4 personām vajadzēs: 100 g seleriju sakņu, 100 g dzērveņu, 150 g
balto pupiņu, 200 g pastinaka, 0,5 l piena, 2 ēd. k. eļļas, 2
buntītes pētersīļu, 2 ēd. k. eļļas, selerijas marinādei - sāls,
cukurs, etiķis marinādei 5:15:15. Mērcei: 200 g Lakto vai cita
bezpiedevu jogurta, 5 g ingvera, 2 daiviņas ķiploka, 1 ēd. k.
ķirbju eļļas, 1 ēd. k. sasmalcinātu piparmētru
1. Selerijas
sakni nomazgā un nomizo, sagriež plānās šķēlēs.
2. 0,5 l ūdens
uzvāra dzērvenes (labāk jau samaltas), pievieno sāli, cukuru un
etiķi.
3. Sagriezto seleriju sakni liek vārošā marinādē, pavāra
4 minūtes, katliņu noņem no plīts un atstāj, lai marināde ievelkas
selerijā. (Šādi, pārliekot uzglabāšanas traukā, seleriju var glabāt
ledusskapī 3-4 dienas).
4. Pupiņas iepriekš nakti atstāj
izmērcēties. Otrā dienā liek vārīties, pievienojot garšvielas un
garšsaknes (mazliet sāls, sīpolu, ķiploku, lauru lapu utt.) Pupiņas
vāra, līdz mīkstas, atdzesē.
5. Pastinaka sakni nomazgā, notīra
un liek pienā vārīties. Vāra lēnām apmēram 40 minūšu, līdz sakne
mīksta, pievieno nedaudz garšvielu, atdzesē un sagriež
gabaliņos.
6. Gatavo mērci. Ingveru sarīvē uz smalkas rīvītes,
sasmalcina ķiploku, pievieno lakto un iemaisa ķirbja eļļu.
7. Uz
šķīvja kārto sagatavotos dārzeņus, pārlej mērci. Dekorē ar zaļumiem
vai sēklu dīgstiem.