Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Iedrošināt, lai mazais prot sevi pasargāt

Atskatoties pagātnē, jāatzīst, ka bērnībā ir bijušas pārgalvīgas situācijas, kurās iedomājoties savus bērnus, man uzmetas zosāda... Un tomēr - vai nu pasaule ir kļuvusi bīstamāka, vai arī mūsdienu vecāki bailīgāki, jo nevaru iedomāties sešgadnieku palaist vienu spēlēties daudzstāvu nama pagalmā, aizsūtīt uz piemājas veikalu pēc piena vai atstāt pat uz pāris stundām vienu mājās, kaut arī manā bērnībā pagalma kompānijā skraidelēja pat divgadnieki.

MiniDiena kopā ar centra Dardedze psiholoģi Dainu Dziļumu noskaidroja, kad un ko bērniem stāstīt par drošību, lai viņi atbildīgi rīkotos situācijās, kas var piemeklēt kā mājās, tā uz ielas un internetā, tai pašā laikā neizbiedējot mazos un neradot sajūtu, ka pasaule ir baisa vieta, kur no katra stūra uzglūn nepatikšanas.

Viens pats mājās

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērns viens pats bez pieskatīšanas var uzturēties mājās vai sabiedriskā vietā, sākot no septiņu gadu vecuma. Līdz tam viņš jāpieskata pieaugušajam vai citam bērnam, kas vecāks par 13 gadiem. Tomēr tas nenozīmē, ka nākamajā dienā pēc septītās dzimšanas dienas varat mazo atstāt vienu, dodoties uz darbu. Ir bērni, kas patiesi šajā vecumā spēj pavadīt vienatnē dažas stundas, aiziet līdz tuvējam veikalam, atnākt mājās no netālu esošās izglītības iestādes un tamlīdzīgi, taču daudzi vēl nav gatavi palikt vieni. Lai vai kā, jau laikus jāskaidro bērnam par drošību, kas jāievēro, esot vienam mājās. Vispirms tās ir tehniskās lietas, kas attiecas uz elektrību, gāzi un tamlīdzīgi - kā ieslēgt, izslēgt sadzīves tehniku, ja nepieciešams to lietot (piemēram, bērns vēlas uzsildīt ēdienu mikroviļņu krāsnī vai uzvārīt tēju). Šīs darbības sākumā jāiemācās pieaugušā klātbūtnē, nevis no atstātas lapiņas ar instrukciju! Otrs aspekts - bērnam jābūt zināmiem tālruņa numuriem, kur zvanīt, ja viņš nejūtas drošs vai ir saslimis, - 112 un, protams, vecāku tālruņa numuriem. Ko darīt, ja pie durvīm klauvē? Nekādā gadījumā nevērt vaļā! Lai arī ko tur esošais cilvēks stāstītu: ka ir no policijas, glābšanas dienesta vai ieceļotājs no kosmosa - nevērt vaļā durvis un nestāstīt par savu ģimeni, tās paradumiem, darbavietām! Ja svešinieks ir uzstājīgs, jāzvana policijai! Šīs situācijas vislabāk izspēlēt, izmēģināt kopā ar vecākiem, un tikai tad, kad pieaugušie redz, ka bērns ir gatavs un jūtas par sevi pārliecināts, atstāt viņu vienu mājās. Īpaša uzmanība jāpievērš pārgalvīgiem bērniem; iespējams, tieši bezbailīgie ir tie, kas būs gatavi palikt vieni pat vēlāk nekā bailīgie.

Pieaugušais spēj izglābt savu kaķīti

Tuvējais veikals tepat aiz stūra, lai jau bērns pats aizskrien pēc saldējuma, - bet, pirms tā nodomājat, izskaidrojiet, kā rīkoties, ja bērnu uzrunā svešinieks, piemēram, jautā ceļu un aicina iet līdzi, lai to parādītu, aicina aizvest kaut kur pavizināties savā auto vai atrast noklīdušu kaķēnu. Mēs parasti esam vedinājuši bērnus domāt, ka pieaugušie ir autoritātes, ka viņi jāklausa, tāpēc mazajiem nereti ir grūti atteikt, ja pieaugušais ko jautā vai piedāvā. Taču jāatgādina - nekādā gadījumā bērns nedrīkst iet līdzi svešiniekam! Lielam cilvēkam pašam jāspēj atrisināt sava noklīdušā mājdzīvnieka jautājums, jāatrod pareizais ceļš un tamlīdzīgi. Ja taujātājs ir uzstājīgs, pie kā vērsties pēc palīdzības? Ideālā gadījumā pie policista, pie apsarga, ja tādi ir tuvumā, bet visreālāk droši vien pie kāda veikala pārdevējas, katrā ziņā pie cilvēka, kam ir atpazīstama uniforma vai kas ir darbinieks kādā iestādē, piederīgs tai. Ja bērnu mēģina ievilkt mašīnā, māciet bēgt prom - virzienā, kas pretējs tam, kādā brauc auto. Bērns noteikti jautās - kāpēc? Kas var atgadīties? Atbildot detaļās nav jāieslīgst, arī speciāli biedēt nevajadzētu, ka apkārt klejo bērnu zagļi, bomži slepkavas vai tamlīdzīgi. Abstraktas šausmas izklausās neloģiskas, turklāt jāatgādina bērnam, ka sliktus cilvēkus pēc izskata atpazīt nevar, viņi var būt ģērbušies pavisam parasti, glīti un neuzkrītoši, uzvesties laipni un pieklājīgi.

Labie un sliktie noslēpumi

Kad gatavojam kādam dāvanu, ballīti, paziņojumu par priecīgu notikumu, kādu laiku gribam to paturēt slepenībā, lai būtu pārsteiguma efekts, - tie ir labie noslēpumi. Taču ir arī tādi, kas nomāc, - sliktie noslēpumi. Kad bērnu kāds ir iebiedējis, lai nestāsta, vai arī mazais pats jūtas samulsis, ja ir rīkojies slikti vai arī pret viņu kāds tā ir izturējies, pieskaroties intīmajām ķermeņa daļām, vai licis pieskarties kāda cita cilvēka intīmām vietām un tamlīdzīgi. Kas ir intīmās ķermeņa daļas, bērns var jautāt. Tās, ko piesedzam ar peldkostīmu, ejot peldēties. Stāstiet bērnam, ka viņa ķermenis ir viņa īpašums, un māciet atšķirt labos pieskārienus no sliktajiem! Starp citu, pie sliktajiem noslēpumiem pieskaitāmas arī bērna darbības internetā, par kurām vecāki neko nezina. Stāstiet mazajam, lai viņš neapstiprina draudzību sociālajos portālos ar svešiniekiem, lai nestāsta par savu ģimeni un ikdienas gaitām, jo mēs bieži vien nevaram zināt, kas slēpjas aiz stilīgās bildes un jautrā sarunu biedra, ja viņu nepazīstam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Esi drošs uz ceļa Džimba drošības skoliņa Sargi

www.eduspace.lv/macibas - CSDD informatīvā lapa, kur atrodamas mācību filmiņas bērniem par satiksmes drošību, par to, ko drīkst un nedrīkst darīt uz ielas, informācija par un ap velosipēdiem, kā tos sagatavot braukšanai, kā pašam sagatavoties braukšanai, par noteikumiem un vadītāja apliecības iegūšanu.

www.dzimba.lv - ieteikumi vecākiem, kā runāt ar bērniem, mācot pazīt bīstamas situācijas un pareizi rīkoties tajās. Spēļu nodarbības par drošību mazuļiem un skolām.

www.sargi-sevi.lv - informatīva Valsts policijas lapa jauniešiem, kurā var atrast informāciju par drošību mājās, uz ielas un sabiedrībā, savstarpējo attiecību jautājumiem.



www.latvenergo.lv - Latvenergo, rūpējoties par bērnu drošību, ir izveidojis jaunu projektu - filmu Lai dzīvo bērni!, kas parāda, atgādina un brīdina, ka nepareiza vai pārgalvīga rīcība ar elektrību, gāzi, uz autoceļa un ūdens, brīvā dabā un mežā apdraud cilvēka drošību.

www.draudzigsinternets.lv - vietnē var atrast viegli saprotamus, uzticamus un praktiskus padomus par drošību internetā, kas palīdz arī visneaizsargātākajiem lietotājiem justies droši, strādājot tiešsaistē. Šajās lapās ir materiāli, kas īpaši izstrādāti bērniem, skolotājiem, vecākiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?