Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Īstajā laikā, īstajā vietā

Neviens, kurš panikā skrēja mainīt eiro uz latiem, neko nav ieguvis, bet tikai zaudējis, jo eiro pieprasījuma kāpuma brīdī tika pirkti «pa dārgo» un pārdoti tad, kad spriedze ir rimusies un eiro kļuvis lētāks, skaidro finanšu tirgus eksperts Māris Rambaks. Tikmēr situācija, kad baumas par lata devalvāciju izraisa nervozitāti naudas tirgū, rada peļņas iespējas ne tikai daudziem Latvijas, bet arī ārvalstu spēlētājiem.

Eiro dārgāks

Neskatoties uz to, ka gan Latvijas Bankas (LB) vadītājs, gan premjers, gan Eiropas Centrālās bankas prezidents pēdējās dienās kārtējo reizi stingri apliecināja, ka lata devalvācija nenotiks, tirgū atkal uzvirmojušas baumas. Rezultātā, piemēram Swedbank noteiktais eiro kurss 5.jūnijā pieaudzis līdz 0,71510 latam (1.jūnijā tas bija 0,71440 latu).

Savukārt latu starpbanku likme RIGIBOR pietuvinājās 20% robežai, liecina LB dati. Latu likmes šajā situācijā aug, jo cilvēki izņem no bankām latu noguldījumus, kā rezultātā veidojas latu deficīts un starpbanku tirgū pēc tiem aug pieprasījums.

«Baumas par devalvāciju noved pie vēl lielāka tautsaimniecības sasaluma, jo likmes iet uz augšu un aug kopējā nervozitāte,» saka LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis. Viņš piebilst: baumas atkal uzvirmojušas nedēļas nogalē, kas vēlreiz liek aizdomāties par to, ka ieinteresēti šādā ažiotāžā varētu būt tie naudas mijēji, kuri strādā brīvdienās.

Ekspertiem ir arī citas versijas par to, kuram drudzis naudas tirgū varētu būt izdevīgs.

Spēlē uz kritumu

Kā vieni no tiem tiek minēti valūtas spekulanti, kuri «spēlē» uz lielām naudas summām. Mierīgā periodā lielā apjomā iegādājoties eiro par zemāku cenu, nestabilitātes brīdī ir iespēja tos pārdot dārgāk. Ja summas ir lielas, peļņa no šāda darījuma var sasniegt vairākus tūkstošus latu. Ieguvēji ir arī tie, kuru rīcībā ir lielas brīvas naudas summas latos - pateicoties augstākām latu likmēm, latu depozīti kļūst ienesīgāki. Augstākā eiro kursā ir ieinteresēti, protams, arī tie, kuri gatavojas konvertēt latos lielus eiro krājumus, vai nu uzņēmumi, kuri saņēmuši lielus ienākumus eiro, bet kredīts jāatdod latos, piemērus apkopo eksperti.

Taču kopumā Latvijas finanšu tirgus ir pārāk sekls, lai kļūtu par laukumu kādām lielām spekulācijām, uzsver SEB bankas eksperts Edmunds Rudzītis. Vienlaikus tajā, ka bažas par Latvijas ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanos pieaug, varētu būt ieinteresēti ārvalstu spekulanti, kuri tostarp spēlē uz Zviedrijas banku akciju cenu kritumu. Finanšu tirgū pastāv tāds instruments kā «īsā pozīcija»: spēlētājs nevis pērk, bet aizņemas no brokera akcijas tad, kad to cena ir augsta, un pārdod tās tālāk. Sagaidot cenu kritumu, viņš atkal pērk to pašu akciju daudzumu, lai atgrieztu tās brokerim. Peļņa ir starpība starp to summu, par kuru aizņemtās akcijas ir pārdotas, un to, par kuru nopirktas atpakaļ. «Pieļauju, ka šādu spekulāciju ir salīdzinoši daudz,» saka E.Rudzītis, atgādinot, ka pēdējās dienās ārvalstu mediji daudz raksta par saspringto situāciju Latvijā, kas nevar neietekmēt Zviedrijas banku akciju cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?