Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jāsāk saimniekot tālredzīgāk

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū Latvija ir viena no tām, kas vismazāk investē pētniecībā un attīstībā tautsaimniecības jomā. Pēc Eiropas Komisijas publicētā pētījuma Innovation Union Scoreboard 2013 esam 25. vietā 27 valstu vidū, apsteidzot tikai Bulgāriju un Rumāniju.

Arvien augošas starptautiskās konkurences apstākļos mūsu uzņēmēji, salīdzinot ar citām valstīm, ievieš jaunākās tehnoloģijas mazāk un lēnāk, kūtrāk piedāvā pieprasītās preces un pakalpojumus, līdz ar to nespēj veidot lielāku kvalificētu darba vietu skaitu un piedalīties jaunu speciālistu izglītošanā. Latvijas sabiedrībai tas nozīmē tikai vienu - sasniegt attīstītāko valstu labklājības līmeni, uz ko tā cerējām, iestājoties ES, būs arvien sarežģītāk.

Iemesli šādai situācijai ir vairāki. To vidū - nesakārtota uzņēmējdarbības vide, tikko pārvarētā ekonomiskā krīze un pēc tās joprojām palikusī nedrošība par rītdienu, kā arī šaubas, vai ir vērts ieguldīt naudu inovāciju jomā, kas dos atdevi pēc trīs, pieciem vai septiņiem gadiem. Dažkārt tas ir arī pieradums attīstīties pēc tā dēvēto trekno gadu scenārija, proti, pēc iespējas mazāk ieguldīt tādos projektos, kas dod ātru peļņu un neprasa dārgus un kvalitatīvus resursus.

Latvijā kopējais finansējums pētniecībai un attīstībai 2010. gadā bija 0,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 76,3 miljoni latu un privātā sektora finansējums veidoja tikai aptuveni trešdaļu no kopējā apjoma. Latvijas mērķis 2020. gadam ir sekmēt investīciju pētniecībā un attīstībā pieaugumu līdz 1,5% no IKP.

Nesen veiktā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) aptauja liecina: 60% uzņēmumu investīcijas pētniecībā un attīstībā (P&A) nepārsniedz 5% no apgrozījuma, vienlaikus vairāk nekā 90% uzņēmumu labprāt ieguldītu vairāk naudas un laika inovācijās, ja valsts to veicinātu ar nodokļiem.

Saeimas Inovāciju un zinātnes apakškomisija kopā ar Ekonomikas ministriju, sadarbībā ar uzņēmējiem, LTRK un konsultējoties ar Finanšu ministriju izstrādājusi piedāvājumu, kas paredzētu jau no 2014. gada būtiskas uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) atlaides par investīcijām P&A. Grozījumi likumā «Par uzņēmumu ienākuma nodokli» paredzētu, ka no 2014. gada 1. janvāra, aprēķinot ar UIN apliekamo ienākumu, P&A izmaksas būtu atļauts norakstīt trīskāršā apmērā. Šis stimuls orientēts uz jaunu tehnoloģiju un produktu izstrādi, kā arī kvalificētu speciālistu sagatavošanu un iesaistīšanu jebkurā tautsaimniecības nozarē.

Projektu izstrāde notiks saskaņā ar praksē pārbaudītām, starptautiskām vadlīnijām, savukārt administrēšanas modelis tiks izveidots ministriju sadarbībā ar LRTK. Tiek ņemta vērā arī citu ES valstu pieredze. Piemēram, uzņēmējiem būs iespēja uzticēt projektu pārbaudi neatkarīgai ekspertu institūcijai, kas sniegs rekomendējoša rakstura atzinumus.

Situācijā, kad arvien ciešāk iekļaujamies kopējā Eiropas tirgū, ir svarīgi izšķirties, kurā virzienā Latvijas ekonomika attīstīsies. Proti, varam virzīties jau pa iestaigātu ceļu - celt IKP galvenokārt ar izejvielu pārdošanu un nepietiekami kvalificētu darbaspēku, uztraucoties par kārtējā «burbuļa» uzblīšanu un paciešot parādu nastas. Taču varam arī Latvijas labklājību veidot gudri un kvalitatīvi.

* Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Inovāciju un zinātnes apakškomisijas priekšsēdētāja; Reformu partija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?