Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Grāmatas un aitu gani

Stāsta, ka cilvēkiem piemītot iedzimta gaume, tomēr šķiet, ka tā tiek iemantota dzīves laikā, mijiedarbojoties daudzveidīgiem apstākļiem. Var, protams, pieņemt, ka aitu gans, nekad neredzējis pasaules faunu, ir gaumes metrs aitu izcilības noteikšanā, taču es apšaubītu viņa kompetenci delfīnu klasifikācijā. Vēl nelāgāk ir tad, ja viņš arī ārpusfaunas parādības traktētu kā aitu jautājumu, mēģinot pārliecināt savu auditoriju, ka «viss ir aitas». Šāda asociācija nāk prātā, vērojot nesen izdoto latviešu oriģinālliteratūras grāmatu takas pie lasītāja.

Nobloķē nepazīstamo

Domāju, ka lasīšana ir radniecīga cilvēka iepazīšanai. Pieredze var palīdzēt, tomēr par to svarīgāks ir jūtīgums, spēja iedziļināties un arī identificēties. Ja cilvēkam otrs ir tikai līdzeklis, lai komfortabli secinātu, ka tas ir tāds pats kā tu, vairāk par pašapmierināšanos vai solidaritāti līdzīgās izjūtās, atziņās neiegūt. Tuvojoties otram kā svešiniekam, iemācoties vismaz dažus atslēgas vārdus viņa valodā, pieredze kļūst piedzīvojums, ne mērošanās, vai manu aitu blējiens līdzinās šī svešinieka balsij. Lasītājs ir tas, kurš izvēlas - būt viesis, okupants, caurbraucējs vai bēglis rakstnieka zemē.

Latvijā ir daudz grāmatu, kuru ceļu uz iepazīšanu ir nobloķējis pirmais iepakojums vai aitu ganu izmisuma blējieni, kad tie nepazīst aplokā ienākušo un ceļ trauksmi. Visoperatīvāk, protams, nostrādā negatīvs blējiens, mazohistiskā priekā tam pievienojas jēriņu koris - nekā nav, jo neeeevar būt! Lieliski dzīvelīgā, mīlas dabas, nevis izpausmes šķērētāja, reliģiju izaicinātāja Insomnia (Ilze Jansone) tā arī palika aizgaldē pie skābbarības, nodēvēta vien par pirmo lesbiešu romānu bāliņliteratūrā. Andra Zeibota savrupais un dziļais krājums Ūdens ķirzaka tika ieblēts par plānprātīgā piezīmēm. Anitas Rožkalnes romāns Rono, Rono... - aizspriedumaini nogrūsts perifērijā kā nebijis, jo ganiņu priekšstats par to, kas ir rakstnieks un literatūra, šai gadījumā sajauca aploka kārtību - labi pazīstama literatūrzinātniece taču principā nevar neko jēdzīgu sarakstīt, jo par daudz dzīves laikā salasījusies. Tie kas izlasīja, apstulba un apklusa. Pie aitām tā tāda dabiska būšana. Vispēdīgi - Daces Sparānes, manuprāt, izcilā grāmata Sapnis par Annu Virdžīniju, ko uzskatu par šī gada notikumu literatūrā, ne tikai dzejā, tiek piesieta īsā ķēdē, un mietiņš, skaļi klaudzinot, iedzīts zemē, jo aitu ganam ir gluži vienalga - bijis tas taurenis, vieda čūska, sapņu sieviete vai ģenerālis - aitu koordinātās tam nav nozīmes. Citu valodu nav nekādas vajadzības apgūt, ja reiz pie horizonta ir mākoņu klājs - arī tik līdzīgs aitu villai.

No menedžmenta viedokļa - klusa

Kā jebkuru grāmatu, Sparānes Annu Virdžīniju mēģināju slēgt, respektējot autores uzrādītos parametrus, nevis kulinārijas recepšu kodā, tas taču pašsaprotami. Kaut arī vērtības un kritēriji ir metuši kūleņus un mainījušies lomām uz nebēdu, rakstnieks savā tēlu teritorijā tos rada. Viens - grāmatas ietvaros, cits - visā daiļradē. Ja pasaule, kurā rakstnieks ļāvis ienākt, nav ar leknāko āboliņu jēriem, var doties citā virzienā. Daces Sparānes no menedžmenta viedokļa klusā grāmata intensitātes un koncentrētās izteiksmes dēļ pielīdzināma romānam. Pārsteidzošais ir tas, ka dzejas valoda krājuma kopskaņā panāk prozas efektu, nemazinot poēzijas specifiskās iespējas. Kā retu parādību uztveru viņas spēju no postmodernisma sarūsējušā arsenāla un sašķaidītajiem, fiasko cietušajiem darbarīkiem radīt jaunu īstenību ar pilnasinīgām dzīvības norisēm, kas postmodernismam bija tik nepatīkamas. Annas Virdžīnijas dzīves apjoms pārvar eksistenciālo un leksisko būri, kas gandrīz nekad neizdodas dzejas krājumam, kuru veido hronoloģiski vai faktiski sakrāti dzejoļi. Šai grāmatai ir sarežģīta kompozīcija, atvieglinošas pieturvietas (zemsvītras piezīmju funkcionālā daba) un nenovalkāta dialoga spēks, ko rada kaisles un analītikas satikšanās vietas. Toņkārtu mija, attīstība no lapas lapā, mainot arī laiktelpu, sapni vērš īstenībā. Ir un reizē nav svarīgi, vai Virdžīnija ir sveiciens Vulfai, var, ja vēlas, aplūkot arī «virgin» nozīmes, jo sižetiski Anna sāk dzīvi kā ikviens nepazīstamais mūsu apziņā - kā nevainīga jaunava, kas iziet attīstības (iepazīšanas) lokus, līdz noslēgumā iemiesojas arī konkrētā Annā. Garīgā substance, kas cilvēkus tiklab vieno, kā šķir, ir šīs grāmatas ainava, kurā notiek dzīve, pulsē aizlaiki, savienoti ar precīzu un atmaskotu šī laika garu. Pat patriotismam te ir stindzinoši skaudra vieta un jēga. Ironizējot par valodas konvencionalitāti, Sparāne nav pašmērķīga, viņa relikvijas liek pie darba, iepūšot tajās dzīvību. Kad viss ir sabrucis un sapostīts, viņa lūkojas, ko izveidot no drupām, ko - no lūžņiem, ko - no piesmietajām vērtībām. Alūzijas, vārdu spēles, nozīmju pārslīdējumi nav dekoratīvie elementi, bet ekipējums uz būtības atklāšanu. Izmisums par to, ka būtības var nebūt, vientulība, bezcerība netiek nedz pielūgta, nedz nolādēta, šīs esamības trajektorijas tiek apzinātas līdz pamatelementiem, lai pēcāk radītu jaunu eksistenciālu līmeni - apliecinājumu bez ilūzijām. Sparāne nemeklē patvērumu valodas brīnišķībā, un tur atklājas viņas godīgums. Šī nomizotā, kailā esības sakne, kā izrādās grāmatā, sasienas ar aizlaikiem, senčiem, tagadnības bardaku, asinīm un mīlu - apliecinājumā, kas var pastāvēt vienīgi patiesības nežēlīgajā gaismā.

Annas Virdžīnijas kvalitātes man nešķiet ikdienišķa parādība latviešu literatūrā, tālab iesaku to piedzīvot katram savā atslēgā un nepaļauties vienmēr tikai uz aitu ganiem. Manuprāt, iepazīt grāmatu, tāpat kā iepazīt cilvēku, ir notikums. Bet tiem, kuri mēdz apgalvot: «Es taču tevi, mīļā, pazīstu! Līdz kaulu, līdz šūnu līmenim!», gribas no sirds uzsmaidīt. Jo tieši pēc šādiem paziņojumiem notiek pārsteidzoši brīnumi, kas maina ne tikai biogrāfijas, bet arī literatūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?