Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Inkontinences līdzekļi ne tikai aprūpei, bet arī aktīvai dzīvei

Latvijā no inkontinences jeb urīna nesaturēšanas dažādās pakāpēs cieš aptuveni 150 000 iedzīvotāju. Līdz ar populācijas novecošanos šādu cilvēku skaits ik gadu pieaug, taču valsts atbalsts inkontinences līdzekļiem tiek sniegts tikai pacientiem ar atsevišķām garīgām saslimšanām un arī tikai 50% apmērā.

Tiem iedzīvotājiem, kas cieš no vidējas vai smagas urīna nesaturēšanas, šie līdzekļi netiek kompensēti. Neskatoties uz organizāciju, kas pārstāv cilvēkus ar īpašām vajadzībām, neskaitāmiem lūgumiem, kompensējamo medikamentu saraksts arī nākamajam gadam ir apstiprināts pilnīgi bez jebkādām izmaiņām.

«Inkontinences līdzekļi nav tikai kvalitatīvas aprūpes pamats, bet ir cilvēka ar invaliditāti aktīvas dzīves pamatā. Mūsu valsts ir ratificējusi ANO Konvenciju Par personu ar invaliditāti tiesībām un līdz ar to apņēmusies veicināt personu ar invaliditāti pilnīgu un efektīvu līdzdalību un integrāciju sabiedrībā. Tas nekādi nav iespējams, ja cilvēks ar invaliditāti nevar finansiāli atļauties urīnu uzsūcošos izstrādājumus, ja viņam tādi ir nepieciešami,» uzskata biedrības Inko Centrs vadītāja Inese Barkāne. Viņa saka - šī situācija «ieslēdz» cilvēkus ar invaliditāti, kuriem nepieciešami šie līdzekļi, mājās vai sociālās aprūpes iestādēs.

I. Barkāne norāda, ka kompensējamo zāļu saraksta ietvaros medicīnas palīglīdzekļus saņem pacienti, kas ārstējas ambulatori, tas arī būtiski atvieglo kopējo slogu valsts budžetam. Pacienti ar tādām diagnozēm kā garīgā atpalicība, Alcheimera slimība, parkinsonisms, citas cerebrovaskulāras slimības, smadzeņu infarkts bieži tiek ievietoti sociālās aprūpes iestādēs tieši tā iemesla dēļ, ka mājinieki nevar finansiāli atļauties par viņiem rūpēties.

«Pašreiz valsts aktīvi plāno to pacientu skaita samazināšanu, kas uzturas valsts sociālās aprūpes iestādēs, novirzot tos uz dažādiem sociālās aprūpes veidiem. Ir pilnīgi skaidrs, ka ļoti daudzi pacienti un to radinieki noteikti nevarēs atļauties iegādāties inkontinences līdzekļus, jo līdz šim sociālās aprūpes iestādēs tie tika 100% kompensēti no valsts budžeta līdzekļiem, bet ambulatori pacientam vai to radiniekiem nāksies pašiem segt 50% no to izmaksām,» stāsta I. Barkāne.

Pēc Labklājības ministrijas aprēķiniem, vienas personas vidējās uzturēšanās izmaksas valsts sociālās aprūpes centrā dienā ir aptuveni 17 eiro. No šīs summas četri eiro tiek atvēlēti centrā dzīvojošā cilvēka higiēnas precēm un citām ikdienā nepieciešamām lietām.

Turpretī pacients, kurš ārstējas ambulatori, valstij izmaksā vidēji 0,33 eiro dienā (izmaksas inkontinences līdzekļiem). «Tādēļ līdzmaksājuma samazināšana noteikti ne vien palielinātu ambulatori aprūpējamo pacientu skaitu mājas apstākļos, bet arī ievērojami ietaupītu valsts naudu,» uzsver I. Barkāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?