Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jums spēlē Brainstorm, nevis Prāta vētra

«Vecā paaudze atceras lakotus Siguldas spieķus, taču jaunajai igauņu paaudzei vislabāk zināmais Latvijas zīmols ir Brainstorm Dienai Tallinā saka mūzikas menedžeris Tomass Oljums, kurš strādā gan ar Igaunijas, gan ar Latvijas māksliniekiem. Pat ja igauņi neizjūt īpašu pietāti pret Brainstorm/Prāta vētru un neuztver grupu par «Baltijas U2», viņi apzinās, cik veiksmīga tā ir, piebilst Tomass.

_Brainstorm_ un _Instrumenti_ bija divi Latvijas kolektīvi, kas piektdien uzstājās otrajā ikgadējā Tallinas mūzikas nedēļā - mūzikas industrijas forumā, kas pulcē nozares profesionāļus no Baltijas un Ziemeļvalstīm, kā arī menedžerus, izdevējus un festivālu programmu veidotājus (_Sonar_, Glastonberija, _The Great Escape_, Le Printemps de Bourges, _EuroSonic_ u.c.) no visas pasaules.

Šīs reportāžas fokuss - Brainstorm perspektīvas internacionālā mērogā. Martā grupa izdeva albumu Years and Seconds, kas ir latviešu CD Tur kaut kam ir jābūt un krievu CD Šag «angļu brālis». Nupat nospēlēti koncerti Londonas Jazz Cafᅢᄅ un mūzikas konferencē South by Southwest (SXSW) Teksasas štata Ostinā. «Mērķis ir atrast auditoriju albumam un koncertiem,» skaidro Prāta vētras starptautisko attiecību menedžere Guna Zučika. «Kad iznāca albums Online (2001), neviens nespēja iedomāties, ka dziesma Maybe kļūs par superhitu Polijā. Kad atrodi savu auditoriju, tu strādā šai auditorijai. Un, piemēram, konference SXSW, kas pavasarī notiek ASV, ir pasaules notikums, kas nav domāts tikai amerikāņu tirgum. Tur var parādīt sevi kaut vai industrijas speciālistiem no Zviedrijas un citām Eiropas valstīm. Latvijas grupas reti piedalās tādos «paraugdemonstrējumos»,» saka Guna Zučika. Jūnijā albums Years and Seconds digitālajā formātā būs pieejams pasaules lielākajos interneta veikalos iTunes un Amazon.

Lielbritānijā izredžu nav?

«Baltijā ir tikai divi vārdi, kas sevi nopietni pieteikuši starptautiskajā arēnā, - komponists Arvo Perts un grupa Brainstorm,» vienā no Tallinas mūzikas nedēļas diskusijām teica koncertu industrijas eksperts Niks Hobss (viņš «piegādā» ārzemju zvaigznes Latvijas koncertaģentūrai Positivus Music un tās rīkotajam festivālam Positivus Salacgrīvā; N. Hobss ir viens no pirmajiem koncertu rīkotājiem, kurš kopš 90. gadu sākuma intensīvi darbojas Austrumeiropas plašumos, aptverot teritoriju no Polijas līdz Turcijai). Mūzikas menedžeris Pols Čītems, kurš šogad veido festivāla programmu mūzikas industrijas forumam Popkomm Berlīnē, sarunā ar Dienu atzīst, ka, pirmo reizi dzirdot Lasvegasas kvartetu The Killers, bijis pārliecināts, ka tas ir Brainstorm.

Gunas Zučikas aktivitātes Brainstorm vārda popularizēšanā slavēja Glastonberijas festivāla un jauno grupu festivāla The Great Escape (Braitona) programmas veidotājs Martins Elborns: «Viņa mani tik aktīvi aicināja uz Brainstorm koncertu Tallinā, ka es nevarēju to ignorēt.» Kāds ir Martina iespaids par redzēto? «Lielbritānijā grupai Brainstorm izredžu tikpat kā nav, milzīgu popularitāti tur tā negūs. Iespējams, grupas mūziķi var pelnīt miljonus, ja viņiem izveidosies sadarbība ar labu izdevniecību, kas piedāvās Brainstorm dziesmas citiem izpildītājiem. Britu klausītājiem uzreiz ir skaidrs, ka angļu valoda šim kolektīvam ir svešvaloda. Franču akcents mums šķiet seksīgs, norvēģi un zviedri dzied gandrīz ideāli - ar viņiem mums nav uztveršanas problēmu,» uzsver Martins Elborns. Viņš tomēr sola, ka aicinās Brainstorm spēlēt kādā no mazākiem britu festivāliem.

Niks Hobss piekrīt M. Elborna viedoklim un iesaka Brainstorm koncentrēties uz Vācijas un Ziemeļvalstu tirgiem. «Poproka grupai, kas vēlas gūt panākumus lielajos tirgos, ir divi ceļi. Pirmais - visos iespējamajos veidos stiprināt attiecības ar faniem. Otrais - iedarbināt milzīgu «komercmašīnu», kā to izdarīja Lēdija Gāga. Skaidrs, ka Brainstorm nevar būt tik komerciāli orientēta grupa.» N. Hobss norāda: Brainstorm koncerts Londonā bija izpārdots, taču auditoriju veidoja «ekspati» - Lielbritānijā dzīvojošie latvieši: «Ja diasporas pārstāvji ņemtu līdzi angļu draugus, ja koncertu noskatītos britu žurnālisti, par to uzzinātu plašāka auditorija.»

Smagās artilērijas parāde

Latviešu bija daudz arī Brainstorm koncertā Tallinas Rock Cafᅢᄅ - tā bija «ekskluzīva» iespēja redzēt grupu uz kluba skatuves. Vēl viens bonuss: iesildītāji - pandu duets Instrumenti, kura dziesma Life Jacket Under Your Seat skan Igaunijas radiostacijās. Renārs Kaupers, it kā reaģējot uz saucieniem «Latviski!», angliski teica, ka Tallinā tomēr ieradās Brainstorm, nevis Prāta vētra: «Londonas koncertā 95 procenti skatītāju bija latvieši, šeit - aptuveni 50/50. Taču pat Londonā programmas pirmo daļu nospēlējām angliski.» Tallinas klubā ažiotāžu noteikti radīja ne tikai latviešu klausītāji.

Latvijā Brainstorm vienmēr demonstrē dārgu šovu desmitiem tūkstošu cilvēku, izbraucienos mūziķi spēlē klasisku rokkoncertu bez specefektiem. Dziesmas no tā tikai iegūst, mainās muzikāli akcenti. Skanējums kļūst blīvāks, spēcīgāks. Protams, dzirdēt albuma Tur kaut kam ir jābūt hitus angļu valodā tikai tagad - divus gadus pēc oriģinālversiju pirmatskaņojuma - un uztvert tās par «jaunumu» liekas jocīgi.

Grupa šo materiālu uz skatuves «reanimē» ar patiesu un enerģisku prieku - it kā šīs dziesmas sacerētas pa ceļam uz Tallinu. Un tikai mūziķu perfekti noslīpētais profesionālisms ļauj noprast, ka šīs «partitūras» viņiem jau sen ir zināmas. Igaunijas publiku līdz ekstāzei noved albumu Four Shores/Četri krasti, A Day Before Tomorrow/Dienās, kad lidlauks pārāk tāls un Online/Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas grāvēji. Par prieku latviešiem dzimtajā valodā tiek nospēlēta Bronza (opuss, kas tulkojumā, šķiet, zaudējis daļu burvības), Ziema (bilingvāli), Lidmašīnas un Čiekuri. Dziesmas Skoļzkije uļici vietu koncertrepertuārā ieņēmusi Na zare, kas ierakstīta kopā ar dramaturgu un aktieri Jevgeņiju Griškovecu un grupu Bigudi. Smagās artilērijas parādi Brainstorm «eksportšovā» turpina Maybe, Colder, My Star un melodramatiskā kulminācija Welcome To My Country. Gribat to visu dzirdēt? 10. aprīlī jums jābūt klubā Forum Palace Viļņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?