Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izkļuva brīvībā pēc desmit gad iem gūstā

Pēc aptuveni desmit gadiem gūstā trim jaunām sievietēm izdevies izbēgt no saviem nolaupītājiem Klīvlendas pilsētā ASV. Radinieki un draugi ir sajūsmināti, ka brīvību atguvušās sievietes joprojām ir sveikas un veselas. Savukārt cilvēki, kas dzīvo blakus mājai, kurā sievietes tika turētas, ir šokēti, ka visu šo laiku nav nojautuši par tur notiekošo trīs cilvēku traģēdiju.

Zvans uz 991

«Palīdziet man! Mani sauc Amanda Berija. Mani nolaupīja, un es biju pazudusi desmit gadus. Beidzot esmu brīvībā!» izmisuma pilna sievietes balss pirmdienas pēcpusdienā sacīja glābšanas dienesta dispečerei. Vēlāk izrādījās, ka zvanītāja patiešām bijusi A. Berija, kura pazuda 2003. gada 21. aprīlī neilgi pirms savas 17. dzimšanas dienas.

Pašlaik 26 gadus vecā sieviete glābšanas dienestam zvanīja pēc tam, kad bija izkļuvusi no mājas, kur viņa tika turēta gūstā. Viņu no turienes izpestīja netālu dzīvojošais Čārlzs Remzijs.

Viņš bija izdzirdējis saucienus pēc palīdzības, tādēļ steidzās uz kaimiņu namu. Kad vīrietis tur ieradās, viņš ieraudzījis panikas pārņemto A. Beriju, kura nespēja atvērt priekšnama durvis. Č. Remzija centieni durvis atlauzt beigušies nesekmīgi, tādēļ viņš vairākas reizes spēcīgi iespēris pa to apakšējo daļu. Visbeidzot durvis izdevies atdarīt un izlaist A. Beriju, kura no viņa telefona piezvanījusi uz 911.

Pēc policijas ierašanās mājā atrastas vēl divas sievietes - 23 gadus vecā Džīna Dedžīzusa un 30 gadus vecā Mišela Naita, kā arī sešus gadus veca meitene, kas, pēc sākotnējās informācijas, esot A. Berijas meita, vēsta BBC.

Dž. Naita pēdējo reizi bija redzēta 2002. gada 23. augustā, tātad viņa gūstā atradusies jau gandrīz 11 gadus. Dž. Dedžīzusa tika nolaupīta 2004. gadā, kad viņai bija 14 gadi.

Pēc atbrīvošanas sievietes nogādātas slimnīcā, kur pārbaudīts viņu veselības stāvoklis, kas esot apmierinošs. «Viņām klājas labi. Viņas runā un apzinās notiekošo,» paziņoja Klīvlendas policijas priekšnieks Kīts Salvers.

Arī viņu izmeklēšanu veikušais ārsts Džeralds Melanijs apstiprināja, ka ar atbrīvotajām sievietēm viss ir kārtībā. «Parasti tamlīdzīgos gadījumos mēs nepiedzīvojam šādu iznākumu, tādēļ esam ļoti laimīgi par viņām,» ārstu citē laikraksts Cleveland Plain Dealer.

Uzskatīja par mirušām

Saistībā ar sieviešu nolaupīšanu arestēti trīs 50, 52 un 54 gadus veci latīņamerikāņu izcelsmes vīrieši, kuri esot brāļi. Kaimiņi apgalvo, ka māja, kurā sievietes turētas, piederot 52 gadus vecajam Arielam Kastro, kurš mājā ievācies 1992. gadā un līdz pagājušā gada novembrim strādājis par skolas autobusa vadītāju.

Apkārtējo namu iedzīvotāji stāsta, ka A. Kastro nav centies uzturēt ciešas attiecības ar kaimiņiem un parasti viņa mājas logi bijuši aizsegti, tomēr nevienam nav radušās aizdomas, ka vīrietis varētu būt sagūstījis cilvēkus. «Viņš ne ar ko īpašu neizcēlās. Līdz šodienai,» stāsta Č. Remzijs

Savulaik A. Berijas un Dž. Dedžīzusas pazušana tika plaši atspoguļota Klīvlendas medijos, tādēļ abu sieviešu atrašana pēc tik ilga laika vietējiem ir milzīgs pārsteigums, jo daudzi viņas jau uzskatīja par mirušām. «Visus šos desmit gadus neviens nespēja noskaidrot, kur viņa atrodas, bet beigās izrādījās, ka viņa ir bijusi tepat līdzās,» žurnālistiem sacīja Dž. Dedžīzusas tēvocis.

M. Naitas izgaišana tik lielu rezonansi neizraisīja, arī policija un sociālie dienesti secināja, ka toreiz 18 gadus vecā meitene ir aizbēgusi. Varasiestādes pie šāda secinājuma nonākušas, jo Mišela esot bijusi saniknota, ka viņai ir atņemtas tiesības audzināt dēlu.

Viņas māte Barbara Naita, kura tagad dzīvo Floridā, apgalvo, ka nekad nav ticējusi versijai par meitas aizbēgšanu, tādēļ visus šos gadus ir turpinājusi meitas meklējumus. Izskatās, ka drīzumā piepildīsies viņas cerības atkal satikt savu atvasi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atbrīvoti no sagūstīšanas

2009. gada augustā ASV Kalifornijas štatā pēc vairāk nekā 18 gadu ilga gūsta tika atbrīvota Džeisija Dugārda. Līdz ar viņu atbrīvoja arī sievietes 11 un 15 gadus vecās meitas, kuru tēvs bija Dž. Dugārdas nolaupītājs Filips Kreigs Garido. Vīrietis atzinās nolaupīšanā un citās smagās apsūdzībās. 2011. gadā viņam piesprieda 431 gadu cietumā.

Šons Hornbeks 11 gadu vecumā tika nolaupīts netālu no savām mājām Misurī štatā ASV un tika uzskatīts par bezvēsts pazudušu vairāk nekā četrus gadus. Viņš tika atrasts 2007. gada janvārī kāda Misurī dzīvojoša vīrieša dzīvoklī. Miteklī atrada arī toreiz 13 gadus veco Benu Onbiju, kurš bija nolaupīts neilgi pēc Š. Hornbeka. Zēnu nolaupītājam piesprieda mūža ieslodzījumu.

Natašu Kampušu nolaupīja 1998. gada martā, desmit gadu vecumā, pa ceļam no skolas Austrijas galvaspilsētā Vīnē. Turpmākos vairāk nekā astoņus gadus viņa pavadīja slepenā pagrabā zem mājas Strashofas pilsētiņā. 2006. gada augustā meitenei izdevās izbēgt. Viņas nolaupītājs, 44 gadus vecais Volfgangs Prikopils, tajā pašā dienā izdarīja pašnāvību, metoties zem vilciena. Pēc notikušā N. Kampuša sarakstīja grāmatu par nebrīvē pavadītajiem gadiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?