Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Pārskatot savu ledusskapja saturu, Maija Eglīte ne tikai pārskatīja savus līdzšinējos iepirkšanās paradumus, tiecoties samazināt iepakojuma apjomus, bet arī aizrautīgi sāka aicināt to darīt arī citus. Tā Latvijas Mākslas akadēmijas paspārnē Maija radīja sociālā dizaina kampaņu Savējais (Facebook lapa Savējais). Studijām noslēdzoties, jauniete turpina meklēt aizvien jaunus risinājumus tam, kā samazināt iepakojuma ietekmi uz vidi, vienlaikus nezaudējot funkcionalitāti.

Kas pamudināja pievērsties iepakojuma un tā samazināšanas tēmai?

Atveriet savu ledusskapi. Ko jūs tur ieraudzīsiet? Es tajā ieraudzīju tomātus maisiņā, papriku maisiņā, krējumu plastmasas trauciņā un desu, kas, sagriezta šķēlēs, atradās uz putuplasta paliktņa, aptīta ar plēvi un papildus ielikta maisiņā. Sanāk, ka plastmasas ledusskapī ir teju tikpat cik pašu pārtikas produktu.

Nav šaubu, iepakojums pilda daudzas ļoti svarīgas funkcijas, tajā skaitā pasargā no apkārtējās vides ietekmes, gan mikrobioloģiskiem, gan fiziskiem kaitējumiem, grupē un transportē produktu no ražotnes līdz mūsu mājām, informē par tā sastāvu, ražotāju, derīguma termiņu un citiem svarīgiem faktiem, kā arī veicina produkta pārdošanu. Taču tik un tā es uzdevu sev jautājumu - vai nevar citādi? Vai nav absurdi pirkt to, ko tūdaļ izmetīsi?

Vai ledusskapja izrevidēšana pamudināja arī radīt sociālā dizaina projektu Savējais?

Meklējot iespēju iepirkties citādi, veicu eksperimentu - desmit dienas iepirkos, izvairoties no plastmasas iepakojuma. Pamēģiniet atrast sieru, kas nav ietīts plēvē! Nebiju ievērojusi, cik ļoti lielveikals ir pilns ar iepakojumu. Man patīk salīdzinājums, ka lielveikals ir kā iepakojumu muzejs.Tiesa, iedziļinoties šajā tēmā, sapratu, ka problēma nav plastmasā, bet gan lielajā daudzumā lieka iepakojuma. Svarīga nav tikai atkritumu šķirošana, bet izvēle, kuru izdari veikalā, lai būtu pēc iespējas mazāk materiāla, ko šķirot, un lai materiāls vispār būtu šķirojams.

Lielveikalā, uz kuru produkcija tiek transportēta tālu ceļu, cauri noliktavām vai bāzēm, ap vienu kruasānu apkārt ir bijis daudz dažāda veida iepakojuma. Savukārt, ja maizīte tiek turpat izcepta un ielikta vitrīnā, tad vienīgais posms, kur nepieciešams iepakojums, ir ceļš no veikala līdz mājām. Tas nozīmē, ka ir iespēja izvairīties no iepakojuma pilnībā.

Eksperimenta laikā novēroju, ka Latvijas mazie un vidējie ražotāji ir daudz atsaucīgāki šādam alternatīvam iepirkšanās veidam. Varu palūgt krējumu burciņā un maizīti savā maisiņā. Savējais vērš uzmanību uz iepakojumu ikdienā ar nelieliem praktiskiem padomiem, kā varētu savādāk. Tāpat aktivitāte mudina uzņēmējus un pircējus domāt par savām darbībām. Vēlos pievērst uzmanību izvēlēm, kuras ikdienā veicam, un, sadarbojoties ar ražotājiem, rast jaunus praktiskus risinājumus alternatīvam iepirkšanās veidam, kas domā par zaļāku nākotni. Atjaunot labi aizmirstu veco - iet uz veikalu ar savu burciņu un maisiņu. Jau iegādājoties produktu domāt par tā iespēju pārstrādāt. Plānot savu ēdienkarti, pirkumus un ledusskapja saturu.

Kāda ir ražotāju un sabiedrības reakcija uz šo projektu?

Ražotāji, ar kuriem esmu tikusies, idejā saskata iespēju izcelties un paaugstināt konkurētspēju ar lielākām tirdzniecības vietām. Uzrunātie labprāt iesaistās rīkotajās akcijās un popularizē ideju par iepirkšanos bez lieka iepakojuma. Ir interese paskatīties, kā pircēji uz to reaģēs.

Savukārt sabiedrība dalās divās frontēs. Vieni atzīst, veicina un piedalās aktivitātēs. Citi šo uzskata par utopisku ideju un pilienu jūrā. Man gan šķiet, ka tas nemaz nav tik neiespējami. Pasaulē ir vairāki iepakojuma brīvie jeb package free veikalu piemēri. Es gribētu, lai arī Latvijā tāds būtu un varētu pastāvēt.

Pati noteikti daudz vairāk pievēršu uzmanību vietējo ražotāju produkcijai - šie ir produkti ar visīsāko transportēšanas ķēdi. Esmu ļoti priecīga, ja izdodas atklāt kādu jaunu mazo ražotāju, un regulāri apmeklēju jau pazīstamos, mājām vai darbam tuvākos mazo ražotāju veikaliņus.

Kā dizains var palīdzēt risināt iepakojuma atkritumu samazināšanas problēmas?

Dizains jau sen vairs nav tikai glīta forma un saskaņoti toņi. Labam dizainam pamatā ir jautājums vai izaicinājums, kas jāatrisina, un ideja, kā to izdarīt. Tiek meklēti ceļi, kā precīzāk uzrunāt mērķauditoriju, lai veiksmīgāk sētu ideju pasaulē. Informācijas dizains veicina sekmīgu dialogu starp idejas nesējiem un tiem, kas par to uzzina pirmo reizi.

Radot iepakojuma dizainu, jāatrod balanss starp savu personīgo nostāju un uzņēmēja nepieciešamībām. Iepakojuma dizaineri var veicināt videi draudzīgu ideju, bet nepieciešams uzņēmēju un sabiedrības atbalsts.

Ko varat ieteikt ikvienam kā pirmo praktisko soli uz iepakojuma samazināšanu savā ikdienā?

Noteikti uz veikalu jādodas ar savu maisiņu. Atklājums un liels palīgs manā ikdienā ir kafijas krūze, kas paredzēta līdzņemšanai. Izskatās līdzīga papīra glāzēm, kuras tik bieži iegādājamies un izmetam, tikai šī ir no porcelāna un ar silikona vāciņu. To var izmantot gan dzērieniem, gan svaigu ogu iegādei, tirdziņam garām skrienot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?