Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Gregorisko dziedājumu pēcteči

Sešu valstu vokālās grupas, kuras specializējas seno gregorisko sakrālo dziedājumu izpildīšanā, un zinātnieki, kuri pēta gregoriskās tradīcijas attīstību vairāku gadsimtu gaitā atšķirīgās vidēs un kultūrās, pirmoreiz pulcējas Latvijā simpozijā Cantus posterior, kas risināsies Rīgā no 23. līdz 25. aprīlim. Šīs tikšanās augļi ienāksies arī vairākos koncertos un sakrālajos rituālos Rīgas dievnamos.

«Cantus posterior ir sešu valstu - Latvijas, Itālijas, Austrijas, Vācijas, Šveices un Norvēģijas - profesionālu mūziķu un viduslaiku mūzikas pētnieku apmaiņas projekts. Projekta dalībnieki apmeklē cits citu - sniedz koncertus un lasa lekcijas, tādējādi apmainoties ar informāciju, dibinot jaunus sadarbības kontaktus un demonstrējot savu pieredzi atskaņošanas praksē. Galvenā koncertu un lekciju tēma ir gregoriskais korālis, agrīnā daudzbalsība un dažādas vēlīno viduslaiku mūzikas lokālās tradīcijas,» paskaidro Guntars Prānis, vokālās grupas Schola Cantorum Riga vadītājs, J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors un projekta iniciators Latvijā. Ciemos uz Rīgu viņš uzaicinājis ansambli San Felice no Florences Itālijā, vokālās grupas Graces&Voices no Grācas Austrijā, Consortium Vocale no Oslo Norvēģijā, Schola Cantorum Mᅢᄐnchen no Minhenes Vācijā un Adiastema no Lugāno Šveicē. Visu ansambļu vadītāji ir arī aktīvi senās mūzikas pētnieki, kas starptautiskajā apritē labi pazīstami un izceļas gan ar pētnieciskajām aktivitātēm. Īpašas uzmanības vērts ir fakts, ka uz simpoziju Rīgā ieradīsies arī austriešu profesors Francs Karls Prasls, kurš blakus studentu izglītošanas darbam Grācā ir arī galvenais gregorikas maestro Vatikānā.

«Maģisko vārdu «simpozijs» es saprotu kā sarunu. Tā ir liela iespēja būt sešu valstu vokālo ansambļu un gregoriskās tradīcijas pētnieku vidū šeit, Latvijā. Simpozija nosaukums Cantus Posterior latīņu valodā nozīmē «dziedājumu pēcteči». Mūsu gadījumā ir gregoriskais korālis, kas izveidojās viduslaikos, IX un X gadsimtā, un visi pēcteči, kas šo tradīciju attīstīja līdz pat XV gadsimtam. Tas sasaucas ar manu pētījumu tēmu - par Rīgas misāles dziedājumiem, kādi tie bija XV gadsimtā,» paskaidro Guntars Prānis, kurš par šo tēmu šopavasar aizstāvēs doktora disertāciju.

Rīgas simpozija laikā notiks vairāki nozīmīgi koncerti. Starptautisko tikšanos ar koncertprogrammu Resurrexi atklās mājinieki - Guntara Prāņa vadītā vokālā grupa Schola Cantorum Riga, kas piektdien, 24. aprīlī, plkst. 19 Rīgas Domā atskaņos gregoriskos korāļus, a cappella dziedājumiem mijoties ar ērģelnieces Ilzes Reines improvizācijām. Jāpiebilst, ka šis ir visā simpozijā vienīgais koncerts, uz kuru klausītājiem ir jāiegādājas biļetes (Rīgas Doma kasē). Ieeja visos pārējos notikumos ir bezmaksas.

Vokālās grupas Graces& Voices (Grāca, Austrija, vad. Adrija Čepaite un Antanina Kalečits) koncerta In manibus tuis tempora mea programmā, kas skanēs Rīgas Sv. Jāņa baznīcā sestdien, 25. aprīlī, plkst. 19, ir gregoriskais korālis un citi viduslaiku dziedājumi. Sestdien, 25. aprīlī, dota iespēja arī vērot gregoriskās vesperes (muzikālu lūgšanu rituālu) Rīgas Marijas Magdalēnas baznīcā plkst. 17, savukārt Rīgas Domā 26. aprīlī plkst. 12 risināsies gregoriskā mesa. Abos rituālos piedalīsies visi simpozija dalībnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?