Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Glābšanas fondu neiedarbina

Vienotā finanšu instrumenta eirozonas valstu drošībai un stabilitātei izveidošana buksē - lai arī Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) stāšanās spēkā bija paredzēta jau 1. jūlijā, nav izpildīti tam nepieciešamie priekšnosacījumi. Pagaidām neviens nav gatavs prognozēt, kad ESM varētu sākt darboties - tas stāsies spēkā, tikko kā to būs ratificējušas eirozonas valstis, kuru kopējās kapitāla saistības ESM ir 90%.

Šobrīd procedūru pabeigušas vien deviņas valstis, kuru kopējās iemaksas ESM ir nepilni 45%. Naskākas uz ESM ratifikāciju bijušas Eiropas Savienības (ES) valstis ārpus eirozonas, to skaitā arī Latvija, taču pagaidām to balsīm nav vērtības.

Šodien Briselē tiksies ES finanšu ministri. Līdz ar ciešākas ekonomiskās pārvaldības un kredītiestāžu noregulējuma apspriešanu, paredzēts arī izvērtēt jūnijā ES līderu samitā nolemto, to skaitā arī eirozonas valstu ideju par ESM «paplašināšanu» tiešai banku rekapitalizācijai, kas jau izraisījusi politiskus protestus.

Ārpolitikas eksperts Pēteris Viņķelis uzsver - virziens lēmumiem ir pareizs, bet esot viena ķibele - tos nav tik viegli īstenot, kā deklarēt nodomus: «Plāniem ir liela pretestība no bagātāko, apzinīgāko dalībvalstu sabiedrības - Somijas, Nīderlandes un Vācijas. Dilemma nav atrisināta: turpināt izrakstīt čekus kopējo projektu glābšanai vai pieņemt, ka jāpieliek punkts dotācijām un jāsāk jauna dzīve, - taču šie abi pasākumi ir gana riskanti, un jaunie laiki neiestāsies tāpat vien un tūlīt, sekas būs ilgstošas.»

Lai arī vienošanās par Lisabonas līguma 136. panta izmaiņu ratifikāciju, kas būtībā nozīmēja zaļo gaismu ESM dibināšanai pirmo reizi tika panākta jau 2010. gadā, vēlāk sekoja papildinājumi, nupat vairākas eirozonas valstis sākušas apšaubīt šīs vienošanās lietderību. Igaunijā Augstākā tiesa izvērtē, vai līgums atbilst valsts konstitūcijai - lieta uzsākta pēc Igaunijas tieslietu kanclera Indreka Tedera prasības, kurš norādījis, ka Igaunijas dalība ESM ir pretrunā ar valsts konstitūciju, jo ļauj pieņemt lēmumus par palīdzības piešķiršanu kādai valstij bez visu iesaistīto valstu piekrišanas - lai nolemtu par finanšu glābiņa piešķiršanu, nepieciešams, lai par to nobalsotu valstis, kuru kopējās iemaksas ESM ir 85%. Vācijā, lai arī ESM tika ratificēts vienlaikus ar fiskālās disciplīnas līgumu, pēc karstajām eirozonas līderu debatēm, kuru rezultātā Vācijas kanclerei Angelai Merkelei nācās piekrist Itālijas un Spānijas prasībai paplašināt ESM funkcijas ar tiešu banku rekapitalizāciju, Vācijas Konstitucionālajā tiesā saņemtas astoņas prasības izskatīt, vai līgumu ratifikācija atbilst konstitūcijai, - līdz tiesas lēmumam Vācijas prezidents parakstu uz dokumentiem neliks. Ja Vācija neratificēs ESM, tā darbība nebūs iespējama, jo Vācijas iemaksas ir vislielākās eirozonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?