Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Japāna aizvien traģēdijas ēnā

Kopš deviņu magnitūdu spēcīgās zemestrīces un tai sekojošā cunami viļņa, kas izsauca Fukušimas kodolkatastrofu, otrdien apritēja tieši trīs gadi, taču Japānu aizvien vajā traģiskās avārijas sekas. Simtiem tūkstošu cilvēku dzīvo pagaidu mītnēs, un daudzus katastrofā izdzīvojušos moka bailes par veselību, depresija un bezcerības izjūta, kas novedusi arī pie pašnāvības gadījumu skaita pieauguma.

Tikmēr Fukušimas avarējušajā atomelektrostacijā (AES) turpinās situācijas stabilizēšanas darbi, kas nerit, kā cerēts. Fukušimas traģēdija pasaulē vairoja pretestību kodolenerģijas ieguvei, taču tagad solījumi par atteikšanos no AES izmantošanas pamazām sāk izplēnēt. Arī Japānas valdība likusi noprast, ka grasās atjaunot valstī apturēto AES darbību.

Satrauktie vecāki

Miljoniem cilvēku Japānā otrdien, 11. martā, 14.46 pēc vietējā laika (7.46 pēc Latvijas laika) ieturēja klusuma pauzi un iededza svecītes, pieminot traģēdijā bojāgājušos. Tieši pirms trim gadiem šajā laikā nogranda zemestrīce, kurai sekoja postoši cunami viļņi, kas aizskaloja veselus ciematus un sabojāja arī Fukušimas AES. Katastrofā gāja bojā vismaz 15 884 cilvēki, taču patiesais upuru skaits tiek lēsts vēl lielāks, jo 2633 aizvien uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Pirms traģēdijas atceres dienas premjerministrs Sindzo Abe solīja palīdzēt cietušajiem atsākt dzīvi ierastajā ritmā. «Vēlos panākt, ka šajā gadā ļaudis katastrofas skartajās zonās tiešām sāk saskatīt atjaunošanas darbus,» premjeru citēja The Japan Times. «No šī brīža es uzsvēršu ne vien rekonstrukcijas redzamo pusi, bet arī cilvēku siržu sadziedēšanu.»

Simtiem tūkstošu ļaužu pēc traģēdijas bijuši spiesti pamest savas līdzšinējās mājvietas, un daudzi aizvien nevar atgriezties augstā radiācijas līmeņa dēļ. Īpašs satraukums valda vecāku vidū, kas bažījas par bērnu veselību.

Pēc AES avārijas dažviet tika rekomendēts ierobežot laiku, ko bērni pavada ārā. Piemēram, Fukušimas prefektūras Korijamas pilsētā bērniem vecumā līdz diviem gadiem tika rekomendēts ārā nepavadīt vairāk par 15 minūtēm dienām, bet vecumā no trim līdz pieciem gadiem - ne vairāk par pusstundu.

Oktobrī atcelts rekomendētā laika ierobežojums, taču satrauktie vecāki aizvien baidās bērnus laist spēlēties ārā. Pēc traģēdijas izveidota virkne iekštelpu spēļlaukumu, taču tie nespēj atsvērt fiziskās aktivitātes brīvā dabā. Fukušimas Izglītības pārvaldes dati vēsta, ka tagad prefektūrā teju katrā skolas vecuma grupā bērni ir apaļīgāki nekā vidēji valstī, rakstīja ziņu aģentūra Reuters.

Iekštelpu paaudze

Vecākos valda bailes par to, ko radiācija varētu būt nodarījusi viņu bērniem. Fukušimas prefektūras valdība apsolījusi, ka nodrošinās bezmaksas veselības pārbaudes mūža garumā tiem 360 000 cilvēku, kas 2011. gada 11. martā vēl nebija sasnieguši 18 gadu vecumu.

«Pēc Černobiļas katastrofas bērniem vēzis tika diagnosticēts tikai vairākus gadus vēlāk,» raidsabiedrībai BBC sacīja slimnīcā sastaptā māmiņa Mijuki Arakava, kura abus dēlus bija atvedusi uz pārbaudi. «Maniem puikām tagad viss ir kārtībā, taču, ja pastāv kādas aizdomas, man tās jāuzzina pēc iespējas ātrāk.»

Kopš 2011. gada Fukušimā izmeklējumi veikti 260 tūkstošiem bērnu. Vairogdziedzera vēzis atklāts 33 bērniem, bet pastāv aizdomas par vēl 42 saslimšanas gadījumiem. Tomēr eksperti mierina, ka tas, visticamāk, neesot saistīts ar Fukušimas AES avāriju. Eksperti norāda, ka pirms tam šādas pārbaudes netika veiktas masveidā, turklāt izmeklējumos izmantotās tehnoloģijas kļūst arvien precīzākas.

Aizmirst solījumus

Fukušimas AES avārijas seku novēršanas darbi neiet tik raiti, kā cerēts. Vēl pagājušajā mēnesī no AES noplūda 100 tonnu radioaktīvā ūdens. Stacijā dzesēšanai tiek izmantots ūdens, kas pēc tam jāuzglabā un jāattīra. AES apsaimniekotājs TEPCO jau brīdinājis, ka sāk trūkt vietas radioaktīvā ūdens uzglabāšanai. Eksperti prognozē, ka daļu ūdens nāksies ielaist okeānā, taču pret to asi iebilst vietējie zvejnieki, Japānas kaimiņvalstis un vides organizācijas.

Pēc ekspertu prognozēm, pilnīga katastrofas seku likvidēšana varētu prasīt pat 40 gadu.

Pēc Fukušimas kodolkatastrofas daudzas valstis nolēma samazināt kodolenerģijas izmantošanu un Japāna apturēja visu 50 tās kodolreaktoru darbību. Līdz šim darbību atsākuši divi kodolreaktori. Atteikšanās no atomenerģijas likusi Japānai palielināt naftas, ogļu un gāzes importu, negatīvi ietekmējot valsts ekonomiku.

Sākotnēji Japāna plānoja līdz 2040. gadam pilnībā atteikties no AES, taču premjera S. Abes valdība grasās atjaunot kodolreaktoru darbību. Tas izsaucis neapmierināto iedzīvotāju protestus. Kā vēsta Japānas raidorganizācijas NHK veiktā aptauja, gandrīz 80% iedzīvotāju vēlas samazināt AES skaitu valstī vai pilnībā atteikties no tām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?