Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jānostiprina vārds Ei ropā

No Eirolīgas līdz Kiprai. Latvijas basketbola izlases kandidātu pārstāvēto ārvalstu klubu spektrs nākamajā sezonā ir ļoti plašs, taču lielākajā daļā gadījumu šķiet, ka spēlētāji spēruši soli uz priekšu klubu karjerā. Svarīgākais gan būs savās komandās tikt pie vadošajām lomām, kas nebūt nebūs vienkārši.

«Mums šovasar izlasē bija Latvijā spēlējošie, trīs no Grieķijas, Itālijas un Spānijas otro līgu klubiem un viens no Amerikas. Tas ir skumīgi,» iepriekš sarunā ar Dienu norādīja izlases galvenais treneris Ainārs Bagatskis, piebilstot, ka neatkarīgi no sacensību līmeņa galvenais, lai basketbolisti šajās komandās smagi strādātu un pēc iespējas ātrāk tajās atrastu savu vietu. Priecē, ka šosezon pēc četru gadu pārtraukuma latvieši atkal pavērs ULEB Eirolīgas durvis, turklāt Vecās pasaules prestižākajā klubu turnīrā, visticamāk, startēs uzreiz trīs Latvijas basketbolisti, bet caur sarežģīto kvalifikācijas sacensību sietu centīsies izkļūt arī VEF Rīga. Tiesa, Latvijas čempioniem diezin vai būs pa spēkam pārvarēt šo latiņu, taču Jānis Blūms, Kristaps Valters un Dāvis Bertāns Eirolīgā nebūs statistu lomās. Jaunākais no brāļiem Valteriem gan joprojām izcieš Latvijas Basketbola savienības piespriesto diskvalifikāciju, tādēļ izlases kandidātu pulkā nebūs arī nākamajā vasarā. Gan viņam, gan Blūmam Spānijas komandās Unicaja un Bizkaia paredzama nozīmīga loma, un abu klubu ambīcijas noteikti neaprobežojas tikai ar iekļūšanu turnīra otrajā kārtā. Uz astotdaļfinālu tiecas arī Dāvja Bertāna pārstāvētā Ļubļanas Olimpija, bet Dāvim jācenšas izmantot katru viņam atvēlēto minūti, lai krātu šāda līmeņa spēļu pieredzi. Komandas vadība solījusi nemeklēt papildinājumu trešā numura pozīcijā, lai lielāks spēles laiks tiktu Dāvim un jaunajam slovēņu talantam Dino Muričam.

Par vienu latvieti vairāk nākamsezon būs arī Spānijas ACB līgā, kas tiek uzskatīts par otru spēcīgāko čempionātu pasaulē aiz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA). Ibērijas pussalā spēlējošajiem Valteram un Blūmam pievienojies Rihards Kuksiks, kuram šī būs pirmā profesionāļa sezona Eiropā pēc koledžas absolvēšanas ASV. Latvijas izlases snaiperi noskatīja spēcīgais Valensijas klubs, kas pērn spēlēja Eirolīgā, bet šosezon cīnīsies līmeni zemākajā ULEB kausā.

Jau pāris gadu starp Spānijas augstāko un otro līgu apgrozās Rolands Freimanis. Šosezon viņš pārstāvēs vienu no ambiciozākajiem otrās līgas klubiem Žironas Sant Josep, ar kuru cer izcīnīt vietu elitē. Uz Spānijas otro līgu pārcēlušies arī līdz šim tikai Latvijā spēlējušie Mareks Mejeris un Andrejs Šeļakovs. Talantīgais uzbrucējs Mejeris līgumu ar Clavijo šovasar nopelnīja ar veiksmīgu sniegumu Bilbao notikušajā Eiropas U-20 čempionātā, bet Šeļakovs vienošanos ar Tarragona panācis pēc individuāli sekmīgā finālturnīra Lietuvā.

Citas Eiropas basketbola lielvalsts Itālijas otrajā līgā cīņu turpinās Mareks Jurevičus, kurš Veronas Tezenis nomainījis pret šīs līgas jaunpienācēju Ostuni Assi. Savukārt no Grieķijas otrās līgas uz Zviedrijas eliti pārcēlies Edgars Jeromanovs. Lai arī Zviedrijas čempionāts nekotējas ļoti augstu, Edgaram Norčēpingas Dolphins sastāvā būs iespēja spēlēt Eiropas kausos.

Tiem, kuri smīkņā par Latvijas basketbolistu spēlēšanu otrajās līgās, der ieklausīties uzbrucēja Kristapa Janičenoka teiktajā. Vairākas sezonas Itālijas otrajā līgā aizvadījušais snaiperis norāda, ka šī turnīra līmenis ir augstāks par Baltijas līgu, kurā starptautisko spēļu pieredzi krāj vairums pašmāju klubu. Vairāki izlases kandidāti pārstāv vadošos Latvijas klubus VEF Rīga un BK Ventspils. Skaidrs, ka tikai vietējā čempionātā būs grūti salasīt pietiekamu skaitu laba līmeņa spēļu, tāpēc iespējas tiek meklētas aiz robežām. Rīdzinieki jau nākamnedēļ cīnīsies par vietu Eirolīgas pamatturnīrā, bet neveiksmes gadījumā startēs ULEB Eiropas kausā. Tur cer tikt arī ventspilnieki. Ja neizdosies pārvarēt ULEB kausa kvalifikāciju, nāksies samierināties ar startu FIBA Izaicinājuma kausā. VEF startēs arī ambicioziem klubiem bagātajā VTB Vienotajā līgā un Baltijas līgas izslēgšanas spēlēs, bet BK Ventspils rūdīsies Baltijas līgas pamatturnīrā.

Teicami pagājušo sezonu Igaunijā pabeidza Armands Šķēle, kurš Tallinas Kalev/Cramo pārstāvēs arī šosezon. Viņš izcietis LBS piespriesto diskvalifikāciju un nākamvasar varēs kandidēt uz iekļūšanu izlases sastāvā.

Kamēr aiz okeāna vienošanos nespēj panākt Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) klubi un spēlētāji, par nākotni neziņā ir Goldensteitas Warriors centrs Andris Biedriņš. Viņa aģents norādījis, ka rudenī meklēs klientam darba vietu Eiropā, ja drīzumā netiks pārtraukts NBA lokauts. Tāda kalibra spēlētāju savās rindās labprāt redzētu lielākā daļa spēcīgo klubu, tiesa, tos uzmanīgus dara iespējamā lokauta pārtraukšana, kā rezultātā basketbolists sezonas gaitā varētu komandu atstāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Latvijas izlases kandidātu pārstāvētie klubi
Jānis Blūms Bizkaia (Spānija)
Jānis Strēlnieks BK Ventspils
Dairis Bertāns VEF Rīga
Edgars Jeromanovs Dolphins (Zviedrija)
Kristaps Janičenoks VEF Rīga
Mareks Jurevičus Ostuni (Itālijas
2. līga)
Akselis Vairogs Turow (Polija)
Rihards Kuksiks Valencia (Spānija)
Dāvis Bertāns Olimpija (Slovēnija)
Mareks Mejeris Clavijo (Spānijas
2. līga)
Artūrs Bērziņš BK Ventspils
Ivars Timermanis Cherkasy Mavry (Ukraina)
Kaspars Bērziņš VEF Rīga
Rolands Freimanis Girona (Spānijas
2. līga)
Pāvels Veselovs Keravnos Strovolou (Kipra)
Andris Biedriņš Warriors (NBA)
Andrejs Šeļakovs Tarragona (Spānijas 2. līga)
Lauris Blaus BK Ventspils
Mārtiņš Meiers BK Ventspils
Dažādu iemeslu dēļ nebija kandidāti
Raitis Grafs Apollon (Kipra)
Kristaps Valters Unicaja (Spānija)
Kaspars Kambala Turk Telekom (Turcija)
Armands Šķēle Tallinas Kalev (Igaunija)
Rinalds Sirsniņš bez kluba
Ingus Bankevics bez kluba
Ernests Kalve Nevežis (Lietuva)
Ronalds Zaķis BK Ventspils
Jānis Kaufmanis VEF Rīga

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?