Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ja dārga dzīvība, jūs tur nebrauktu un nepaliktu

Oktobra sākumā vairākiem ciematiem Ungārijā uzbruka kodīgu dubļu «cunami», kas nogalināja desmit cilvēku, nopostīja mājas un saimniecības, kā arī radīja plašu vides piesārņojumu. Nelaime notika pēc tam, kad plīsa tuvējai alumīnija rūpnīcai piederošais toksisko vielu rezervuārs. Par notikušo vēl gadiem liecinās uz māju sienām redzamie sarkanie traipi, ko atstājuši dubļi.

Eksperti apgalvo, ka Ungārijas notikumi ir trauksmes zvans Eiropai, jo postpadomju valstīs joprojām atrodamas līdzīgas bumbas ar laika degli. Daudzas komunisma valdīšanas gados radītās rūpnīcas ir morāli un fiziski novecojušas, tādēļ rada milzu draudus videi un cilvēku veselībai.

Jau pašlaik pasaulē ir vairākas vietas, kur nesaprātīgas saimniekošanas dēļ apkārtējā vidē nonāk tūkstošiem tonnu toksisko vielu, bet cilvēku saslimstība ar nāvējošām slimībām ir nesalīdzināmi augstāka nekā citviet.

Mēģina atgūties

Vairāk nekā mēnesi pēc 4. oktobra pievakarē notikušās avārijas alumīnija ražotnē Ajkas pilsētas apkārtnē Ungārijas rietumos joprojām turpinās aktīvi piesārņojuma savākšanas darbi. No rezervuāra, kurā glabājās alumīnija ražošanā radušies blakusprodukti - varš un citas kodīgas vielas -, izplūda aptuveni miljons kubikmetru kaitīgo dubļu, applūdinot teritoriju 40 kvadrātkilometru platībā.

Piesārņojums nokļuva arī Eiropas otrajā lielākajā upē Donavā, tomēr pēdējie mērījumi liecina, ka zemūdens dzīvībai nopietns kaitējums nav nodarīts.

Visvairāk cietušajā Kolontari ciematā ikdiena palēnām atgriežas vecajās sliedēs, tomēr daļa no tur mītošajiem 800 cilvēkiem nolēmusi pārcelties uz citurieni. Katalina Holcere, kura guva smagus apdegumus, ar vīru un abiem dēliem pametīs Kolontari, jo nespēj atgūties no notikušā. «Mans jaunākais dēls, kurš noplūdes laikā atradās mājā kopā ar mani, bieži vien murgo,» aģentūrai AP stāsta K. Holcere.

Nezināmas izgāztuves

Ajkas alumīnija ražotnes toksisko atkritumu rezervuārs nav vienīgais šāds indes punkts Centrāleiropā un Austrumeiropā. «Ungārija ir trauksmes zvans,» uzskata vides aktīvistu organizācijas Greenpeace Austrijas nodaļas pārstāvis Hervigs Šusters. «Kalnrūpniecības industrija rada ārprātīgu daudzumu atkritumu, un padomju laiku neprasmīgā ieguves procesa sekas ir liels skaits toksisko krātuvju reģionā.»

Ungārijā atrodoties aptuveni 260 rūpnieciskās darbības dēļ piesārņotu vietu, bet Rumānijas Vides ministrija vēsta, ka šajā valstī saskaitīti vairāk nekā tūkstoš šādu punktu. Tomēr tās ir tikai zināmās rūpniecisko atkritumu izgāztuves, jo padomju gadu slepenības dēļ pat pašlaik trūkst informācijas par daudzām līdzīgām vietām. «Mums visšaušalīgākais bija tas, ka iepriekš neko nebijām dzirdējuši par Ajkas rezervuāru,» žurnālam Time stāsta Pasaules Dabas fonda pārstāvis Andreass Bekmans. «Cik daudz tādu vēl ir?»

Pēc Ajkas notikumiem daudzu skatieni pievērsušies Rumānijas dienvidu pilsētai Tulčai. Tās apkārtnes mitrājos sastopamas vairāk nekā 800 putnu un zivju sugas, tādēļ UNESCO to iekļāvusi Pasaules mantojuma sarakstā. Tomēr tos apdraud pirms daudziem gadiem celtais Tulčas alumīnija rūpnīcas rezervuārs, kurā glabājas seši miljoni tonnu kodīgu vielu.

Kur neaug koki

Diemžēl uz mūsu planētas ir mirušās zonas, kur diez vai kāds no mums vēlētos dzīvot. Piemēram, Ķīnas pilsētā Liņfeņā, kuras apkaimē atrodas neskaitāmas likumīgas un nelikumīgas ogļraktuves, gaiss ir tik piesārņots, ka žāvēt veļu ārā nebūtu ieteicams. Tā kļūs netīra pirms izžūšanas.

Par padomju laikā iedibināto vienaldzīgo attieksmi pret vidi un cilvēkiem liecina divas toksiskās pilsētas Krievijā. Valsts rietumos esošajā Dzeržinskā vairākas desmitgades tika glabāti ķīmiskie atkritumi no visas Padomju Savienības, un 2003. gadā tā iekļauta Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā ķīmiski vispiesārņotākā pilsēta uz Zemes. 2003. gadā šeit mirušo skaits par 260% pārsniedza jaundzimušo skaitu.

Savukārt Sibīrijas pilsētā Noriļskā, pie kuras savulaik tika nobendēti tūkstošiem Staļina režīma pretinieku, atrodas valstī lielākais metalurģijas komplekss, kurš rada tik pamatīgu gaisa piesārņojumu, ka šeit mirstība no elpošanas slimībām ir augstāka nekā vidēji valstī. 48 kilometru rādiusā ap kompleksu neesot atrodams neviens koks.

Zināmākā pasaules mirusī zona ir Ukrainas pilsēta Černobiļa, kur 1986. gada 26. aprīlī uzsprāga viens no vietējās atomelektrostacijas reaktoriem. Avārijas dēļ atmosfērā nonāca simtkārt lielāka radiācija nekā pēc atombumbas sprādzieniem Hirosimā un Nagasaki.

Černobiļas katastrofas skartajās vietās konstatēta augsta saslimstība ar dažādām onkoloģiskajām slimībām, bieži dzimst bērni ar garīgo un fizisko kroplību. Pamestās pilsētas apkaimē nav iespējams nodarboties ar lauksaimniecību, tomēr Ukrainas valdība tuvākajos gados plāno sākt apgūt saindēto zemi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Briesmas videi

Gruntsūdeņu piesārņojums. Gruntsūdeņi veido 97% no pasaules pieejamajām saldūdens rezervēm. Rūpniecība un lauksaimniecība ir galvenie gruntsūdeņu piesārņojuma cēloņi.
Kalnrūpniecība. Minerālu un metālu ieguves rezultātā gaisā nonāk dažādas toksiskas vielas. Piesārņojumu rada arī nederīgie blakusprodukti.
Metalurģija. Metāla rūdas kausēšanas procesā gaisā nonāk dučiem indīgu gāzu un smago metālu. Tērauda ražošanā vien tiek radīti 5-6% no kopējā cilvēka radītā CO2 izmešu daudzuma.
Radioaktīvie atkritumi. Var neatgriezeniski piesārņot augsni un radīt radioaktīvo starojumu, kas nelabvēlīgi ietekmē cilvēku veselību.
Neattīrīti notekūdeņi. Notekūdeņos esošās baktērijas var izraisīt plašas epidēmijas un iznīcināt zemūdens ekosistēmu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?