Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Grieķu labējie radikāļi sola pilsoņu karu

Krīzes mocītajā Grieķijā līdz ar tautas dusmām par sāpīgajiem taupības pasākumiem pieaudzis saspīlējums, kuru nacionālie radikāļi izmanto kā augsni kūdīšanai uz pilsoņu karu. Galēji labējā ekstrēmistu partija Zelta rītausma, kuras popularitāte arvien aug, organizē rasistiskus uzbrukumus, turklāt tā guvusi plašu atbalstu policistu vidū, kuri piever acis uz partijas atbalstītāju vardarbīgajām aktivitātēm un ļauj partijai uzņemties kārtības nodrošināšanas funkcijas.

Trešā reiha atdzimšana

«Šobrīd jau iestājies pilsoņu karš,» Zelta rītausmas deputāts Iliass Panagiotars apgalvoja BBC. «Grieķu sabiedrība, lai gan nevienam tas nepatīk, ir gatava cīņai - jauna veida pilsoņu karam.» Politiķis neslēpa: «Zelta rītausma karo ar politisko sistēmu un tiem, kuri to pārstāv, karo ar vietējiem un starptautiskiem baņķieriem, kā arī iebrucējiem - imigrantiem.»

I. Panagiotars, kurš ir viens no 18 Zelta rītausmas pārstāvjiem parlamentā, pats organizē uzbrukumus imigrantiem. Viņš redzams vairākos interneta vietnes YouTube video, izkliedzot rasistiskus un homofobus saukļus. «Jūsu laiks ir beidzies, albāņu pediņi,» ir pieklājīgākais no video fiksētajiem izteikumiem, ko parlamentārietis izkliedza uzbrukumā teātrim. Tajā izrādīja Terensa Maknelija lugu Corpus Christi, kurā Jēzus portretēts kā mūsdienu Teksasā dzīvojošs homoseksuālis. Izrāde tika apturēta, teātra ēkā iebarikādējušies darbinieki zvanīja pat Sabiedriskās kārtības ministrijai, saucot pēc palīdzības, kas tā arī neieradās.

«Ja Eiropas cilvēktiesību komisārs, Eiropas Parlaments, Grieķijas parlaments neiejauksies, man ir bail pat iedomāties, kas notiks,» uzsvēra teātra direktors Laertis Vasiliu, kurš vairākkārt saņēmis nāves draudus no Zelta rītausmas atbalstītājiem. «Eiropai ir kaut kas jādara, ja tā nevēlas piedzīvot Trešā reiha atdzimšanu.»

Aktīvisti bažījas, ka Grieķijā arvien biežāk sastopamas bīstamas iezīmes. Valsts ir atkarīga no Eiropas lēmumiem, tautā aug dusmas par zūdošo labklājību, ielās nerimst protesti pret taupības pasākumiem, un pagājušajā nedēļā Atēnas uz 24 stundām paralizēja kārtējais ģenerālstreiks. Pat premjers Antonis Samars nesen Grieķiju pielīdzināja Vācijai Veimāras republikas laikā pirms nacistu līdera Ādolfa Hitlera nākšanas pie varas.

Policija ekstrēmistu pusē

Jūnijā partija ieguva 6,9% vēlētāju balsu, kas garantēja 18 no 300 mandātiem parlamentā. Tā ir pirmā reize kopš militārās diktatūras krišanas 1974. gadā, kad parlamentā iekļuvusi labējo ekstrēmistu partija. Partijas popularitāte pēdējos mēnešos tikai augusi. To atbalsta jau 14% vēlētāju, ziņoja Reuters.

Eksperti partijas popularitāti saista ar sociālo palīdzību, ko tā sniedz krīzē cietušajiem. Valsts jau piekto gadu atrodas dziļā recesijā, bezdarbs pārsniedz 25%, turklāt Eiropa pieprasa samazināt valsts budžetu vēl par 13,5 miljardiem eiro (9,5 miljardi latu), lai saņemtu starptautiskā aizdevuma maksājuma daļu, bez kā Grieķijai draud bankrots.

Zelta rītausma daudziem šķiet vienīgais glābiņš. Partija trūcīgākos apgādā ar pārtikas, apģērbu un medikamentu pakām. Tā sola atbrīvot valsti no imigrantiem, kas, pēc partijas apgalvotā, atņem grieķiem darbvietas un vainojami augstajā noziedzības līmenī. Partijas atbalstītāji uzbrūk imigrantiem un veic reidus tirgū, pieprasot iebraucējiem uzrādīt tirgošanas atļaujas, pretējā gadījumā sagraujot to tirdzniecības vietas

Policija nesteidz palīgā migrantiem. Tā pat mudinājusi iedzīvotājus, kas sūdzējušies par problēmām ar imigrantiem, zvanīt Zelta rītausmai. Partijas deputāts I. Panagiotars atklājis, ka partijas pusē ir līdz pat 60% policistu.

Anarhisti centušies apturēt partijas reidus, taču pretakcijas pāraugušas vardarbīgās sadursmēs. Policija oktobra sākumā arestēja 15 anarhistu protestētāju. Aizturētie stāstīja, ka izolatorā noturēti vairākas diennaktis, sisti un pazemoti. «Viņi mums teica, lai iegaumējam, ka viņi ir Zelta rītausmas atbalstītāji,» laikrakstam The Guardian uzsvēra kāds aizturētais, kurš vēlējās palikt anonīms, baidoties no ekstrēmistu atriebības.

Policija noliedz, ka būtu uz vienu roku ar Zelta rītausmu. Tikmēr partija apgalvo, ka nākamajās vēlēšanās būs pārliecinoši populārākā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Partija Zelta rītausma

Galēji labējā ekstrēmistu partija, kuru analītiķi dēvē par neonacistu partiju. Grieķijas parlamenta vēlēšanās 2012. gada jūnijā ieguva 6,9% balsu jeb 18 no 300 vietām parlamentā. Popularitāte sabiedrības vidū aug. Ja vēlēšanas notiktu šoruden, savu balsi par Zelta rītausmu atdodu 14% vēlētāju. Partija iestājas pret imigrantiem, vairāki biedri vainoti uzbrukumos iebraucējiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?