Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Imagine

Avangarda mākslinieces japānietes Joko Ono izstādei Londonas galerijā Indica vajadzēja atvērties 1966.gada 10.novembrī. Vienam cilvēkam galerijas vadība laipni nāca pretī un atļāva vēl nedaudz nepabeigto ekspozīciju aplūkot dienu agrāk. Ziņkārīgā apmeklētāja vārds bija Džons Lenons. Džons ar lielu interesi skatījās šo avangarda mākslas izstādi.

Uzjautrinājās par «raudāšanas mašīnu», kura sāka nu dikti nelaimīgi pinkšķēt, tikai kad tajā iemeta monētiņu, kā mūziķis bija ieintriģēts par Joko veiktajiem dokumentālajiem «krītoša sniega skaņas» ierakstiem. Taču visvairāk Lenonu sajūsmināja trepes, kas veda augšup pie griestos iekārtas baltas gleznas ar mazu caurumiņu tajā. Pie bildes bija piestiprināta lupa - ja ar lupu palūrēja caurumiņā, gleznas otrajā, neredzamajā pusē varēja ieraudzīt sienu ar otru gleznu, uz kuras bija rakstīts viens vārds «_Yes_». Jā.

Šis «Jā» nospēlēja liktenīgu lomu ne tikai divu cilvēku attiecībās - rokzvaigzne vēlāk atzinās: «Ja tur būtu bijis uzšņāpts «Nē», es, visticamāk, vienaldzīgi aizietu no galerijas, taču šis «Jā» manī izraisīja tik savādu mājīguma un siltuma sajūtu, ka es uzreiz nolēmu ar mākslinieci iepazīties.»

Pateicoties vienam mazam «Jā», notika arī grandiozas tektoniskas pārmaiņas pasaules mūzikas attīstībā. Lai gan vairākums The Beatles pielūdzēju joprojām svēti uzskata, ka tieši Lenona laulības ar Joko Ono un viņas turpmākā agresīvi dominējošā loma Džona dzīvē un biznesā izraka grupai kā mūziķu savienībai kapu, bez Joko nebūtu arī lieliskā bītlu «krīzes albuma» - Džona solodiska Imagine - un vismaz vienas ģeniālas melodijas tajā - «pacifistu himnas» un tituldziesmas Iedomājies.

Vēl vairāk. Droši var teikt, ka «Yes» mainīja arīdzan civilizācijas vēstures gaitu - pēc saukļa «All You Need Is Love» šī bija otrā zīme, kas nostiprināja puķu bērnu paaudzes ideālās pasaules vīziju: bez vardarbības, kariem, politisko lielvaru diktāta, «kā būs visiem dzīvot». Galu galā bītlomānijas pēdas ir arī pēc leģendārās «mīlas vasaras» aktivizējušās politiskās antimilitārā protesta kustības pasaulē (iedomājieties miljonu meiču, kas kliedz - beidziet slepkavot mūsu puišus!) un ASV armijas kaunpilnā izgāšanās sešpadsmit gadu ilgušajā Vjetnamas slaktiņā, kas beidzās ar prezidenta Džeralda Forda paziņojumu 1975.gada 23.aprīlī «This war is over», nez kādēļ dziesmiņai White Christmas skanot no visiem skaļruņiem Saigonas ielās. Daudzi te atgādinās analoģiju ar PSRS iecerētajiem Afganistānas okupēšanas plāniem - padomju tanku okupācija sākās laikā, kad civilizētā kristiešu pasaule svin Ziemassvētkus, - 1979.gada 24.decembrī - , un arī šī «demokrātijas uzspiešana» izgāzās pēc desmit bezcerīga kara gadiem. Iespējams, kārtējā ilgstošā un, kā rādās, neveiksmīgā ASV militārā atrakcija ar demokrātijas ieviešanu Irākā ir signāls, ka pasaulē pietrūkst ļaužu, kas par visu vairāk vēlētos justies «mājīgi un silti», kas atminētos vārdu «jā» un kolektīvi to daudzinātu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?