Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Jaunas sadursmes Fērgusonā

Ar jaunām sadursmēm starp policistiem un demonstrantiem Fērgusonas mazpilsētā ASV Misūri štatā naktī uz pirmdienu noslēdzās līdz tam miermīlīgie piemiņas pasākumi par godu pirms gada traģiski mirušajam melnādainajam pusaudzim Maiklam Braunam, kuru nošāva baltais policists. Konfrontācija atgādināja par vardarbīgajiem protestiem, kas vairākus mēnešus pēc M.

Brauna nāves turpinājās ne vien Fērgusonā, bet arī citviet visā valstī. Pēdējā gada laikā melnādainie amerikāņi pievērsuši plašu uzmanību Savienotajās Valstīs joprojām pastāvošajai rasu nevienlīdzībai un krimināltiesību sistēmas netaisnībai pret afroamerikāņiem.

Gatavi karam

Sentluisas priekšpilsētas Fērgusonas iedzīvotāji svētdien izgāja ielās, lai pieminētu M. Brauna nāves pirmo gadadienu. Demonstrācija aizritēja bez starpgadījumiem, bet, iestājoties tumsai, atsevišķi agresīvi noskaņoti cilvēki mēģināja nobloķēt satiksmi uz vienas no Fērgusonas dzīvīgākajām ielām un izdauzīja skatlogus vairākiem veikaliem. «Mēs esam gatavi karam!» sauca karstgalvīgākie protestētāji.

Kad policija centās izklīdināt miera traucētājus, atskanēja vairāki šāvieni. Apšaudē nopietnus ievainojumus guva kāds 18 gadu vecs melnādains vīrietis, kurš esot atklājis uguni uz policijas automašīnu, tāpēc tajā esošie likumsargi viņa virzienā raidījuši atbildes šāvienus. Jaunietim veikta operācija, pēc kuras ārsti viņa veselības stāvokli raksturoja kā «kritisku un nestabilu», vēsta BBC.

Sentluisas apgabala policijas priekšnieks Džons Belmars pirmdienas rītā paziņoja, ka apšaudes laikā izšauti vairāk nekā 40 šāvienu. «Tie bija noziedznieki, viņi nebija protestētāji,» viņš raksturoja šāvējus. «Ielās atrodas neliela grupa cilvēku, kuru nodoms ir panākt, lai pie mums nebūtu miera.» Dž. Belmars atzina, ka jaunieti sašāvušajiem policistiem incidenta brīdī pie ķermeņa nebija piestiprinātas videokameras, kas Fērgusonas policijā tika ieviestas pēc M. Brauna nāves, raksta Reuters.

Sadursmes uzjundīja atmiņas par pērn Fērgusonā pieredzētajiem ilgstošajiem protestiem un grautiņiem pēc tam, kad policists Dārens Vilsons gaišā dienas laikā uz ielas nošāva nesen 18. dzimšanas dienu nosvinējušo M. Braunu, bet zvērināto tiesa viņam neizvirzīja apsūdzības. Protesti pārmetās uz citām ASV pilsētām, kurās pēdējā laikā arī bija notikuši incidenti, kuru laikā melnādaini vīrieši kļuvuši par balto policistu upuriem.

Nejūtas vienlīdzīgi

Arī ASV Tieslietu departaments atzina, ka nebija pamata izvirzīt apsūdzības D. Vilsonam, bet norādīja: Fērgusonas policija gadiem ir pārkāpusi melnādaino iedzīvotāju tiesības, piemēram, aizturēšanu laikā pielietojot pārmērīgu spēku pret neapbruņotiem melnādainiem vīriešiem. No 20 tūkstošiem Fērgusonas iedzīvotāju divas trešdaļas ir melnādainie, bet pilsētas policijas departamentā nospiedošā pārsvarā ir baltie.

Pēc Tieslietu departamenta ziņojuma publicēšanas atkāpās Fērgusonas policijas priekšnieks, pilsētas izpilddirektors un tiesas vadītājs, kuri bija baltie, bet viņu vietā pilsētas mērs iecēla melnādainos. Pēc aprīlī notikušajām pilsētas padomes vēlēšanām trīs no sešām padomes locekļu vietām ieņēma afroamerikāņi. Iepriekš padomēs strādāja tikai viens melnādainais. Fērgusonas vadība par prioritāti pasludinājusi melnādaino pieņemšanu darbā policijā, raksta The Washington Post.

Aptaujas liecina, ka gadu pēc notikumiem Fērgusonā melnādainie ASV iedzīvotāji optimistiskāk raugās uz dzīvi, bet vairākums joprojām nejūtas vienlīdzīgi ar citiem amerikāņiem.

Socioloģisko pētījumu uzņēmuma Gallup jūlijā veiktā aptaujā melnādainie amerikāņi uzrādīja pēdējos 14 gados augstāko apmierinātību ar savu personīgo dzīvi. 88% respondentu atbildēja, ka viņi ir ļoti vai diezgan apmierināti ar savu dzīvi, pirmo reizi apsteidzot baltos amerikāņus (87%), vēsta izdevums The Christian Science Monitor.

Vienlaikus tikai 33% afroamerikāņu ir apmierināti ar to, kā pret viņiem izturas ASV sabiedrībā, kas ir zemākais rādītājs kopš 2007. gada. Salīdzinājumam, 2013. gadā tādu bija 47%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?