Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ideāli skanošas piespēles

«Dziedātājs sola, ka šovakar būšot vētrains šovs,» pirms Roda Stjuarta koncerta sākuma Dienai saka koncerta rīkotājs Lauri Laubre un skatās pelēcīgajās debesīs. Rokmūzikas klasiķi Tallina sagaida ar aukstu spēcīgu vēju. Tieši Lauri Laubre Tallinas Dziesmu svētku estrādē rīkojis pirmos vērienīgākos superzvaigžņu priekšnesumus, kas redzēti Baltijā, - Maikls Džeksons, The Rolling Stones, Tina Tērnere. Uz Rīgu Lauri Laubre atvedis Kailiju Minogu un grupu Queen ar vokālistu Polu Rodžersu Fredija Merkūrija vietā.

Uz Roda Stjuarta koncertu Tallinā pārdots 7500 biļešu. Aptuveni tikpat daudz apmeklētāju mūziķis nedēļas nogalē pulcēja arī Viļņā. Pērn augustā Tallinas Dziesmu svētku estrādē Madonna savāca desmit reižu vairāk skatītāju. «Cerējām, ka izdosies realizēt vismaz 10 000 biļešu,» Lauri piebilst. «Cilvēki šobrīd tērē naudu ļoti piesardzīgi. Igaunijā mums vēl ir daži pasākumi vasarā, piemēram, Megadeath koncerts, pēc tam ieturēsim pauzi. Latvijā mēs kādu laiku neko nedarīsim, ekonomiskā situācija ir smaga. Taču rakstiet, lūdzu, pozitīvi. Tas ir svarīgi visai koncertindustrijai.»

Pat tad, ja ļoti gribētos piekasīties, par Roda Stjuarta šovu nav iespējams teikt neko sliktu. Godīgi. 65 gadus vecais Rods Stjuarts ir mūzikas ikona, kas vēsturē ieņem plauktu blakus The Rolling Stones, Eltonam Džonam un Polam Makartnijam. «Cik inteliģenta publika šeit ir pulcējusies!» dziedātājs sveic skatītājus, reaģējot uz pieklājīgiem aplausiem. «Centīsimies jūs sasildīt. Spēlēsim ātros gabalus. Ceru, ka jums nebūs nekas pretim, ja manas meitenes uzvilks jaciņas, citādi šādā aukstumā viņu krūtsgali kļūs pavisam cieti!»

Roda Stjuarta meitenes, ģērbtas koši sarkanās minikleitās, ir ne tikai skaistas, bet arī talantīgas - trīs tumšādainas fona vokālistes un trīs instrumentālistes (Kendijai Dalferei līdzīgā saksofoniste ar skatuves vārdu Horn Star, trompetiste un vijolniece/mandolīniste).

Labs sitiens!

Mūzika spēj sasildīt ne tikai dvēseli, bet arī ķermeni daudz efektīvāk nekā alus, viskijs, šašliks un citi baltiešu virtuves gardumi, kas vienmēr ir pieejami lielformāta koncertos. Šašlika sulīgā smaka Tallinā īpaši tracināja Madonnu, kura apgalvoja, ka visu koncertu jutusi šo aromātu. Rūdītam veterānam Rodam Stjuartam šašliks garastāvokli nebojā. Dziedot viņš ar interesi novēro parterā notiekošos procesus (pie skatuves ierīkotas sēdvietas, aiz kurām tālu - stāvvietu zona). Māj ar roku skatītājiem, kuri dejo turpat sēdvietu rindās. Izpildot Toma Veitsa dziesmu Downtown Train, mūziķis kaut kur tālumā pamana kādu fanu džinsu jakā - viņš dejo aiz nožogojuma, biļetes uz koncertu viņam, visticamāk, nav. «Ei, ielaidiet viņu iekšā!» Rods Stjuarts norāda apsardzei. Laimīgais «zaķis» tiek pavisam tuvu pie skatuves.

Rods Stjuarts ir jautrs un žiperīgs izklaidētājs, krāsainu žakešu cienītājs (Tallinā nomaina trīs žaketes - dzeltenu, zilu un baltu) un dejojošs futbolists. Rods Stjuarts fano par Celtic - kluba simbols rotā bungu komplektu skatuves centrā. Mūziķa horeogrāfija ir izteikti sportiska, ar kājām viņš nemitīgi veic piespēles, it kā atrodoties futbola laukuma vidū. Roda Stjuarta balss ir izcilā formā, viņš aizkustina ar ekspresīvu emocionalitāti gan Keta Stīvensa dziesmā First Cut Is the Deepest, gan Vana Morisona balādē Have I Told You Lately. «Vai jūs zināt Vanu Morisonu?» viņš jautā klausītājiem. «Tā ir mana šīs dziesmas versija. Un tā arī ir vislabākā!»

Ar vienu rokas mājienu pietiek, lai koncerta apmeklētāji pieceltos no savām vietām un mestos klāt pie skatuves. Dejas un dziedāšana kopkorī nodrošināta līdz pašam finālam. Turklāt dejas sākas vēl, pirms Rods Stjuarts nodzied savu diskošlāgeri Da Ya Think I'm Sexy.

Divu stundu programmā koncentrēta mūziķa 40 gadu karjeras esence - agrīnās solodziesmas, grupas Face materiāls, 70. gadu repertuārs un kaverversijas - citu mūziķu kompozīcijas, kuras Roda Stjuarta interpretācijā daudzu klausītāju uztverē sen kļuvušas par «viņa dziesmām». Ar patiesu prieku zvaigzne pievēršas savu koncertu senajam rituālam - ar kāju sper publikā futbola bumbas ar autogrāfu. Labs sitiens! Labs! Un vēl, vēl, vēl! Bumbu šovā ir vairāk nekā dziesmu.

Vecās skolas ironija un šiks

Koncerts mūziķim ir labs iemesls paironizēt par sevi. Uz lielā ekrāna viņš demonstrē videoierakstu ar savu suni un savas fotogrāfijas Soho ielasmeitu tērpos. Rods Stjuarts pats smejas skaļāk nekā fani. Nākamā bilde - Velsas princis Čārlzs pasniedz dziedātājam Britu impērijas ordeni. Attēla paraksts: «Viņš bija remontstrādnieka dēls...» Jā, Rod, mēs sapratām: tu esi tikpat vienkāršs čalis kā mēs! Varbūt nākamreiz tu mums pastāstīsi par savu jaunības pieredzi, kad piepelnījies, strādājot Londonā par kapraci? Pārāk daudz par saviem sasniegumiem Rods Stjuarts lielīties tomēr nevēlas, kaut gan zināms, ka viņš bija viens no visvairāk iecienītajiem princeses Diānas dziedātājiem.

Dziesmas, kuras mīlēja Diāna - Sailing, Baby Jane, Maggie May -, vainago koncerta programmu. Tas ir augstas klases kabarē ar Lasvegasas šiku. Šova muzikālajā piepildījumā ir visi elementi, kas pašam Rodam Stjuartam vienmēr bijuši vistuvākie, - rokenrols, kantrimūzika, folks, soulmūzika, blūzs un džezs. Tas ir old school estētikas valdzinājums un mūžīgais spēks. Dziedātājs lepojas, ka viņam nav iPod: «Es pretojos tehnoloģiju uzbrukumam.» Mūziku viņš klausās vecajā CD atskaņotājā. Arī par meiteņu krūtsgaliem vecais donžuāns Rods Stjuarts zina visu: viņa koncertos cietus tos dara tikai un vienīgi muzikāls uzbudinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?