Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Interjers no koka paletēm

Patērētājkultūrā ierasts visu iegādāties veikalā un, tiklīdz sabojājas, mest ārā. Taču no vecām, it kā nevajadzīgām lietām var radīt skaistus un vienlaikus praktiskus izstrādājumus, gūstot prieku šajā procesā un gandarījumu par paveikto. Ir cilvēki, kuri paši darina interjera priekšmetus, apģērbu un pat velosipēdus un labprāt dalās zināšanās ar citiem.

Grafikas dizainers Jānis Milzarājs kopā ar domubiedriem izveidojis biroju kādā Rīgas dzīvoklī, dodot tam nosaukumu dalam DarbaVietu. Šeit viss interjers - krēsli, galdi, plaukti - ir gatavots, izmantojot koka paletes, tās savienojot dažādos veidos, pārzāģējot, sanaglojot. «Mums bija mērķis iekārtot šo vietu, ar minimāliem līdzekļiem panākot maksimālu efektu,» par ieceres būtību stāsta J. Milzarājs. Paletes nav apstrādātas, jo dizaineram un viņa domubiedriem patīk koka raupjums, taču tās var arī nopulēt, tā izvairoties no skabargu draudiem, un pēc tam nolakot vai nokrāsot, pārveidojot līdz nepazīšanai. Paletes var iegādāties loģistikas uzņēmumos, lietotas tās maksā niecīgu summu vai pat dabūjamas par velti. Šī interjera radītāju pamatdoma ir, ka videi visdraudzīgākās lietas ir tās, kuras nemaz netiek saražotas, bet iegūtas, izmantojot jau esošo. Nākotnē J. Milzarājs plāno pamēģināt izmantot interjera priekšmetu radīšanai arī cita veida koksni, piemēram, starpsienu dēļus, kurus remontu rezultātā cilvēki izmet. Ikdienā strādājot ar grafisko dizainu, mēbeļu veidošana no šādām otrreizējām izejvielām viņam ir laba iespēja pārmaiņus pastrādāt manuāli. Dizainers arī labprāt stāsta citiem, kā praktiski izveidot mēbeles no paletēm. Dalam DarbaVietu birojā ir organizētas gan palešu izmantošanas, gan pašgatavotu raudzēta piena krāsu gatavošanas un karnevāla tērpu veidošanas darbnīcas.

Kurpes no zābakiem

Savukārt dizainere Ingrīda Zābere jaunu elpu piešķir lietotiem jeb tā dēvētiem second hand apģērbiem - viņa no tiem rada vakarkleitas, tunikas un kreklus. Viņa arī pati ikdienā valkā šādu apģērbu un apavus, piemēram, kurpes radītas, apgriežot zābakus, un tunikas no kopā sašūtiem T krekliem. Dizainere Modes talku ietvaros šīs iemaņas mācījusi citiem un novērojusi, ka cilvēki gūst daudz prieka radošajā procesā, pat ja uzreiz nesanāk īstenot iecerēto. «Mēs strādājam daudz, lai patērētu. Cilvēki nopērk apģērbu, pāris reižu izmazgā un saprot, ka tas nekam neder, izmet ārā un pērk jaunu. Varbūt ir vērts nopirkt kaut ko labu un ilgi to nēsāt vai arī radīt pašam, gūstot pozitīvu enerģiju un paceļot pašapziņu?» iesaka dizainere, mudinot cilvēkus mesties lietu radīšanas procesā. Viņa aicina nekautrēties pašu darināto valkāt, jo cilvēkam tas noteikti piestāv un atbilst viņa būtībai, pat ja nav perfekti uzšūts. Un, ja nevar pats realizēt ideju, var palūgt citam īstenot. I. Zābere iesaka apģērbu apgriezt otrādi, uzvilkt dažādos veidos, mēģināt to sakombinēt ar citu un skatīties, kas no tā visa sanāk.

No atgriezumiem - ritenis

Radošajai apvienībai Apokalipses jātnieki par tradīciju kļuvusi ērmriteņu darināšanas darbnīcas organizēšana, kur ikviens var iemācīties izveidot oriģinālu velosipēdu, izmantojot vecas braucamrīku detaļas un metāla atgriezumus.

Šī ideja ir izplatījusies, un nu ar to nodarbojas vairākās vietās Latvijā un braucamrīku radītājus aicina demonstrēt paveikto.

Radošās darbnīcas organizē arī biedrība homo ecos, stāstot, kā izgatavot dažādus priekšmetus no it kā vairs nevajadzīgām lietām, kas citādi nonāktu atkritumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?