Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Joz pretī maratonam!

Līdz Nordea Rīgas maratonam 23. maijā atlikušas vairs tikai sešas nedēļas. Ja tikai nupat esat nolēmis piedalīties minimaratonā, vēl nav par vēlu sākt trenēties, pārliecināts fiziskās sagatavotības treneris Viktors Lācis. Tiem, kam skriešana nav sveša visa gada garumā, pa spēkam būs arī pusmaratons.

«Cilvēki, uzsākot treniņus, bieži sevi pārvērtē,» iesāk V. Lācis. «Ir kļūdaini sākt skriet pie ļoti ātra pulsa.» Tas nozīmē, ka cilvēks skrien ātrā tempā mazu gabalu, nevis lēnām uz laiku. Otra tipiskā kļūda - sākt treniņus ar pārāk garu distanci. Trešā - mesties trasē ar pilnīgi jauniem sporta apaviem, tos iepriekš neienēsājot.

Ja gribat skriet 5 km

Treneris norāda, ka tiem, kas grib skriet 5 km distanci, bet nav iepriekšējas sagatavotības, vispirms pāris dienas jāiziet mierīgā pastaigā, lai ķermenis pierod pie kustībām, tikai tad jāmetas skrējienā. Tas ir sevišķi svarīgi cilvēkiem ar lieko svaru - viņiem lielāks risks satraumēt ceļus, pēdas, muguru.

Skriet vajadzētu ne vairāk kā 3-4 reizes nedēļā. Iesācējiem pirmajā nedēļā treneris iesaka plānu: pirmdienā noskriet divus km, trešdienā jau trīs, ceturtdienā iziet pastaigā vai doties papeldēt. Piektdienā pielikt klāt vēl kilometru, bet sestdien, svētdien atpūsties.

Nākamajā nedēļā jau var sākt ar 3 km, nedēļas laikā tos pieaudzējot līdz pieciem. Trešajā nedēļā organismam jāļauj nedaudz atpūsties, tāpēc skriet vajadzētu ne vairāk kā 2-3 reizes. Ceturtajā un piektajā nedēļā distances garums jāpieaudzē līdz 10 km. Papildus var iet arī uz svaru zāli, staipīties un pildīt kustību koordinācijas vingrinājumus.

Pusmaratona skrējējiem

Tie, kas kustas vai skrien visa gada garumā, var paspēt sagatavoties arī pusmaratonam. Pusmaratonistiem treneris iesaka līdzīgu programmu, tikai skriešana jāuzsāk ar 6-7 kilometriem tā, lai aptuveni nedēļu pirms pusmaratona skrējējs arī treniņā varētu noskriet ko līdzīgu pusmaratona distancei. Svarīgi pēdējās dažas dienas pirms sacensībām nepārpūlēties, tāpēc šajās dienās labāk atpūsties. Lai arī daudzi noliedz, ka pirms skriešanas nepieciešama iesildīšanās, V. Lācis uzskata, ka 2-3 minūšu ilga ķermeņa iekustināšana par ļaunu nenāks.

Ko vilkt mugurā

Veikala Maratons eksperts Gatis Bērziņš uzskata - apģērbs skrējienu var vai nu padarīt ērtāku, vai - gluži pretēji - apgrūtināt. G.Bērziņš novērojis, ka skriešanai cilvēki parasti izvēlas kokvilnas apģērbu, kas viņiem liekas dabiskāks. Taču kokvilna uzsūc sviedrus, bet nenovada tos nost no ķermeņa. Tādējādi skrienot āda izsūt, un veidojas noberzumi. Turklāt, ja skrienot krekls iesvīst un nenovada mitrumu, ir lielāks risks, ka, uzpūšot vējam, cilvēks var saaukstēties. Sintētiskie skriešanai paredzētie apģērbi ražoti tā, lai šos riskus novērstu. G. Bērziņš gan stāsta, ka šāds apģērbs ir svarīgāks gargabalniekiem, savukārt minimaratonisti tīri labi var iztikt ar ierasto kokvilnu. Līdzīgi esot arī ar speciālajiem skriešanai paredzētajiem apaviem. «Ja cilvēks skrien vienreiz gadā, viņš piecus kilometrus var noskriet arī uzvalka kurpēs vai tenisa čībiņās,» smej G. Bērziņš. Tomēr regulāra skriešana nepiemērotos apavos atstāj iespaidu gan uz mugurkaulu, gan kāju locītavām. Tāpēc garo distanču skrējējiem svarīgi skriet pareizos apavos, kam ir starpzole ar amortizējošo daļu, kas mīkstina soļu izdarīto triecienu, norāda eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?