Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Horoskopi

Lai iepazītu niedrājus tuvplānā, Dabas Diena kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem viesojās pie Kaņieru ezera un izstaigāja niedrāju laipas. Putnu pagaidām nav daudz, jo vēl mazliet turas ledus. Sastopam vien gulbju pārīti. Bet, sākot no pavasara līdz pat vēlam rudenim, Kaņieris ir putnu iecienīta vieta, un te var sastapt gan dažādas gulbju sugas, gan zosis, dūkurus, jūras kraukļus, zivju gārņus, melnos stārķus, melnās un sarkanās klijas, lijas, jūras ērgļus, zivju ērgļus, kaijas, pīles, zīriņus, ķauķus, tārtiņus, ormanīšus un citas sugas.

Kaņiera niedrājā mājo arī lielie dumpji, kas ir šī biotopa lietussargsuga, kas nozīmē, ka sugas dzīvotspēja konkrētā vietā liecina par biotopa kvalitāti gan attiecībā uz konkrēto sugu, gan arī attiecībā uz citām sugām, kam līdzīgas ekoloģiskās prasības. Pavasarī un vasaras sākumā šurp var doties nakts ekskursijās, lai klausītos naktī dziedošās putnu sugas. Kaņiera ezers ir viens no putnu un arī zivju krājumu ziņā bagātākajiem ezeriem Latvijā.

Dabas aizsardzības pārvalde ir arī niedrāja teritorijas apsaimniekotājs un palīdz niedrāju uzturēt labvēlīgā stāvoklī, pļauj tuvumā esošo zāļu purvu un labiekārto teritoriju, lai tā būtu pieejama apmeklētājiem. Viens no nozīmīgākajiem niedrāju apsaimniekošanas pasākumiem ir to fragmentēšana. Tā ir kanālu veidošana, lai palielinātu robežzonu starp atklātu ūdeni un niedrāju. Šādas vietas par iecienītu mājvietu ligzdošanai izvēlas lielais dumpis, kurš kanālos medī zivis. Savukārt tur, kur mājo lielais dumpis, labprāt mīt arī citas putnu, zivju, ūdensaugu, abinieku un bezmugurkaulnieku sugas. Vēl nozīmīgs apsaimniekošanas pasākums ir arī regulāra niedru pļaušana, kas samazina barības vielu nokļūšanu ūdenī un kavē vienlaidu niedrāju masīvu veidošanos.

Kaņiera apkārtne ir apmeklētāju iecienīta, un šurp dodas gan dabas pētnieki un putnu vērošanas entuziasti, gan citi interesenti, piemēram, ģimenes ar bērniem, kas vēlas vienkārši pastaigāties, pabaudīt dabas skaistumu un paklausīties putnu balsis... Mitrāju teritoriju apmeklējumos DAP eksperte Agnese Priede aicina izturēties saprātīgi un vērot dabu ar cieņu. Ne tikai nepiesārņojot dabu, bet pēc iespējas izmantojot esošo infrastruktūru, pieturēties pie izstrādātajiem maršrutiem. Piemēram, nepeldēties purva ezeriņos, jo purvs ir trausls, līdz ar to iejaukšanās tā vidē ārpus apmeklētāju maršruta atstāj negatīvu ietekmi uz purva ekosistēmu. Tāpat arī nav ieteicams pavasarī putnu ligzdošanas laikā mitrāju teritorijās noklīst no maršrutiem - tam var būt bēdīgas sekas - iztraucētas un pamestas ligzdas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?