Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jāraugās uz labākajiem

Pieredze māca. Viena no lietām, ko tā iemācījusi Edgaram Suvorovam (25) - jaunam arhitektam un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes doktorantam -, ir ēku projektēšanas procesā par radošo pusi un tehnisko izpildījumu domāt vienlaikus. «Sākumā bija tā, ka uzzīmē ideju, bet, kad jāsāk to realizēt, izrādās, ka kaut kas jāliek klāt, kaut kas jāņem nost, līdz ar to ideja transformējas.

Tas ir ļoti nepatīkami, jo var pazust visa sākotnējā doma,» Edgars stāsta. Kopā ar bijušo kolēģi pirms trijiem gadiem nodibinājis savu arhitektu biroju, kur pats arī projektē, viņš nu savā profesijā jūtas daudz stabilāk. Jāmācās gan joprojām vēl esot daudz, un Edgars vērtē, ka krīzes laika diktētais darba apjomu sarukums šajā ziņā pat nāk par labu - ir vairāk laika idejām un prasmju slīpēšanai.

Paštaisītais kapitelis

Arhitektūru Edgars sāka iepazīt 10.klasē, kad kopā ar klasesbiedru vācu valodā rakstīja zinātniski pētniecisko darbu par Rīgas arhitektūru. «Staigājām pa Rīgu, fotografējām mājas. Patika.» Edgaram labi padevās eksaktie priekšmeti, zīmēšana un tehniskā grafika jeb rasēšana, tāpēc, padzirdējis, ka divas meitenes no klases dodas uz sagatavošanas kursiem, lai stātos RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē, painteresējies par uzņemšanas prasībām arī pats. Sagatavošanas kursus nedaudz nokavējis, taču zīmēšanas iestājpārbaudījumam gatavojies patstāvīgi un ļoti intensīvi - sagādājis eksāmenā zīmējamo ģipša galvu, no kartona un ģipša pats pagatavojis kapiteli un trenējies katru dienu. Centība atmaksājās, un Edgars iekļuva starp budžetniekiem, kur palicis līdz pat šim brīdim. Par lielu atspaidu, ko puisis ļoti novērtē, kļuva arī uzņēmuma ERGO stipendija, ko tas ar Vītolu fondu piešķir bez vecāku gādības palikušiem un studēt gribošiem jauniešiem.

Lai tiktu «uz viļņa» un saprastu, kas vispār ir arhitektūra un kas no viņa tiek prasīts, īpaši projektēšanas nodarbībās, Edgaram pirmie divi studiju gadi pagāja kā pa ciņiem. Pēc tam kļuva vieglāk. Lai arī 2.kursā, saņemot piedāvājumu nedaudz piestrādāt kādā arhitektu birojā, Edgars ļoti šaubījies, vai tas būs savienojams ar mācībām, izrādījās, ka praktiskā pieredze sekmēm nāk tikai par labu. «Augstskolas būtība ir tāda, ka jāstudē pašam, nevis jāgaida, ka tev visu iedos pasniedzēji,» Edgars uzskata. Tagad vēl viena patstāvīgā darba skola ir doktorantūra, kurā Edgars iestājies galvenokārt tāpēc, ka viņam patīk mācīties. Tā būs arī lietderīga laika izmantošana, kamēr Latvijas arhitektiem rokas patlaban brīvākas, viņš saka.

Nepārauklēt ideju

Par bezdarbību Edgars un pārējie trīs viņa kolēģi arhitektu birojā RR.ES gan sūdzēties nevar. Kad bijušais kolēģis Rihards Rozīte 2006.gadā izlēma dibināt savu uzņēmumu un kā partneri uzaicināja Edgaru, būvniecības burbulim līdz plīšanai vēl bija patālu, taču arī tagad uz biroja galda gulst biezas mapes ar projektiem, to skaitā Edgara pašreizējiem uzdevumiem - kādas privātmājas veidolu un t.s. dendrolight koksnes paneļu ražotnes projektu Ventspilī. Edgars komentē: «Tas projektēšanas bums jau īsti normāls nebija. Tā arī bija krīze, tikai par to toreiz visi priecājās.»

Pašam sava nelielā saimniecība jaunajam arhitektam šķiet daudz patīkamāks formāts nekā algots darbs kādā lielā birojā, jo vairāk tāpēc, ka RR.ES kolektīvs esot ļoti koleģiāls, draudzīgs un bez hierarhijas žņaugiem. Par darba lielāko plusu Edgars sauc iespēju izvērsties radoši un izvairīties no vienveidības un monotonuma. Jāuzmanās gan, lai radošajā procesā neieietu tik dziļi, ka grūti tikt laukā, viņš smaida. «Tas gan vairāk raksturīgs studējot - savu ideju centies auklēt tik ilgi, ka beigās, lai to uzzīmētu, laika pietrūkst. Jāprot apstāties, jo variantu jau ir nebeidzami daudz.»

Otrs grūtums, pēc Edgara domām, ir atrast kopsaucēju ar projekta pasūtītāju, it īpaši agrāk biežajos gadījumos, kad tika būvēts pārdošanai un projekta gaumīgumu un proporcionalitāti pasūtītājs vēlējās pakārtot savai interesei nopelnīt uz kvadrātmetriem. Edgars ir pārliecināts, ka ikvienai ēkai jāsarunājas ar vidi, kurā tā celta, - vai nu kontrastā, vai harmonijā.

Virzienā uz latiņu

Edgara profesionālā interese, arī plānotā doktora darba tēma saistās ar ēku energoefektivitāti. «Ar to gribētos padarboties plašāk,» viņš saka. Interese radās pirms pāris gadiem, kad ar lekciju par šo tēmu RTU viesojās Zviedrijā dzīvojošais arhitekts Varis Bokalders. Tolaik par energoefektivitāti vēl nesprieda tik aktīvi kā patlaban, taču Edgaram šķita: tā būvēt ir pareizi - ilgtspējīgi un saudzējot dabu. «Manā diplomprojektā būtu izdevies kaut ko no tā iekļaut, ja vien projekta realizēšana krīzes dēļ nebūtu apstājusies,» Edgars stāsta un rāda Dēseles ūdensdzirnavu kompleksa maketu. Tas bijis ļoti personisks darbs. Būtu bijis labs, Edgars vērtē.

Vaicāts par autoritātēm, puisis min mūsdienu arhitektūras leģendas Alvaru Ālto un Renco Piano, taču bilst, ka uz pašiem labākajiem cilvēki raugās it visās profesijās. «Vienmēr jātiecas uz augstāko, bet tas, ko sasniegsi, atkarīgs no paša spējām un darba. Būtu skaisti, ja es to augsto latiņu sasniegtu, tomēr, no otras puses, jūtos labi arī tur, kur esmu patlaban. Vienkārši redzu, kas man vēl ir jāizdara,» Edgars spriež. Arhitektūra pa daļai ir arī viņa hobijs, jo svarīgi šķiet darbu darīt ne tikai naudas, bet galvenokārt patikas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CV

Vārds, uzvārds: Edgars Suvorovs

Vecums: 25

Izglītība: ar izcilību iegūts inženierzinātņu maģistra grāds arhitektūrā Rīgas Tehniskajā universitātē, patlaban studē doktorantūrā

Pirmais darbs: palīgstrādnieks celtniecībā skolas vasaras brīvlaikos

Pašreizējais darbs: arhitekts un līdzīpašnieks arhitektu birojā RR.ES

Hobiji: kordziedāšana, arhitektūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?