Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Horoskopi

Lai nakti ziemā teltī pavadītu ērti un patīkami, nav nepieciešams dārgākais ekipējums - pietiks padomāt par dažām detaļām. Cik lielos mīnusos ļauties piedzīvojumu garam - katra paša izturības un pieredzes ziņā, bet to, kā gatavoties ziemas pārgājienam ar nakšņošanu, stāsta tūrisma inventāra veikala Gandrs konsultants Toms Putniņš.

Ir teltis, kas speciāli ražotas nakšņošanai sniegotos apstākļos, - ar pagarinātām malām, kur sabīdīt virsū sniegu, lai būtu papildu siltumizolācija. Bet galvenais, nakšņojot teltī, kas nav speciāli ražota aukstiem apstākļiem, ir parūpēties, lai notiktu laba gaisa cirkulācija, izmantojot vēdināšanas lodziņus vai uz laiku mazliet atverot telts ieeju, lai gaiss cirkulētu un neveidotos mitrums. Tāpat svarīgi telti kārtīgi nostiept, lai lietus gadījumā ūdens pēc iespējas labāk notecētu. Papildu siltumizolācijai var izmantot dabas materiālus, piemēram, uz telts malas salikt egļu zarus. Lai aizturētu aukstumu, kas nāk no zemes, teltī var ieklāt folija segu. Tā somā aizņem maz vietas, bet ziemas pārgājienos būs ļoti noderīga.

Pie ugunskura ērti būs sēdēt uz siltuma izolējoša paliknīša, kas nopērkams tūrisma inventāra veikalā. Bet teltī gulēt būs patīkami uz pašpiepūšamā matracīša, kas izolē aukstumu. Iegādājoties šādu matracīti, var pievērst uzmanību, vai tas ir gana siltumizolējošs, piemēram, vai tajā ir iestrādāts Primaloft, kas ir viens no populārākajiem siltinājuma materiāliem, kurš labi elpo.

Guļammaisu, kas piemērots nakšņošanai ziemā, var iegādāties, sākot no 70 eiro. Cena atkarīga no ražotāja un materiāla, ar ko ir pildīts guļammaiss. Dūnu guļammaisi nemaksās lēti, un mūsdienās līdzīgu komfortu sniedz arī sintētisko materiālu guļammaisi, kuros, piemēram, ir iestrādāts tas pats Primaloft vai cita veida augstas kvalitātes sintētiskais pildījums un kuru ārējais materiāls ir gana izturīgs, lai nesūktos iekšā mitrums. Ja guļammaiss ir silts, labāk gulēt ar kailu ķermeni, nevis apģērbā. Ieteicams izvairīties no vilnas un kokvilnas apģērba, kas uzsūc mitrumu un neelpo. Ja ir vēlme gulēt ar apģērbu, labāk izvēlēties elpojoša materiāla termoveļu. Lai kājas būtu siltas, kājgalī var nolikt mugursomu un kājas likt uz tās. Ja guļammaiss ir plāns un gribas parūpēties par ekstra siltumu, var izmantot tā sauktos tūrisma inventāra veikalā nopērkamos sildeņus, kas paredzēti likšanai cimdos vai apavos, lai uzturētu siltumu. Ir iespējams iegādāties arī ķermeņa sildeņus, kas nodrošina savu darbību no septiņām līdz 24 stundām. Tie ir ērti lietojami, somā aizņem maz vietas. Tos pirms lietošanas sakrata, un tie uzsilda apkārt gaisu. Arī pārīti cimdiem paredzēto sildeņu ieliekot guļammaisa kājgalī, gulētājam noteikti būs siltāk. Ja nav plānots iegādāties speciālu ziemai piemērotu guļammaisu, var iegādāties guļammaisa pārvalku, ko liek apkārt guļammaisam, vai silto pārvalku, ko liek iekšā guļammaisā.

Dodoties ziemā pārgājienā, apģērbam vislabāk izvēlēties trīs kārtas - apakšā termoveļu, tad elpojošu plīša materiāla jaku vai džemperi, kas ir mīksts un patīkams, tajā pašā laikā elpojošs, kā arī labi veic ķermeņa termoregulāciju. Virspusē vajadzētu izvēlēties jauku, atbilstošu laikapstākļiem - mitrumizturīga jaka vai vēja izturīga jaka, vai mitruma izturīga jaka ar papildu siltinājumu.

Izvēloties virsjakas Latvijas laikapstākļiem, pietiks ar 5000-10 000 mm mitrumizturību (šis ir starptautisks rādītājs jeb mēraukla, kas nosaka jakas membrānas izturību), kas būs gana noturīga pret lietu un sniegu, kā arī gana elpojoša. Savukārt teltij pilnībā pietiks ar labas kvalitātes membrānu ar mitrumizturību no 2500 līdz 5000 mm. Viens no populārākajiem virsjaku, ūdens izturīgo bikšu un apavu mitrumizturības materiāliem ir Gore tex, kas jebkādos laikapstākļos nodrošinās, ka kājas un apakšējais apģērbs paliek sauss. Protams, ir arī citas šāda veida membrānas, kuras ir gana kvalitatīvas un konkurētspējīgas.

Tāpat, ejot pārgājienā, svarīgi parūpēties, lai būtu ērti pagatavot ēdienu, iespējams, labāk paņemt līdzi tūrisma deglīti, jo tas ir ērti paņemams līdzi un uz tā būs ērti gatavot ēst. Deglis, gāzes baloniņš, tūrisma trauku komplekts - virtuve gatava! Jāatceras, ka, mīnusos ejot, ūdens sasals, tāpēc ņemiet līdzi tēju termosā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?