Pirmajā vakarā, kad ar vietējiem bijām dejojuši dejas, kuras bija tik līdzīgas latviešu tautas dejām, ēdu neticamu maltīti - uz gariem zobeniem tika pasniegta oglēs cepta gaļa - sākot ar jēra, cūkas, liellopu un beidzot ar ķengura, strausa un krokodila gaļu. It kā pirmatnēji, bet tai pašā laikā eleganti. Kokteiļi ar augļu sulām bija ļoti garšīgi.
Kenijā visskaistākais ir dzīvnieki, un jāceļas ļoti agri, ap pieciem no rīta, lai redzētu dzīvniekus rīta rosībā pirms dienas svelmes. (Protams, gulējām moskītu tīklu pasargātās gultās.) Brokastojām kā safari mednieki - lielas brokastis angļu stilā: ceptas olas, speķis, pankūkas, putra un augļi. Dzīvnieki bija vareni - ziloņi, leopardi, degunradži, lauvas, gazeles, gnu, zebras un žirafes. Pēc rīta cēliena var atpūsties pie baseina ar augļiem un viegliem ēdieniem - ietekme ir gan no Āfrikas un arābu valstīm, gan angļu kolonizācijas laikā ievestajiem austrumu un indiešu ēdieniem. Pēcpusdienā atkal braucām vērot dzīvniekus (redzējām, kā lauvas pārojas) un vakarā to svinējām ar afrikāņu ēdieniem, dejām un dziesmām. Mēs parādījām, ka neesam nekādi sausiņi, un piebiedrojāmies - bieži vietējiem par apbrīnu un lielu prieku.
Liels piedzīvojums bija apciemot masaju cilti - slavenos garos, tievos Kenijas ganus. Brokastīs viņi bauda notecinātas govs asinis, samaisītas ar pienu. Visu dienu viņi gana lopus un iet milzīgas distances kājām. Vakarā ēd gaļu, rīsus, pupas, dārzeņus. Laba diēta! Tāpēc tievi...
Kenijā ir milzīga dabas dažādība - savannas, kalni, tējas un kafijas plantācijas, ielejas ar tik labu augsni un biežu lietu, ka dod trīs vai četras ražas gadā, daudz ezeru ar fantastiskiem putniem.
Nokļuvu arī Kresenta salā, kur filmēja Out of Africa, un arī Karenas Bliksenas mājā, kurā tagad ir muzejs, - tie man bija divi īpaši svētceļojuma elementi. Kad tiku mājās, aizsūtīju muzejam grāmatas tulkojumu latviešu valodā, lai tā būtu vitrīnā apmēram ar 35 citu valodu tulkojumiem.
Ceļojuma beigās bijām Mombasā Indijas okeāna krastā. Te izteikti jūt arābu vēsturi un kultūru - mošejas, laukums, kur tirgoja vergus, interesanti ēdieni, garšvielas, rotas un brīnišķīgs liedags. Mūs vecā buru laivā aizveda uz vairākām salām peldēties un tad garā koka laivā uz vienām no skaistākajām pusdienām manā dzīvē. Tur bija no palmām darināts restorāns, kur piedāvāja vienu interesantu ēdienu un dzērienu pēc otra. Kokteiļi tika pasniegti kokosriekstu čaulās, ēdieni - izgrebtās koka bļodās un uz skaistiem keramikas šķīvjiem. Maltītē bija arī zivis ar riekstu sviesta mērci, frī saldie kartupeļi (šos abus ēdienus esmu atkārtojusi arī Rīgā), cepts kokosrieksts, pitas maize ar pikantām mērcēm un rīsi ar kariju un augļiem. Kroņa numurs bija milzīgas kaudzes svaigu tvaicētu krabju, kurus lauž, mērcē dažnedažādās mērcēs un ēd ar pirkstiem. Garšīgākus dzīvē neesmu ēdusi!