Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ja regresēju, nebaidos aiziet

«Tu vari būt latvietis, bet tev būs Vācijas diploms, tāpēc tev jāmācās kā vācietim,» tā, atbildot uz jautājumu, kāpēc Erasmus studenti pie kredītpunktiem tiek vieglāk nekā Zīgenes Universitātē pastāvīgi studējošie, Mārim Āboltiņam (30) sacīja kāds pasniedzējs. Māris augstāko izglītību bija izvēlējies iegūt Vācijā, taču par darba tirgus dalībnieku kļuva dzimtenē. Tiesa, pa vidu bija arī vērtīga starptautiska pieredze NewYorker veikalu tīklā, taču patlaban Māris enerģiju velta darbam Latvijā - tam, lai vadītu un attīstītu tirdzniecības centru Galleria Riga.

Ieslēdzās pašlepnums

Valmieras ģimnāzijai, kuru Māris absolvējis, bija sadraudzības skola netālu no Zīgenes, kuras universitātē bija iespēja studēt ES tiesību un uzņēmējdarbības vadības programmā. «Tajā laikā Latvija vēl tikai cerēja uz skaisto nākotni ES, un gribējās studēt kaut ko, kas vēlāk būs noderīgs un labs. Plus studijas bija bez maksas, un studenti vasarās varēja strādāt, līdz ar to varēju nopelnīt iztikai. Vācija bija kā izaicinājums pašam sev,» Māris pamato izvēli studēt ārpus Latvijas. Kopumā viņš Vācijas augstskolā pavadīja piecus gadus - programma bija bakalaura un maģistra studiju sakausējums. «Pēc pirmā gada viss likās slikti un gribēju braukt mājās, pietrūka draugu, ģimenes. Man bija jāmācās divreiz vairāk nekā vācu studentiem, jo vāciski sāku domāt tikai pēc otrā gada. Bet, kad valoda iegājās, kļuva interesanti. Ieslēdzās arī pašlepnums - negribējās braukt uz mājām kā zaudētājam.» Māris atceras, ka Zīgenes Universitātē studijas ar darbu nebija apvienojamas, daudz bija jādara patstāvīgi, taču lekciju apmeklējums nebija obligāts, svarīgākais bija rezultāts eksāmenā.

Studiju laikā Māris savā CV ierakstīja arī pagaru prakses vietu sarakstu - mārketingā, projektu vadībā, grāmatvedībā, konsultēšanā. Viņš darbojās organizācijā JADE, kas, līdzīgi kā Junior Achievement izglīto uzņēmējdarbībā skolēnus, ļauj dibināt īstermiņa uzņēmumus studentiem, kuri sadarbojas ar dažādām kompānijām dažādu projektu ietvaros, tā gūstot gan pirmo darba pieredzi, gan iespēju nopelnīt. Caur organizāciju Māris uzzināja arī par Rīgas pārstāvniecību Briselē, kur aizvadīto praksi sauc par interesantāko no visām.

Taustīšanās un bizness

Kā prakse Māra CV figurē arī viņa pirmā darbavieta Latvijā pēc studijām - konsultāciju uzņēmums Ernst&Young Baltic. «Biju sailgojies pēc Latvijas. Tolaik daudzi gribēja braukt uz ārzemēm, man bija otrādi,» Māris stāsta. Kārdinoša bija arī vakance Ernst&Young Baltic, likās, ka šis darbs patiks un interesēs. Tomēr pēc pārbaudes laika Māris no šī darba aizgāja, jo tīri cilvēcīgi nesaskanēja ar tiešo vadītāju, turklāt demotivēja sajūta, ka sniegtās konsultācijas to saņēmējiem nereti aizslīd gar ausīm.

Meklējot jaunu darbu, Māris taustījās, īsti nesaprazdams, ko vispār vēlas darīt, tāpēc šur tur dabūja arī apdedzināties jaunības maksimālisma un nepacietīgās dabas dēļ. Gadu viņš nostrādāja par klientu daļas vadītāju mediju aģentūrā Mediapool Latvia, bet pēc tam kopā ar draugu nodibināja pats savu konsultāciju uzņēmumu, kurā deva padomus Vācijas uzņēmumiem, kas tolaik pēc ārpakalpojumu sniedzējiem vēl lūkoja Austrumeiropā, tajā skaitā Latvijā. «Nokonsultējām 2-3 uzņēmumus, bet tad mūsu valstī nāca ekonomiskā izaugsme, kad katrs celtnieks gribēja 3000 latu uz rokas. Vācu klientu interese apsīka,» Māris min biznesa beigu iemeslus.

Paralēli savai uzņēmējdarbībai Māris arī pieņēma piedāvājumu kļūt par t/c Valleta vadītāju Valmierā - to uzbūvēt, izveidot, atvērt un attīstīt. Tas arī pašam sniedza izpratni par to, kā funkcionē tirdzniecības centru bizness. «Sapratu, ka šī joma visu laiku mainās, te visu laiku jāmeklē, ar ko varam atšķirties no citiem, jābalansē starp centra nomnieku un īpašnieku interesēm. Valletā izgāju cauri pilnam ciklam - no nomnieku priekiem par centra atvēršanu līdz vaimanām, cik viss slikti, jo Latvijā sākās krīze,» Māris stāsta.

Jādara tas, kas attīsta

Māris t/c Valleta piesaistīja tādus zīmolus kā Cubus, Sportland un NewYorker, bet pats rezultātā tika pie iespējas, kādu tobrīd nespētu piedāvāt neviens Latvijas uzņēmums, - viņu uzaicināja strādāt par attīstības vadītāju starptautiskajā NewYorker tīklā ar biroju netālu no Hannoveres. Turpmākos divus gadus Māris vēra vaļā jaunus NewYorker veikalus Ukrainā, Polijā, Krievijā. «Apceļoju Eiropu, redzēju, kādi citās valstīs ir apgrozījumi, kam cilvēki tērē. Tas tam laikam bija - wow!» Māris stāsta.

Dinamiskais darba ritms ar biežajiem komandējumiem Māri nenogurdināja, tomēr ar laiku lika saprast, ka izaugsme līdz patstāvīgu lēmumu pieņemšanai par Austrumeiropas tirgus attīstību būs iespējama tikai pēc 4-5 gadiem. «Man ir ļoti grūti, ja es pats nevaru pieņemt lēmumus un pats par tiem arī atbildēt. Ja kaut ko, ko man liek darīt, uzskatu par nepareizu, to ilgtermiņā nevaru paciest,» Māris pamato, kāpēc pieņēmis piedāvājumu atgriezties Latvijā un kļūt par t/c Galleria Riga vadītāju. «Uzskatu, ka cilvēkam uzņēmumā un dzīvē ir jādara tas, kas pašu motivē un attīsta. Ja jūtu, ka sevi atstrādāju vai regresēju, tad, manuprāt, ir labāk aiziet, saglabājot normālas attiecības, un sākt kaut ko jaunu, nevis mocīties.»

Jaunais darbs bija pārbaudījums. «Kļuvu par t/c vadītāju tad, kad atvēršanas eiforija bija beigusies, centrs bija pustukšs, sadarbība ar nomniekiem buksēja. Savā ziņā atgriezos pagātnē - krīzē, no kuras savulaik biju aizbēdzis.» Māris stāsta, ka nācies strādāt pie klientu un sadarbības partneru uzticības atjaunošanas un samērā īsā laikā izdevies panāk gan jaunu zīmolu pieplūdumu, gan apmeklētāju plūsmas pieaugumu. Māris gan netaupa skarbākus vārdus uzņēmējdarbības kultūras un ētikas līmenim Latvijā, kas esot kritisks. Taču, no otras puses, prieku sagādājot savstarpējā cieņa darba attiecībās un foršā Galleria Riga komanda. Ar šo centru Māris saista arī nākotnes plānus, lai gan par to, kur būs pēc gadiem pieciem, viņš neņemas spriest. Būs jākoriģē arī brīvā laika pavadīšanas plāni, jo pēc krustenisko saišu operācijas jāliek punkts basketbola spēlēšanai. Velomaratoni un pludmales volejbols gan paliek spēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2011
t/c Galleria Riga vadītājs
2009-2011
attīstības vadītājs NewYorker Store Development International GmbH&Co KG Vācijā
2007-2009
t/c Valleta vadītājs
2007-2009
līdzīpašnieks konsultāciju uzņēmumā SIA Looop
2006-2007
Klientu daļas vadītājs SIA Mediapool Latvia
2004-2006
praktikants dažādos uzņēmumos Vācijā

Hierarhija

SIA Patollo (t/c Galleria Riga īpašnieki)

SIA CB&E Property Management (t/c pārvaldnieki) valdes locekle, kas atbild par biznesu Baltijā

t/c Galleria Riga vadītājs Māris Āboltiņš

mārketinga vadītāja, nomas līgumu administratore, tehniskais vadītājs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?