Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Īslaicīgs uzticības avanss Rasnačam

«Investīcijas Latvijā neienāks, kamēr Dzintars Rasnačs būs tieslietu ministrs,» Saeimas sēdē ceturtdien paziņoja Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis. Nepabeidzis teikumu, viņš steidza atvainoties it kā par pārlasīšanos, nepamanot komata vietā punktu. Pareizi būtu teikt: «Kamēr Rasnača kungs ir tieslietu ministra amatā, mums ir cerības, ka viņš izvērtēs sava darba kvalitāti un beidzot darbs sāksies.»

Par tieslietu ministra Dz. Rasnača (NA) demisiju nobalsoja mazākums - 28 deputāti no Saskaņas un Latvijas Reģionu apvienības, pret neuzticības izteikšanu bija 31 deputāts no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), bet Vienotība un partija No sirds Latvijai, kā arī Kārlis Seržants (ZZS) atturējās. Vienotības deputāti Solvita Āboltiņa, K. Šadurskis, Inese Lībiņa-Egnere un Viktors Valainis balsojumā nepiedalījās. Viss liecināja, ka sirds dziļumos Vienotības līderi pat bija gandarīti par opozīcijā esošās Saskaņas ierosināto ministra demisiju, «jo tā lika viņam sarosīties», kā sacīja K. Šadurskis. Radās iespaids, ka tikai koalīcijas līgums ir atturējis Vienotību no radikālākas rīcības balsojumā. Acīgākie deputāti pat steiguši fotografēt to īso mirkli, kad sēžu zālē Vienotības līdere S. Āboltiņa sarunājās ar Saskaņas deputātu Andreju Elksniņu, kurš bija galvenais ziņotājs par tieslietu ministra demisiju.

Neuzticību ministram Saskaņa ierosināja, atsaucoties uz Liepājas tiesas maigo spriedumu pedofilijas lietā par nodarījumu pret piecgadīgu meiteni, kā arī par cietušā bērna personas datu publiskošanu. Tas viss liecinot par sistēmiskas pieejas trūkumu tieslietu nozarē, norādīja A. Elksniņš. Vēlāk K. Šadurskis Dienai sacīja, ka A. Elksniņa runā ir bijis daudz patiesības un tikai pēc ministra demisijas pieprasījuma iesniegšanas Dz. Rasnačs esot sācis kaut ko darīt. «Mēs dodam ministram īslaicīgu uzticības avansu,» piebilda K. Šadurskis. Viņa skatījumā investīciju piesaisti kavē nesakārtotais maksātnespējas process, kurā esot saskatāmas prettiesiskas darbības pazīmes. Norādes uz problēmām šajā jomā izskanēja vairākās runās. K. Seržants citēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras secināto, ka normatīvie akti, kas regulē maksātnespējas jomu, esot vērsti nevis uz nozares sakārtošanu, bet «kārtējo reizi vērtējami kā pavirši, haotiski un ar iesaistītajām pusēm nesaskaņoti pseidouzlabojumi». Savā atbildes runā Dz. Rasnačs tā arī pietiekami neatspēkoja šos pārmetumus.

Vairākas stundas ilgajā jautājuma apspriešanā skanēja gan aplausi, gan izsaucieni no zāles. Gandrīz vienu no šīm stundām aizņēma pats Dz. Rasnačs, kurš bija saņēmis pilnvarojumu runāt valdības vārdā. Parasti līdzīgās situācijās ministrus ierodas aizstāvēt arī premjers, taču šoreiz valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) šajā laikā deva priekšroku diskusijām vienā no darba grupām. Ministrs Dz. Rasnačs norādīja, ka nozarei atvēlētā finansējuma ziņā Latvija ir vienā no pēdējām vietām, savukārt vairākās jomās, piemēram, moderno tehnoloģiju izmantošanā, starp labākajiem. Dz. Rasnačs minēja daudzas labas lietas, kas paveiktas, - daļu gan viņš bija mantojis no priekšgājējiem. Dz. Rasnaču atbalstīt bija ieradušies daudzi ministrijas darbinieki.

Debatēs savu kolēģi nesteidzās atbalstīt arī Nacionālās apvienības deputāti. NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš tikai izteica nožēlu, ka «bērnu tiesības tiek jauktas ar politiskajām intrigām». Viņaprāt, arī maksātnespējas administratoru darbība tiek piesaukta «politisko peripetiju radīšanai, nepārzinot situāciju». Taču konkretizēt, kas ar to domāts, NA pārstāvis nevēlējās. Iepriekš NA pārstāvji izteikuši aizdomas, ka Vienotībai varētu būt nodoms «pamainīt personālijas valdībā, tikai tā nezinot, kā to elegantāk izdarīt». Jāatgādina, ka S. Āboltiņa pirms kāda mēneša aicināja vērtēt ministru darbu; iespējams, premjere pēc budžeta pieņemšanas varētu to arī darīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?