitāmi pasākumi, un šī vieta darbojas kā pastāvīga izstāžu zāle.

«Venēcijas biennāle ir iespēja veidot pozitīvu Latvijas tēlu,» uzsver kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, kas jūnijā apmeklēs Latvijas ekspozīcijas atklāšanas pasākumu Venēcijā. Izstāde būs atvērta no 4. jūnija līdz 27. novembrim.

No valsts budžeta ekspozīcijas iekārtošanai atvēlēti sešdesmit tūkstoši latu, kas ir līdz šim mazākais piešķīrums Latvijas pārstāvniecībai Venēcijas biennālē. K. Ģelža piedalīšanos vienā no ievērojamākajiem mākslas tirgiem pasaulē finansiāli atbalsta Nacionālā lidsabiedrība airBaltic un uzņēmēja Jāņa Zuzāna - Purvīša balvas patrona - vadītais SIA Alfor. «Tas, ka šogad Venēcijas biennālē Latviju pārstāv tieši Kristaps Ģelzis, kurš februārī saņēma Purvīša balvu, tikai atviegloja lēmuma pieņemšanu, vai atbalstīt Latvijas dalību šajā prestižajā mākslas notikumā,» teic J. Zuzāns.

K. Ģelzis, kura veikums pērn izstādēs Mākslīgais miers un Mākslīgais miers II galerijā Māksla XO tika novērtēts arī ar laikraksta Diena gada balvu kultūrā, stāsta, ka, gatavojoties biennālei, jūtas komfortabli: «Katrs profesionālis ir savā vietā, un visiem nav jāatbild par visu.» Biennālei paredzētie mākslas darbi pagaidām ir tapšanas stadijā, «pats kodols tikšot veidots kā tāds sprinta gleznojums Venēcijā».

Latvijas ekspozīcija Mākslīgais miers atradīsies uz robežšķirtnes starp monumentālo glezniecību un konceptuālismu. Tās centrā - lielformāta akvareļu cikls Laikmetīgā ainava, kas atspoguļos dienas spilgtākos pārmaiņu posmus, kā arī vēstīs par mūsdienu cilvēka attiecībām ar pasauli. Apmeklētāju silueti kļūs par mākslas darba sastāvdaļu, savukārt fluorescences spuldžu gaisma telpā palīdzēs skatienam nokļūt visdziļākajos gleznas plaknes slāņos.

Mākslinieki, kas līdz šim Venēcijas biennālē pārstāvējuši Latviju: Inta Ruka, Anita Zabiļevska, Ojārs Pētersons (1999), Ilmārs Blumbergs, Viesturs Kairišs, Laila Pakalniņa (2001), F5 - Ieva Rubeze, Līga Marcinkeviča, Mārtiņš Ratniks, Ervīns Broks (2005), Gints Gabrāns (2007), Evelīna Deičmane un Miks Mitrēvics (2009).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?