Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Īrijā ir vieglāk, bet māju sajūtu svešumā nenopirkt

«Ja man jādodas strādāt uz Rīgu, tad labāk braucu uz Londonu, jo tad tāpat neesi mājās,» saka Viktors Ļebedevs. Viņam ir 33 gadi, un kā viens no pirmajiem viņš agrā jaunībā aizbrauca peļņā uz Īriju, bet tagad jau piecus gadus dzimtajos Ērgļos savā galdniecībā ražo mēbeles pēc individuālā pasūtījuma. Viktors sapņo par laiku, kad arī vietējās skolas skolotāja pelnīs tik daudz, lai varētu pasūtīt savam dēlam datora galdu viņa galdniecībā, un kad darbnīcai garām rītos ļaudis dosies uz darbu. Tagad reizēm ir dienas, ka pa šo ceļu neaiziet neviens cilvēks.

Tikai tad, kad te atkal sākšot garām plūst gājēji, varēšot teikt, ka krīze ir pārvarēta, bet vienkāršie cilvēki atlabšanu patlaban vēl neizjūt, saka V. Ļebedevs. Viņš vairs neklausās un neskatās ziņas, lai būtu mierīgāka dzīve, taču ir pārliecināts, ka kādreiz būs labāk. Viktors dzied Ērgļu korī, gaida lielos Dziesmu svētkus un priecājas par lietām, kuras citā zemē nevarot nopirkt ne par vienu eiro.

Īrijā novērtēts

Kad V. Ļebedevs pirmo reizi aizbrauca uz Īriju, viņam bija 21 gads. Toreiz peļņā uz ārzemēm devās tikai nedaudzie, jo tas bija 2000. gads. Viņš bija beidzis Cēsu arodskolu un vēlējās strādāt par galdnieku. Atšķirībā no daudziem tautiešiem, kuri nevar citā valstī izmantot savas profesionālās zināšanas un pelna naudu, strādājot noliktavās, rūpnīcās vai veļas mazgātavās, Viktoram bija darbs galdniecībā, kurā gatavoja koka logus un durvis. Gada laikā šī vienveidība gan sāka apnikt, un viņš atgriezās Latvijā.

Pusotru gadu pabijis mājās, Viktors uz Īriju devās otro reizi ar domu vēl vienu gadu pastrādāt, sapelnīt naudu instrumentiem un tad sākt Latvijā savu biznesu. Tas jau bija īsi pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, un drīz vien vairs nebija nepieciešamas darba atļaujas. Īrijā pavadītais laiks izvērtās ilgāks, un otro reizi no ārzemēm viņš atgriezās 2007. gadā, apņēmies Latviju vairs neatstāt. Tas nav viegli, jo šeit joprojām mazajiem ražotājiem ir grūti, bet no firmas Īrijā, kurā viņu toreiz iekārtoja kāds īru draugs un kura ražoja mēbeles, viņš joprojām ik pa laikam saņem piedāvājumu atgriezties. Viktors Īrijā varēja strādāt savā profesijā, darīt darbu, kas patīk, un par to vēl saņemt labu atalgojumu, kas bija tāds pats kā profesionālam īru mēbeļniekam. «Saimniekam bija vienalga, no kurienes esi. Viņam bija svarīgs rezultāts. Galdniecība ir mana sirdslieta, un es tiku tur novērtēts,» atceras V. Ļebedevs.

Citā zemē būsi svešais

Un tomēr viņš atgriezās, izveidoja galdniecību Eden Interior, kurā strādā tikai divatā ar kolēģi Raiti Unguru. Biznesu sāka pēdējā brīdī, kad jau bija jūtamas krīzes vēsmas. Atgriešanos V. Ļebedevs skaidro ar diviem iemesliem. Uz to iedvesmoja gūtie iespaidi atvaļinājuma laikā, kad redzējis, kā Latvijā visi būvējas un ar kādām lepnām mašīnām brauc pavisam jauni puiši - viņš ar savu labo algu tādu auto nevarēja atļauties. Ieraugot augstās cenas mēbeļu salonos par iekārtām, kādas arī viņš varētu izgatavot, šķitis: «Ja jau tā, tad es arī varētu normāli strādāt un pelnīt.»

Otru iemeslu Viktors raksturoja emocionālāk: «Nekur nav tik labi kā mājās. Mīlu Latviju, manas mājas un ģimene ir Ērgļos. Izej laukā - tur stirnas ganās, ezis pāriet pāri ceļam, no rīta vari aizbraukt pamakšķerēt. Ekonomiski izdevīgāk būtu strādāt Īrijā, bet nevar visu pārrēķināt naudā.» Citā zemē viss esot svešs, un arī pats tur vienmēr būsi svešais - tas esot tāpat, kā braukt ar līzingā iegādātu auto, kas it kā ir tava, tomēr pieder kompānijai.

«Tagad daru to, ko visu mūžu esmu gribējis darīt, - gatavoju labas kvalitātes, skaistas mēbeles,» saka V. Ļebedevs un piebilst, ka tieši pēdējais gads bijis visgrūtākais. Tagad ir dažādi atbalsta pasākumi jaunajiem mikrouzņēmumiem, bet mazie ražotāji, kas dibinājuši firmas pirms vairākiem gadiem, «ar savu patriotismu nekur tālu nav tikuši, bet tas nav iemesls, lai apstātos». Viktors labprāt pieteiktos uz valsts iepirkuma pasūtījumu un, piemēram, gatavotu vietējai skolai mēbeles, bet tas nav iespējams, jo, lai šādu pasūtījumu saņemtu, ir jābūt jau līdz tam veiktiem trim līdzvērtīgiem darbiem, un jauns uzņēmums pie pirmā pasūtījuma nevar tikt, lai gan varētu parādīt, ko jau ir paveicis, bet tās nav skolas mēbeles.

Tirgus Latvijā ir mazs, bet visiem gribas lētu preci, taču - ja esi tālu no Rīgas un strādā ar labas kvalitātes materiāliem pēc individuālā pasūtījuma, tad ir augsta pašizmaksa un vairs nevar konkurēt ar sērijveida preču ražotājiem, saka meistars. Viņš atgādina, ka viss maksā, sākot ar degvielu, kas nepieciešama, lai aizbrauktu pēc materiāliem. «Visi nopelna ķēdītē līdz ražotājam, sākot ar Latvenergo. Tā cena beigās sakāpj uz mana galda, kas man maksā simt latu, un cilvēki saka: bet veikalā var nopirkt par 40 latiem,» teic V. Ļebedevs.

Viņam Nodarbinātības dienests piedāvājis apmācīt jauniešus vecumā līdz 23 gadiem, jo atbalsta programmas ietvaros valsts pusi algas apmaksā. Viktors piezvanījis kādam puisim, kas reģistrējies bezdarbniekos, un piedāvājis nākt strādāt un mācīties, bet jaunietis sācis atrunāties, ka tad viņam astoņas stundas būšot jāstrādā. «Saku, ka viņam būs vēl vairāk jāstrādā, un puisis pazuda. Tajā pašā laikā vīri, kuriem ir jau 30 gadu un ģimenes, labprāt nāktu mācīties, bet viņiem tādas atbalsta programmas nav,» saka V. Ļebedevs, kurš nevarot atļauties apmācīt jauniešus un maksāt viņiem pilnu algu, tā iekavējot pasūtījumu izpildi.

Savu galdniecību V. Ļebedevs izveidojies bez Eiropas fondu naudas. Viņš arī nevarot sagrabināt līdzekļus, lai varētu piedalīties starptautiskajās izstādēs, bet uz valsts palīdzību nevar pretendēt, ja ir nodokļa parāds. Tādi ir daudziem - pat ja tas ir niecīgs un ar vienu pasūtījumu pietiktu, lai viss atkal būtu kārtībā, bet tādējādi vairākas iespējas iet secen. «Valstij es neko nepārmetu, bet arī valsts man neko nevarētu pārmest. Parādā nejūtos. Esmu izdarījis pietiekami daudz, lai nejustos vainīgs,» saka V. Ļebedevs, kurš domā, ka vieglāk būtu arī tad, ja visi šajā valstī strādātu godīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?