Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Īrijas glābšana lielā mērā ir uzspiesta

Sāksim ar, iespējams, pašu sāpīgāko jautājumu. Vai Īrijai patiešām bija nepieciešama glābšana, vai tomēr lielākās Eiropas Savienības (ES) valstis jums to uzspieda?

Atskatoties nesenā pagātnē, es nesaprotu, kāpēc Eiropas Centrālā Banka (ECB) izšķīrās par šādu soli. Tā bija lielā mērā ECB uzspiesta glābšana. Varētu sagaidīt: ja reiz viņi uzskatīja, ka Īrijas banku sistēmai ir nepieciešams tik radikāls solis, tad arī tiktu izmantoti radikāli līdzekļi. Savukārt glābšanas plānā nav nekā īpaši radikāla, un man šķiet, ka papildu kapitāla rezervju palielināšana ir grūti saprotama. Jo ar lielu gājienu tiek panākts ļoti maz. Tas pavisam noteikti nav palīdzējis arī Eiropas situācijai kopumā. Ikviens, kurš uzskatīja, ka Īrijas glābšana kaut kādā veidā apstādinās paniku, ir maldījies. Es domāju, ka ir daudzas lietas, ko mēs sapratīsim tikai vēlāk, - kas tad īsti notika ECB pirms pāris nedēļām, kad viņi izlēma tomēr iejaukties Īrijas problēmu risināšanā.

Vai Īrijai bija citas alternatīvas, kur aizņemties naudu, lai nebūtu jākļūst par Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) lellēm, kā to apgalvo daudzi jūsu protestētāji?

Jā, mums pašiem bija pietiekami daudz naudas, lai ietu tālāk, pieņemot, ka nekas radikāls nenotiktu banku sistēmā. Bet tad iejaucās ECB, kas ir aizdevējs tiem, kam nākas spert izmisuma soli, lai atbalstītu banku sistēmu. Mūsu valdībai bija pietiekami daudz naudas, jo tā bija aizņēmusies jau iepriekš, lai tīri mierīgi dzīvotu vēl kādu laiku nākamajā gadā. Tādēļ es biju ļoti pārsteigts par tik pēkšņo ECB soli, ko tā spēra, iejaucoties Īrijas problēmu risināšanā. Tas savukārt noveda pie Eiropas Komisijas un SVF iesaistīšanās. Es nedomāju, ka pašreiz būtu sasniegts kaut kas ievērības cienīgs. Notikušais tikai izraisīja vēl lielāku nestabilitāti eirozonā.

Kādi bija galvenie cēloņi, kāpēc t. s. Ķeltu tīģeris piedzīvoja nepatikšanas? Kad bija īstais laiks un kas bija pareizie līdzekļi, lai tās novērstu?

Īrijai bija ļoti ilgs ekonomiskās izaugsmes periods, kas noveda pie pašapmierinātības un neievainojamības sajūtas politikas veidotāju vidū. Īru politiskā sistēma ir daudzējādā ziņā neparasta, un tā nav uz darbību vērsta politiska sistēma. Ja reiz klājas labi, tad nav tendences lietas pārbaudīt un nav it kā pamata aktīvai rīcībai. Kas tad īsti Īrijā notika? Kādas bija mūsu galvenās problēmas? Pirmām kārtām banku regulēšana neatbilda pat pagājušās desmitgades starptautiskajiem standartiem. Pie mums bija ļoti vienkāršas banku sistēmas regulācijas trūkums. Banku sistēma šeit nebija balstīta jaunos finanšu produktos, ko kādam būtu bijis grūti saprast, bet tā bija pilnībā saistīta ar hipotekārajiem kredītiem. Finanšu regulators un arī tie, kas bankas vēroja no ārienes, piemēram, SVF, uzskatīja, ka Īrijas finanšu sistēma ir stabila. Lai gan patiesībā tā bija koncentrējusies galvenokārt tikai uz hipotekāro kreditēšanu. Taču tas bija acīmredzams burbulis. Un tiklīdz kā īpašumu cenas strauji kritās, sabruka arī banku sistēma.

Otrs aspekts ir tas, ka valdība izbaudīja treknos gadus, pieņemot, ka visi nodokļi, ko tā paaugstināja, bija pamatoti un to iekasēšana turpināsies bezgalīgi. Uz tā pamata valdība ļoti strauji palielināja tēriņus. Kad nekustamo īpašumu tirgus sāka brukt, nodokļu ieņēmumi krasi samazinājās, bet budžeta deficīts strauji pieauga. Nebija ar ko aizsargāt publiskās finanses pret risku. Tās tad arī ir divas lielās Īrijas problēmas.

Vai Īrijas nodokļu sistēma un sava tirgus protekcionisms nevarētu būt tās lietas, ko citas ES valstis, izmantojot radušos iespēju, gribētu uz visiem laikiem mainīt, lai samazinātu jūsu konkurētspēju?

Pagaidām tas gan nav noticis. Sākotnējā līgumā un nosacījumos par glābšanu, kas tika minēti svētdien un tiks sīkāk atklāti nākamās nedēļas sākumā, bija skaidrs, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa celšana nebija viens no sniegtās palīdzības priekšnoteikumiem. Ir iespējams, ka nākotnē citas dalībvalstis centīsies iekļaut šo nosacījumu, īpaši ja Īrija nesasniegs glābšanas plāna fiskālos mērķus. Bet pagaidām pavisam noteikti uzņēmumu ienākuma nodokļa celšana netika pieprasīta kā viens no vienošanās nosacījumiem.

Kādu palīdzību saņems jūsu bankas, un vai tām tiešām ir nepieciešama šī nauda? Vai tā tiks izmantota ekonomikas attīstībai?

Tas ir ļoti labs jautājums. Bankas ir ļoti sliktā stāvoklī, tās ir saņēmušas milzīgus līdzekļus kapitāla rezervju palielināšanai. Ir cerība, ka situācija uzlabosies un ka tās sāks sevi normāli finansēt, ņemot vērā, ka to kapitāla rezerves ir pat par lielu. Un, ja atgriezīsies ticība banku sistēmai, tad tās būs spējīgas sevi finansēt normālā veidā. Tās joprojām ir pārāk lielas, tām jāsamazina izmēri un jāpārstrukturējas. Šis būs grūts process, un citām ekonomikas nozarēm tas nepalīdzēs. Tā ka banku sistēma šeit drīzāk būs par šķērsli, nevis ekonomikas izaugsmes veicinātāju vēl ilgu laiku.

Kādas strukturālas reformas ir paredzētas valsts pārvaldē, konkrēti, labklājības nozarē? Mums īpaši rūp mūsu viesstrādnieku liktenis Īrijā.

Mēs vēl nezinām visas detaļas, kuras tiks atklātas tikai nākamās nedēļas sākumā. Visticamāk, tiks būtiski samazināts dažādu pabalstu apmērs, kas pašreiz vairākumā gadījumu ir pat ļoti dāsni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?