Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Godavīrs un staigājoša enciklopēdija

Viņš jebkuru darbu veica ar lielu apzinīgumu. Cīnītājs, kura tieksme pēc pilnības pašu sadedzināja. Godavīrs un staigājoša enciklopēdija. Drosminieks ar aktīvu un piepildītu dzīvi. Kad sestdienas, 8. septembra, rītā pēkšņi pārstāja pukstēt bijušā zemkopības ministra, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) biedra Mārtiņa Rozes sirds, cilvēki bija šokā un neizpratnē. Aizgāja viņš, nodarbojoties ar vienu no saviem iemīļotākajiem hobijiem - fotosesijas laikā. Tikai pēc dažām nedēļām viņam būtu palikuši četrdesmit astoņi gadi.

«Roze bija godavīrs, neko nedarīja aizmuguriski un katram visu pateica acīs, kā ir,» M. Rozi, kurš zemkopības ministra krēslā septiņus gadus pārdzīvojis dažādas valdības, raksturo pašreizējā zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Viņa kopā ar Mārtiņu Rozi strādājusi gan laikā, kad viņš bija ministrs, gan arī pēc aktīvo politiķa gaitu pārtraukšanas - Roze darbojies vairākos projektos ciešā sasaistē ar Zemkopības ministriju. «Viņš bija kā enciklopēdija, ļoti zinošs gan lauksaimniecības jautājumos, gan ārpus tās,» teic L. Straujuma.

«Visos jautājumos viņam bija savs viedoklis, savs skatījums, kas reizēm nebija pielāgots lielākam cilvēku lokam,» atminas M. Rozes partijas biedrs, Latvijas Zemnieku savienības vadītājs Augusts Brigmanis. «Roze bija cīnītājs, visas šīs politikas lietas viņu dedzināja, taču viņš nesūkstījās - bija labs cilvēks, sabiedrisks un drosmīgs,» atceras A. Brigmanis.

Lauksaimniecības veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe, kura savulaik bijusi M. Rozes padomniece, stāsta - divas galvenās lietas, kas viņu dzīvē interesējušas visvairāk, bijušas fotografēšana un daba. «Ar viņu bija ļoti interesanti iet dabā - viņš vienmēr varēja ko pastāstīt,» atminas I. Gulbe. Kad M. Roze pēc zemnieku protestiem demisionēja un aizgāja no aktīvās politikas, viens no viņa projektiem bija zivju audzētavas izveidošana Liepājas zivju konservu rūpnīcā Kolumbija. «Viņš ļoti priecājās, stāstīja visu par zivīm un beidzot bija atgriezies pie savas galvenās dzīves intereses - bioloģijas, kas visus šos gadus viņam bija nākusi līdzi,» teic I. Gulbe.

Laikā, kad M. Roze bija ministrs, viņam saķeršanās ar zemniekiem bija gana biežas, līdz beidzot viņš augsto amatu pameta. «Atskatoties uz viņa ministra gadiem, lauksaimnieku sabiedrība reizēm bija neapmierināta, taču ar šodienas skatu var redzēt, ka tie bija ļoti grūti un sarežģīti gadi, viņš iznesa arī iestāšanos Eiropas Savienībā,» atminas Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja. «Viņš izdarīja gana lielas lietas, atstāja aiz sevis lielas pēdas, darbu darīja pēc labākās sirdsapziņas. Kopumā viņš aizvadījis harmonisku un piepildītu dzīvi, un tas jau ir galvenais - nevis dzīves garums, bet tas, kā tā ir nodzīvota,» teic M. Dzelzkalēja.

Pēc Mārtiņa paliek divi dēli, tūkstošiem fotogrāfiju, kā arī neskaitāmi draugi. Vēl kādu laiku par viņu atgādinās pēdas interneta sociālajos tīklos, kur Roze domubiedrus meklēja jau kopš deviņdesmitajiem gadiem. Un smags, godīgi padarīts darbs, kas Mārtiņu Rozi skaidri un spēcīgi ir ierakstījis neatkarīgās Latvijas vēsturē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?