Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Irst novadā sadiegtie

Rojas novadu veidojošie Mērsraga un Rojas pagasti tādi īsti kaimiņi ar pamatīgu robežu nemaz nav, tie izskatās kā savā starpā mākslīgi sašņorēti ar tievu, garu, šosejas caurvītu piekrastes zemes strēmeli, kurai abos galos kā raibas pogas piešūtas apdzīvotās vietas. Taču ne jau ģeogrāfiskās un teritoriālās īpatnības liek apšaubīt jaunā administratīvā sakabinājuma stiprību.

Bažas par Rojas novada pastāvēšanas lietderīgumu masveidā izteikuši Mērsraga iedzīvotāji. Nedēļas laikā katrs ceturtais no vairāk nekā 2000 pagasta iedzīvotājiem parakstījis prasību Mērsragam izstāties no Rojas novada, lai saimniekotu patstāvīgi, kā tas sekmīgi darīts līdz tam. Tā iesniegta sešiem no Mērsraga novada domē ievēlētajiem deputātiem.

Jaunākā brāļa sindroms

Atdalīšanās un parakstu vākšanas kampaņas iniciators Mērsraga vidusskolas darbinieks Jānis Ņikitovs šādu rīcību skaidro ar apstākli, ka mērsradznieki nekad nav aptaujāti, vai grib ar kādu apvienoties, un arī paši šādu vēlēšanos nav izteikuši, lai gan citi atceras, ka uz sapulcēm par novada veidošanu tomēr aicināti, arī internetā skaidroti novadu izveides plusi un mīnusi.

Jaunā novada centrs atrodas Rojā, arī tā vadībā nokļuvuši rojenieki, tāpēc mērsradznieki emocionāli jūtas kā otrās šķiras cilvēki, nevis kā līdzvērtīgi partneri. «Parādījies tāds jaunākā brāļa sindroms - pēc novada domes izveidošanās un amatu sadales Mērsragā ar iedzīvotājiem nav ticies faktiski neviens pašvaldības vadošais darbinieks. Izskatās, ka arī algas Mērsraga vidusskolā un mūsu pagasta pārvaldes struktūrās ir zemākas nekā Rojā. Tāds iespaids, ka arī citādā ziņā naudas līdzekļu novada centrā ieplūdināts vairāk nekā pie mums,» teic J.Ņikitovs. Mērsradznieki izjutuši arī to, ka par vairākām nedēļām sākusi kavēties algu izmaksa, tas nekad agrāk neesot noticis.

Rojas novada iedzīvotāju skaits sasniedz 6400, un gan novada platības, gan cilvēku skaita ziņā tikai aptuveni trešdaļa ir Mērsraga pagastā, tāpēc arī no 15 deputātu vietām mērsradznieki ieguvuši tikai sešas. «Lai gan pašvaldību vēlēšanās startēja sešas partijas vai to apvienības, deputāti daudzos jautājumos, arī domes priekšsēdētāja vēlēšanās, šķiet, balsoja pēc teritoriālā principa,» stāsta no Mērsraga pagasta ievēlētais trīsdesmitgadīgais Lauris Karlsons, kurš kā viens no visjaunākajiem ievēlēto deputātu sarakstā izvirzīts priekšsēdētāja amatam pretsvarā piecdesmitgadniekam, Rojas pagasta vadībā jau pieredzējušajam Jānim Žoludam. Taču ieguvis tikai sešas Mērsraga deputātu balsis.

«Es nekāroju amatu goda vai algas dēļ, bet zinu, ka varu daudz strādāt, veidot spēcīgu komandu, man ir valodu zināšanas, pieredze gan personiskajā biznesā, gan lielu starptautisku projektu vadīšanā,» atzīst Lauris, kuru vietējie pazīst un ciena arī kā savas baptistu draudzes sludinātāju. «Jaunais novads jāvada citādi nekā liels pagasts, un tas jādara jauniem cilvēkiem,» nenoniecinot vecāko kolēģu pieredzi, uzskata deputāts L.Karlsons. Viņaprāt, mērsradzniekiem ir drosmīgas un netradicionālas idejas ostas un pagastu attīstībā, taču realizēt tās būs problemātiski, jo domes sēdēs viņus vienkārši pārbalso. Viņš fanātiski karst par pagastā lielākā darba devēja - Mērsraga ostas - attīstību, tajā atšķirībā no finansiālās grūtībās esošās Rojas ostas gadu no gada aug kravu apgrozījums un tiek piesaistītas jaunas investīcijas. Lauris gan nenoliedz, ka novadā nekonkurējot sekmīgi varētu darboties arī divas ostas, taču pagaidām nesaskata, ka jaunā pašvaldības vadība par to nopietni domātu.

Pirmie pieteiks šķiršanos

Jautāts, cik reāla ir novada atpakaļsadalīšanās, J.Žoluds teic, ka par to spriedīs, kad domē tiks iesniegta mērsradznieku parakstītā prasība. Pagājušajā nedēļā tā vēl nebija saņemta, jo Mērsraga deputāti nolēma vispirms savstarpēji izdiskutēt tās tālāko virzību un izredzes izpildīt vēlētāju prasības atgūt patstāvību. J.Žoluds šaubās, vai maz pastāv likumiska jaunizveidota novada sadalīšanās iespēja. Kā Diena noskaidroja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, nupat 17.novembrī pieņemti Ministru kabineta noteikumi Kārtība, kādā sagatavojami un iesniedzami dokumenti administratīvi teritoriālā iedalījuma un apdzīvoto vietu statusa noteikšanas jautājumu izlemšanai, uz kuriem līdzīgā situācijā varētu pamatoties. L.Karlsons ir pārliecināts, ka Mērsraga deputāti varētu būt pirmie, kuri izmantos iespēju mainīt novada robežas, ja tāda būs vēlētāju nelokāma griba, ko apstiprināja vairākums Dienas uzrunāto mērsradznieku. Uz atdalīšanos noskaņotas arī Mērsraga vidusskolas 10.klases audzēknes Elizabete Ozola un Agate Anstrauta: «Nav taisnība, ka lielākā novadā ir labākas izklaides vai kultūras dzīves iespējas. Mērsragā ir pietiekami daudz gudru un darbīgu jauniešu, visu varam noorganizēt paši.» Savukārt bezdarbniekos nokļuvusī zivapstrādes speciāliste Sabīne Ūdre uzskata, ka, Mērsragam saimniekojot patstāvīgi, vieglāk būtu radīt darbvietas pašu cilvēkiem. «Ja nonāks līdz referendumam, es noteikti balsošu par atdalīšanos».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?