Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Grūtais ceļš kalnos

Latvija kā kaislīgu kalnu slēpotāju valsts apliecina sevi arī dizainā - 5. oktobrī Rīgas Tehniskās universitātes radošo industriju centrā tika pasniegtas Gada balvas dizainā 2013. Uz starptautiskas žūrijas simpātijām interjera, modes, foto, vides, grafiskā un rūpnieciskā dizaina nominācijās pretendēja vairāk nekā 130 darbu.

«Pretstatā interjera dizainam, kas pēc būvniecības burbuļa plīšanas ir apsīcis, ar katru gadu pieaug pieteikumu skaits rūpnieciskā dizaina nominācijā,» galveno tendenci sarunā ar Dienu atklāj Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks. Šogad tajā par galveno balvu cīnījās gandrīz 50 darbu. Par labāko tika atzīts autoru kolektīvs - Svjatoslavs Aļeiņikovs, Artjoms Bugo (IN4 design ideas), Jānis Valeika, Valdis Valeika, Aleksandrs Smertjevs (Skippi), Jānis Kārkliņš, komunikācijas aģentūra Larsoni -, kas piedāvāja kalnu slēpošanas inventāru Againer slodzes mazināšanai ceļu locītavās (www.againer-ski.com). Tā izgudrotājs ir bijušais motobraucējs un kaislīgs kalnu slēpotājs Aleksandrs Smertjevs, kura ideja ar Latgales biznesa inkubatora palīdzību ir attīstījusies līdz pasaulē konceptuāli jaunajam produktam.

Dizainera Svjatoslava Aļeiņikova pieredze liecina, ka tieši inkubatori ir pateicīgas vietas kontaktu dibināšanai starp dizaineriem un ražotājiem. «Mēs esam sākuši veidot budžetu, lai piedalītos ārvalstu izstādēs,» par vēlmi sadarboties arī ar citu valstu pārstāvjiem atklāj Svjatoslavs Aļeiņikovs un norāda, ka vietējie ražotāji vairāk izpilda ārzemju pasūtījumus, nevis laiž tirgū vietējo iniciētus produktus. «Tas ir garš, sarežģīts, dārgs un riskants process,» atklāj dizainers. Againer radītāji tam ir izgājuši cauri, un kopš pagājušā gada kalnu slēpošanas inventārs ir nonācis veikalu plauktos Austrijā. «Tur ir pietiekami atbildīgi un atraktīvi tirgotāji, daudz slēpošanas kūrortu, uz kuriem brauc daudz vāciešu, kas ir mūsu galvenā mērķauditorija,» par Eiropas tirgus iekarošanas pirmo punktu saka biznesa attīstības vadītājs Valdis Valeika.

Konkursa Gada balva dizainā 2013 nominācijā Interjera dizains uzvaras laurus plūca Zane un Elīna Teteres (Open AD) par biroja 4finance interjeru. Nominācijā Modes/tekstila dizains triumfēja Baiba Rulle ar darbu White linen curtains. Nominācijā Vides dizains galveno balvu ieguva Uģis Zābers (SZK.Z) par ēku The Home Jūrmalā. Nominācijā Grafiskais dizains tika novērtēts Ingūnas Eleres un Tatjanas Raičiņecas (H2E) veikums Lsx20. Nacionālās valūtas mākslas gadi. Nominācijā Foto dizains par labāko tika atzīta Anita Rozīte (Profesionālās fotogrāfijas skola) ar darbu Bellus Flics.

Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks norāda, ka ir liels prieks, ka Gada balvai pieteikto darbu vidū bija atrodami arī tādi, par kuriem iepriekš «neviens neko nav dzirdējis». Kā vienu no šādiem patīkamiem pārsteigumiem viņš min SIA Prolem hokeja vārtsarga maskas - šī jaunā uzņēmuma pamatnozare ir sporta ekipējuma dizaina izstrāde un ražošana.

Ar visiem pieminētajiem, kā arī citiem konkursantu darbiem bija iespēja iepazīties pagājušās nedēļas nogalē Ķīpsalā notikušajā izstādē Design Isle 2013 - tas ir viens no Gada balvas dizainā uzdevumiem: parādīt un izcelt. «Uzsvērt, ka dizains ir nozare, kas ir saistīta ar citām nozarēm un bez kuras klātbūtnes nevar runāt par kvalitāti un pievienoto vērtību,» piebilst Andrejs Broks. Viņš cer, ka ar Ekonomikas ministrijas atbalstu šī «dizaina sala» nākotnē varētu kļūt par nozīmīgu platformu dažādu nozaru profesionāļu komunikācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?