Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Investīcijas slimnīcā - īstermiņa parādu apjomā

Divus mēnešus pēc tam, kad Aizkraukles novada dome un pirms gada izveidotā akciju sabiedrība Veselības aprūpes fonds (VAF) vienojās veidot kopīgu uzņēmumu, lai turpmāk pārvaldītu Aizkraukles slimnīcu, fonda pārstāvji pašvaldībā iesnieguši savu investīciju piedāvājumu. Slimnīcas vadība investora piesaistē saskata vienīgo iestādes glābiņu no maksātnespējas, bet Aizkraukles novada domes šobrīd strādā pie tā, lai turpmākajā sadarbībā saglabātu lielāko ietekmi uzņēmuma turpmākajā pārvaldīšanā.

Darījumā iesaistītās puses gan plānoto ieguldījumu apmēru neatklāj, jo sadarbības modelis vēl tikai tiek apspriests, taču neoficiāla informācija liecina, ka piedāvātais investīciju apjoms sākotnēji varētu līdzināties slimnīcas īstermiņa parādsaistību apmēram - vairāk nekā 250 000 latu. Kopējās slimnīcas parādsaistības šobrīd tuvojas miljonam latu, kas ir gan pašas slimnīcas un arī tās bijušās īpašnieces - Aizkraukles rajona padomes ņemtie un galvotie kredīti veselības aprūpes iestādes rekonstrukcijai un medicīnas iekārtu iegādei, gan arī īstermiņa parādi valstij un piegādātājiem. «Ja ar banku par ilgtermiņa kredītu atmaksu vēl var vienoties, tad ar valsti un citiem īstermiņa kreditoriem tas praktiski nav iespējams,» saka Aizkraukles slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne, norādot, ka tās pašreizējā īpašniece Aizkraukles novada dome nespēj ne nomaksāt slimnīcas parādus, ne uzturēt šo iestādi. A.Vāne skaidro - darbs slimnīcā, veicot būtiskas reorganizācijas, šobrīd sakārtots tā, ka ar esošajiem ieņēmumiem pietiek ikdienas izdevumu segšanai, bet parādu nomaksai naudas nav. Līdz ar to, ja neizdosies piesaistīt papildu līdzekļus no malas, iestādei, kura no lokālās daudzprofilu slimnīcas pārtapusi aprūpes slimnīcā, var iestāties maksātnespēja.

Sarunu gaitā par privātā kapitāla piesaisti slimnīcai izskanējusi doma gan par to, ka fonds tā savā īpašumā par sviestmaizi varētu iegūt kapitāli izremontētu un labi aprīkotu veselības aprūpes objektu, gan par to, ka aiz fonda stāvošie zāļu lieltirgotāji, konkrēti firma Recipe Plus, tā vēlas iegūt lielāku ietekmi zāļu tirgū Latvijā.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Vilnis Plūme un arī VAF pārstāvis Marģers Zeitmanis apgalvo, ka šeit nav runas par slimnīcas privatizāciju, bet tikai par kopīga uzņēmuma veidošanu, balstoties uz privātās un publiskās partnerības principiem. Aizkraukles novada dome plāno paturēt uzņēmuma kontrolpaketi un līdz ar to arī lielāko noteikšanu uzņēmuma turpmākajā darbībā. «Darba grupa, kurā piesaistīti finansisti, juristi, zvērināti revidenti un citi speciālisti, šobrīd strādā pie tā, lai privātais investors vēlāk mums nevarētu izgriezt rokas un mēs nezaudētu kontroli pār šo uzņēmumu,» saka V.Plūme. Lai arī fondā iesaistītās personas un Recipe Plus vadība saistību un uzņēmuma ieinteresētību noliedz, kad Diena vasarā rakstīja par zāļu tirgotāju mēģinājumiem ietekmēt ārstus un ārstniecības iestādes, lai tie priekšroku dot tieši šo firmu piedāvātajiem medikamentiem, M.Zeitmanis pārstāvēja tieši firmas Recipe Plus viedokli. Savukārt portāls kasjauns.lv rakstījis, ka VAF padomes priekšsēdētājs Jānis Oskerko, kas saskaņā ar Lursoft datu bāzē atrodamo informāciju norādīts kā vienīgais VAF akcionārs, pirms dažiem gadiem bijis Recipe Plus valdes loceklis ar paraksta tiesībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?