Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jautrīte Saliņa. 29. 09. 1924.- 27. 08. 2011.

Trimdas literātu saime tikko zaudējusi vēl vienu leģendārā Elles ķēķa laikmeta liecinieci - 27. augustā Ņujorkā mirusi literatūrzinātniece Jautrīte Saliņa.

Viņa dzimusi 1924. gada 29. septembrī Liepājā Pirmā Liepājas kājnieku pulka kapelmeistara pulkvežleitnanta Ferdinanda Koša ģimenē. 1944. gadā, kad Jautrīte beigusi Jelgavas Skolotāju institūtu un apprecējusies ar savu kursabiedru nākamo dzejnieku Gunaru Saliņu, jaunais pāris kopā ar Jautrītes māti dodas bēgļu gaitās uz Vāciju, kur Jautrīte strādā latviešu bēgļu skolā. 1950. gadā visi trīs izceļo uz ASV, kur līdzās Elles ķēķa dzejiskajām aktivitātēm rit ikdienas darbs un mācības - Jautrīte studē New School for Social Research Ņujorkā, vēlāk Ratgersa universitātē, kur 1968. gadā iegūst doktora grādu ģermāņu filoloģijā, izstrādājot darbu par Maksa Friša prozu. Līdz 1988. gadam viņa ir Keina koledžas profesore Ņūdžersijā.

J. Saliņa publicējusies žurnālā Jaunā Gaita, kur ievietotas viņas apceres par latviešu autoru darbiem Par ironiju pēdējo gadu Latvijas prozā (1973) un Par grotesko Tālivalža Ķiķaukas un Marģera Zariņa prozā (1978), kā arī laikrakstā Laiks (Ņujorkā) un žurnālā World Literature Today. Pēc pensionēšanās viņa 1988.-1989. gadā saraksta grandiozu ģimenes un Elles ķēķa hroniku Pagājušo pašķirstot, pagaidām nepublicētu nozīmīgu laikmeta dokumentu, kurā ar atmiņu, dienasgrāmatas ierakstu, literāru darbu un publicistikas citātu palīdzību spilgti un detalizēti atklājas gan Saliņu ģimenes, gan trimdas latviešu kultūras personību dzīve vairākās desmitgadēs.

Saliņu ģimenes māja Glenridžā Ņūdžersijā vienmēr bijusi latviešu trimdas rakstnieku iecienīta tikšanās vieta, kas uzņēmusi daudzus jo daudzus draugus un amata brāļus no visām pasaules malām. Taču mājas solis nebūtu iedomājams bez Jautrītes rūpības un pacietības, tāpat kā triju bērnu Lara, Lailas un Lalitas audzināšana un skološana, ko pēdējās desmitgadēs papildināja rūpes par mazbērnu gaitām.

Līdz pat pēdējam brīdim saglabājusi izcili asu prātu un skaidru domāšanu, Jautrīte sniedza neaizvietojamu palīdzību Gunara Saliņa Rakstu 1. sējuma sagatavošanā (2006) un arī Linarda Tauna kopojuma Dzeja (2011) sastādīšanā un komentēšanā - šo grāmatu viņa nepaguva ieraudzīt, jo aizgāja mūžībā pāris dienu pirms grāmatas iznākšanas.

«Pēc visiem šiem garajiem, tumšajiem un gaišajiem gadiem joprojām domāju, ka Gonkas mīlestība ir manas dzīves skaistais brīnums,» Jautrīte atzinās intervijā 2006. gadā. Nešaubos, ka arī aizsaulē Tu, Jautrīt, esi kopā ar savu Gonku - citādi viņš bez Tevis tur būtu galīgi apjucis. Pateicībā par Tavu sirsnību un gara dāsnumu, Kārlis Vērdiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?