Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ir ielikts pamats tirgus izveidei

Februāra sākumā Ministru kabinets atbalstīja 2014.-2016. gadam izstrādāto Elektromobilitātes attīstības plānu. Plāns paredz videi draudzīgu, pamatā ar elektromotoru darbināmu transportlīdzekļu segmenta un to uzlādes infrastruktūras attīstības veicināšanai tuvākos trīs gados novirzīt 29,99 miljonus eiro.

Pēc valsts programmas ieviešanas Latvijā var sākt veidoties elektromobiļu tirgus. Ļoti būtisks būs kopējais programmas piedāvājums un finansiālais ieguvums, iegādājoties šādu auto, kā arī valsts uzņēmumu iesaiste programmā. (Rīgas satiksme ir pirmais pašvaldības uzņēmums, kas sāka izmantot ar elektromotoru darbināmus auto.)

Pieņemt lēmumu par labu elektromobilim patlaban nozīmē arī lēmumu par paradumu maiņu. Šādi auto pagaidām vēl ir krietni dārgāki, no klasiskajām automašīnām tos atšķir vairākas tehniskas īpašības - paātrinājums, maksimālais ātrums un citas -, kā arī šo auto izskats. Turklāt apziņa, ka auto var izlādēties, ievieš izmaiņas gan braukšanas, gan maršruta paradumos.

Pilnvērtīgai elektroauto tirgus attīstībai ļoti nozīmīgs faktors ir uzlādes tīkla izveidošana. Plaša uzlādes tīkla izveides piemērs ir vērojams Igaunijā. Atbalsta programma Igaunijā tika uzsākta 2011. gada sākumā, tās ieviešana bija sākums plašākai elektroauto lietošanai. Programmas ietvaros ir izveidots ērts uzlādes tīkls, kopā ir 163 ātrās uzlādes iekārtas, attālums starp tām nav lielāks par 60 kilometriem. Viena uzlāde aizņem ne vairāk kā 30 minūšu un izmaksā 2,5 līdz 5 eiro. Pēc šādas uzlādes atkarībā no auto un braukšanas manieres iespējams nobraukt līdz 140 kilometriem. Tātad faktiski ir nodrošināts, ka ar elektroauto iespējams pārvietoties pa valsts teritoriju bez raizēm par iespēju to uzlādēt.

Pašlaik Igaunijā reģistrēti vairāk nekā 600 elektroauto (Latvijā šādu auto skaits ir ap desmit), no tiem lielākā daļa ir valsts struktūru īpašumā. Ar šādu auto un iedzīvotāju skaita attiecību Igaunija ieņem vienu no līderpozīcijām pasaulē. Privātpersonu vidū populārāks auto ir Nissan Leaf, kurš līdzinās standarta automobiļiem. Igaunijā šādu auto iegāde līzingā kļūst aizvien populārāka.

Latvijas izstrādātajā plānā paredzētais maksimāli pieļaujamais atbalsta apjoms atkarībā no projekta iesniedzēja veida - elektromobiļiem no 35% līdz 85%, publiski pieejamām uzlādes stacijām no 50% līdz 85%. Tiesa, tas netiek paredzēts privātpersonām. Papildus iedzīvotājus un komersantus plānots mudināt iegādāties elektroautomobiļus, to iegādei piešķirot nodokļu atlaides (piedāvājums tiek izstrādāts). Tāpat tiek apsvērta iecere videi draudzīgiem transportlīdzekļiem ļaut pārvietoties publiskā transporta joslās, kā arī iespēja bez maksas lietot publiskās stāvvietas. Nākotnē elektroautomobiļiem varētu piešķirt bezmaksas lietošanas tiesības maksas zonās vai «tīrajās zonās».

Programmas ietvaros būs iespējams iegādāties automašīnas, kas darbināmas tikai ar elektromotoru. Daudz lielāka uzņēmumu un privātpersonu interese būtu gaidāma, ja šajā programmā tiktu piedāvāts atbalsts arī hibrīdtehnoloģiju auto (elektromotors apvienojumā ar klasiskajiem dzinējiem), kuriem salīdzinājumā ar klasisko motoru spēkratiem ir zemāks CO2 izmešu daudzums un mazāks degvielas patēriņš.

*Swedbank līzinga eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?