Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izmanto citu vājumu

Valda Dombrovska (JL) valdības vājums ir opozīcijā esošās LPP/LC iespēju laiks, jo palielina šīs partijas ietekmi parlamentā, kas ir svarīgi Saeimas vēlēšanu gadā. Rīgas vicemēra Aināra Šlesera vadītā LPP/LC pirms nedēļas izpelnījās sabiedrības uzmanību, atbalstot Saeimas lēmumu, ar kuru valdībai uzdots aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Tas bija negaidīti Tautas partijai (TP), kura balsoja pret šo lēmumu, un varbūt pārsteidza arī tos, kuri atcerējās, kā vēl nesen A.Šlesers stāstīja par šīs valdības drīzu galu, jo tā nespējot valsti izvest no krīzes. «Kopš pagājušās ceturtdienas Valda Dombrovska valdībai vairs nav vairākuma,» trešdien _Dienai_ sacīja A.Šlesers, neslēpjot, ka šādā situācijā pieaugs opozīcijas loma un lēmumu pieņemšanas centrs no valdības pārcelsies uz Saeimu, «kur tos pieņems nevis esošā koalīcija, bet valdības partijas kopā ar opozīciju». Arī _Latvijas faktu_ direktors Aigars Freimanis _Dienai_ atzina, ka opozīcijai ir izdevīga vāja valdošā koalīcija. Atbalstot _JL_ valdību, LPP/_LC_ ir atbalstījusi vāju, bet dzīvotspējīgu koalīciju, apzinoties, ka TP pati no tās neaizies.

Stutēs valdību

Ar vienu balsojumu mazliet piemirstā LPP/LC Saeimas frakcija, kas ir opozīcijā kopš pērnā marta, vairākas dienas varēja baudīt dažādus politiskos labumus - koalīcija to uzteica par valstisku rīcību, tās nosaukums parādījās ziņu virsrakstos un frakcijas vadītāju Andri Bērziņu atkal intervēja žurnālisti. Lai arī premjers V.Dombrovskis šo LPP/LC soli saista ar aizņemšanās politikas pirmsākumiem Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikā, kas liecina par konsekvenci viņu darbībā, no sarunas ar A.Šleseru šķita, ka viņš partijas politiskos ieguvumus vairāk redz šīs valdības nespēkā, jo tā savā darbībā kā mazākumvaldība būšot atkarīga no opozīcijas labvēlības, ja vien TP un JL nevienosies, kas pagaidām vēl nav noticis. TP turpina strādāt šajā valdībā, negatavojas to gāzt, bet arī sola stingri aizstāvēt savu viedokli, kas līdz šim ir izraisījis premjera partijas un JL strīdus. No tā cieta abas partijas, jo JL līdere Solvita Āboltiņa centās ar krāšņiem izteicieniem neatpalikt no TP līderiem. Nesen LTV1 viņa atsauca atmiņā TP līdera Andra Šķēles salīdzinājumu, paziņojot, ka visa TP ir bijusi kā sabraukts ezītis, ar ko TP priekšsēdis bija salīdzinājis premjeru.

Kāds LPP/LC ierindas biedrs partijas ieguvumus raksturoja pavisam vienkārši: «Mēs darīsim visu, lai Tautas partija turpinātu atrasties šajā viņas nīstajā valdībā.» No tā var secināt, ka LPP/LC ir izdevīga šāda situācija un uz JL un TP pretrunu fona ir iespēja sevi parādīt kā konstruktīvu politisko spēku, kas ne ar vienu nenaidojas. Tas vēl jo svarīgāk ir tagad, kad LPP/LC varas citadele atrodas Rīgā, ar kurā labi paveiktiem darbiem, ja tādi būs, pārliecināt par savu varēšanu Saeimas kontekstā nebūtu viegli. «Mums būs daudz iniciatīvu, un Andra Bērziņa loma priekšvēlēšanu laikā pieaugs, jo parlamentā notiks daudzas diskusijas,» teica A.Šlesers, kurš vēl neesot izlēmis, vai startēt vēlēšanās, bet esot skaidrs, ka viņš būšot partijas premjera kandidāts un vadīšot nākamo valdību, atstājot Rīgas vadību Saskaņas centram.

Piedāvās iniciatīvas

LPP/LC un Saskaņas centrs, kas abi ir Saeimas opozīcijā, bet domē - pie varas, Saeimā iesniegšot priekšlikumus - ja valdības partijas tos atbalstīs, tad pretim varēšot saņemt tādu pašu izpratni. Tikpat labi LPP/LC varot vienoties arī ar TP un citiem politiskajiem spēkiem par kādu iniciatīvu un panākt tai labvēlīgu balsojumu Saeimā, piebilda A.Šlesers. «Es būtu gatavs vadīt valdību, bet man nav mērķis to gāzt, jo pirms vēlēšanām Saeimā tāpat būtiskus lēmumus vairs nespēs pieņemt,» viņš sprieda un uzsvēra, ka LPP/LC nevēlas ieņemt TP vietu šajā valdībā. Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis par LPP/LC jauno taktiku sacīja, ka ir iespējams lietišķs dialogs un pirmie asni tam jau ir. Nākotnē esot paredzama plašāka opozīcijas partiju iesaistīšana procesos.

Pagājušajā nedēļā A.Šlesers ir ticies ar Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) premjera kandidātu Aivaru Lembergu, kā arī ar TP līderi A.Šķēli, ar kuriem runājis «par visu ko», ieskaitot politisko situāciju valstī. Taču sarunā ar Dienu LPP/LC līderis vismaz trīs reizes atkārtoja vairākus savus jaunos vēstījumus, atgādinot arī to, ka ZZS un TP gāza I.Godmaņa valdību. A.Šlesers teica: «Es arī gribu uzsvērt, ka Šķēle un Lembergs ir koalīcijā ar Repši [Einaru] un Valdi Dombrovski viņa valdībā, bet mēs esam opozīcijā. Kamēr mēs neesam kopā koalīcijā, viņi nav mani sabiedrotie. Mūsu sabiedrotie ir Saskaņas centrs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?