Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Grib mazākus nodokļus Latgalei

Lai gan nereti izskan pieļāvumi, ka nodokļu izmaiņas var pavērt ceļu vērienīgai investīciju ienākšanai Latvijā, tomēr starptautiski pētījumi, kuros ārvalstu investori hierarhiskā kārtībā sarindo tos faktorus, kas ietekmē lēmumus par investīciju veikšanu, liecina, ka nodokļu likmju nozīme investīciju piesaistē un ražošanas attīstībā tiek stipri vien pārspīlēta. Daudz svarīgāki ir tādi faktori kā attīstīta infrastruktūra, elektroenerģijas izmaksas un kvalificēta darbaspēka pieejamība.

Svarīga infrastruktūra

Par spīti tam, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Romāna Naudiņa (NA) redzējums, kā attīstīt uzņēmējdarbību reģionos, balstīts tieši uz nodokļu diferencēšanu. Jo tālāk no Rīgas, jo mazāki nodokļi - tāds ir ministra uzstādījums, un viens no lielākajiem ieguvējiem būtu Latgales reģions. Dienas aptaujātie eksperti, tostarp Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji, gan šādas iniciatīvas efektivitāti vērtē visai skeptiski.

Primāri runa ir par uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) likmes samazināšanu reinvestētajai peļņai, kas Latgalē varētu tuvoties nullei. Jāatgādina, ka pašlaik UIN likme ir 15%. Ministrs Naudiņš pauž pārliecību, ka tas ļautu novirzīt investīcijas no Rīgas un Pierīgas uz reģioniem, īpaši Latgali. R. Naudiņš gan atzīst, ka pagaidām nav iespējams pateikt, cik liela būs šādu jaunievedumu ekonomiskā atdeve.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis bilst, iepriekšējā pieredze liecina, ka šādi reģionāli atvieglojumi, kas jau kādreiz pastāvējuši, izrādījušies neefektīvi, jo pie tik mazas likmes tie nav spējīgi kompensēt lielās atšķirības uzņēmējdarbības vidē, respektīvi, to ka attālākos reģionos, salīdzinot ar Rīgu un Pierīgu, ir vājāka infrastruktūra un jūtams cilvēkresursu trūkums. Labs piemērs ir Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona, kas piedāvā lielus nodokļu atvieglojumus, bet efekts tomēr ir ļoti ierobežots. Iemesls - investoriem daudz nozīmīgāki faktori par nodokļu likmēm ir uzņēmējiem pieejamā infrastruktūra un kvalificēts darbaspēks, jo strādājošo trūkuma, sliktu ceļu un neattīstītas loģistikas radītos zaudējumus nekompensēs pāris procentpunktu nodokļu atlaidēs.

Tieši tādēļ, piemēram, tādas reģionos balstītas nozares kā kokrūpniecības pārstāvis Kristaps Klauss ir pārliecināts, ka zemāks UIN reinvestētai peļņai nebūs pietiekams iemesls investīciju ienākšanai reģionā, ja nebūs atrisināts transporta, loģistikas un darbaspēka jautājums. «Peļņa ir 5-10% no apgrozījuma, un UIN 15% apmērā no peļņas veido vien pāris procentu no apgrozījuma. Diezin vai tas būs pietiekams iemesls, lai investētu, ja nebūs atrisināti citi jautājumi,» ir pārliecināts K. Klauss.

Tam piekrīt arī Vidzemes uzņēmējdarbības atbalsta centra direktors Pauls Irbins, kurš norāda, ka, piemēram, Cēsu uzņēmējs diezin vai būs gatavs investēt kaut kur citur tikai samazināta peļņas nodokļa dēļ. «Mums ir laba infrastruktūra, kvalificēts darbaspēks un citi priekšnoteikumi biznesa attīstībai. Turklāt mazajiem uzņēmumiem, kas mums ir pārsvarā, jau tā peļņa nav tik liela, lai nodokļu atlaides būtu jūtamas,» skaidro P. Irbins.

Sarežģīti administrēt

Uz vēl vienu mīnusu reģionālai nodokļu atvieglojumu diferencēšanai norāda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols. «Uzņēmuma juridiskā adrese var būt reģistrēta vienā pašvaldībā, taču tā struktūrvienības, kuras pārsvarā gadījumu ir vairākas, atrasties pilnīgi citos reģionos. Nevaru iedomāties, kā šādā gadījumā varēs nošķirt, kura peļņas daļa attiecas uz Rēzekni, kura uz Rīgu,» skaidro A. Ozols. Vienlaikus viņš norāda, ka īpaši vērienīgajiem ārvalstu investoriem ar lielu peļņas īpatsvaru nulles likme reinvestētai peļņai būtu nozīmīgs stimuls to neizņemt dividendēs, bet ieguldīt Latvijas tautsaimniecībā. Tikai tam nav konkrētas saistības ar reģionālo dalījumu.

Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera pauž kopējo biedru nostāju, ka jāveido tādi atbalsta mehānismi, kas iniciētu uzņēmumu izveidi Latgalē, nevis tagadējo uzņēmumu migrāciju no Rīgas reģiona uz attālākiem novadiem. Arī Latvijas Universitātes profesors un reģionālās attīstības eksperts Pēteris Šķiņķis norāda, ka daudz efektīvāk par diferencētām nodokļu likmēm būtu izstrādāt valsts atbalsta instrumentus, uz kuriem varētu pieteikties tādi reģionu uzņēmumi, kuri atbilst atbalsta instrumenta kritērijiem.

Latgalieši atbalsta

Paši latgalieši gan R. Naudiņa ideju ļoti atbalsta. Latgales Uzņēmējdarbības atbalsta centra vadītājs Vladislavs Stankevičs ir pārliecināts, ka jebkuri nodokļu atvieglojumi stimulētu uzņēmējdarbības attīstību Latgalē. Viņam ir arī savs pamatojums, kādēļ Latgalei nepieciešams īpašs atbalsts, - jo tās 300 000 iedzīvotāju ir zemāka pirktspēja nekā citur Latvijā, tas nozīmē, ka uzņēmējiem ir grūtāk pārdot savas preces un pakalpojumus. Savukārt, lai produkciju pārdotu, piemēram, Rīgā, jārēķinās ar papildu transporta izmaksām, kas preci sadārdzina, līdz ar to padarot to mazāk konkurētspējīgu. Jāpiebilst arī, ka Latgalē ir zemāka vidējā darba alga nekā citviet Latvijā.

V. Stankevičs kā nelabvēlīgu faktoru min arī to, ka Latgales uzņēmējiem nav iespējams saņemt kredītus bankās, jo tiek prasīta ķīla. Šī problēma gan nav unikāla tikai Latgalei, un ar to sastopas uzņēmēji visā Latvijā. V. Stankevičs ir pārliecināts, ka lielu atbalstu uzņēmējiem dotu samazināta pievienotās vērtības nodokļa likme tieši Latgalē ražotām precēm un nodrošinātajiem pakalpojumiem, kas ļautu tos padarīt lētākus un konkurētspējīgākus. Šo ideju gan neatbalsta R. Naudiņš, norādot, ka tas nu gan būtu sarežģīti administrējams process.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?