Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Iepuvušās skolu sistēmas sekas

Viens no pēdējā laika karstākajiem sabiedrības tematiem ir narkotiku graujošā ietekme uz jauniešu veselību un nepieciešamība apkarot to izplatīšanu. Tomēr vainīgo meklēšanas jezgā tiek aizmirsts galvenais cēlonis un netiek meklētas atbildes uz jautājumu, kas rada šo situāciju un kur patiesi nepieciešama stratēģiska un pārdomāta valsts ilgtermiņa politikas rīcība.

Tiek runāts gan par nepieciešamību plānot papildu līdzekļus medicīniskās aprūpes nodrošināšanai jauniešiem, kuri kļuvuši par upuriem tā dēvētajiem spaisiem, gan valsts iestāžu atbildību, pieļaujot spaisu tirgoņu darbību. Tomēr - cik daudz visai viduvēju lēmumu jāpieņem un uz savas ādas jāizjūt šo lēmumu sekas, lai saprastu, ka labākais risinājums ir jaunieša patstāvīgs lēmums neapdraudēt savu veselību un dzīvību? Kādai dzīvesskolai vēl sabiedrībai jāiziet cauri, lai beidzot atzītu, ka izaugsmei labvēlīga vide, kā arī kvalitatīva izglītība ir tās, kas atturēs jauno cilvēku meklēt alternatīvas kaitīgos ieradumos?

Nodokļu maksātāju nauda ieplūst seku likvidēšanā, un tas ir absurds. Tikpat bezjēdzīga ierēdniecības gaiteņos ir nemitīgā taisnošanās, ka izglītības nozares attīstībai nepietiek līdzekļu, nenodrošinot jauniešu izaugsmei labvēlīgas vides veidošanu, kurā nav vietas kaitīgām - dažkārt ar letālām sekām - alternatīvām.

Bet kā tad darbojas pašreizējā izglītības sistēma? Kāpēc mēs sastopamies ar situāciju, ka vērienīgā kampaņa un atbaidošo realitātes faktu skaidrošana nemazina jaunu cilvēku vēlmi lietot narkotikas? Kāpēc ierobežoto līdzekļu un domu lidojuma dēļ izglītības sistēmā netiek ielaists gan privātais kapitāls, gan daudzveidīgas idejas, kas pierādījušas veiksmīgu realizāciju dažādās attīstītās valstīs?

Atveriet reiz beidzot izglītības sistēmu, lai tajā ienāk privātais kapitāls! Ienākot privātajam kapitālam, izglītība jaunajai paaudzei kļūs interesantāka un pieejamāka. Kamēr nemainīsim šo iepuvušo un stagnējošo sistēmas menedžmentu, jauniešiem būs garlaicīgi un viņi turpinās meklēt neveselīgas alternatīvas. Svarīgi, lai izglītībā ienāk daudzveidība, tiek nodrošināta regulāra fiziskā slodze un veselīga pārtika, jo tādā vidē narkotikām nebūs vietas.

Šis ir jautājums par valsts kopējo spēju lūkoties ilgtermiņā. Pirmkārt, lielāka uzmanība jāpievērš izglītošanas metodēm un videi, kurā jaunieši var izvēlēties daudz interesantu nodarbju un attīstīt savus talantus, lai veidotos par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem ar patstāvīgu domāšanu un spēju pieņemt lēmumus kritiskās dzīves situācijās. Otrkārt, valstij jāpalielina privātā sektora darbības lauks un kā instruments jāizmanto publiskās un privātās partnerības sadarbība izglītībā, lai radītu pozitīvu un labklājību veicinošu sabiedrības dzīvesveida bilanci.

Pirms dažiem gadiem bija jāstāv rindā uz bērnudārzu, bet, kad pašvaldības sāka līdzfinansēt bērnu izglītību privātajos bērnudārzos, tādējādi ļaujot ienākt privātajam kapitālam, tie izauga kā sēnes, atnesot arī vērtīgu satura daudzveidību. Tāda pati prakse būtu jāievieš arī vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēs, tas nozīmētu daudzveidīgākas izglītības metodes vecuma grupai, kas visvairāk pakļauta neveselīgām alternatīvām.

*Turības Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?