Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jurga Ivanauskaite. PLACEBO

Spīdēja pavasara saule. Gaiss auksts un dzidrs kā kalnos. Jūlija varēja traukties, kur gribēja, tomēr mājas viņu piesaistīja stiprāk par visu. Ieradums apstāties un pasapņot pie lielā, pa visu sienu ierīkotā loga parādīja, ka tas var būt stiprāks pat par nāvi. Dzīva esot, viņa augām stundām pavadīja laiku, lūkodamās uz Viļņu un domās laizdamās no baznīcas uz baznīcu, no pareizticīgo baznīcas uz pareizticīgo baznīcu, klausīdamās, ka dievnamu sarunās iejaucas esošās un neesošās sinagogas, nožēlodama, ka šajā vertikāļu rotaļas ainavā nav minaretu.

Viņai patika lēkāt no torņa uz torni, un bērnībā, spēlējot klases, Jūlija uz vienas kājas bija lēkājusi pa septiņos kvadrātos ar krītu uzzīmēto attēlu, kas tālākajā aizmetīs akmentiņu, aizlēks to paņemt un atgriezīsies, nezaudējis līdzsvaru, tas uzvarēs.

Tagad spēle būtiski mainījusies. Ja sagribējās, Jūlija spēja iznīcināt Viļņas panorāmu. Viņa varēja vai nu ar skatienu, vai domām pavērt Viļņas ainavu kā teātra priekškaru, kas rūpīgi izgleznots ar baznīcu torņiem, oranžiem dakstiņu jumtiem, kokiem bez lapām un debesīm ar dzelteno saules rimbuli. Priekškaram paveroties un izzūdot, Jūlija redzēja absolūtu neko, ar kuru nevarēja un necerēja aprast. Viņu joprojām piesaistīja pazīstamas, iecienītas un pieradinātas lietas. Būtisku pārvērtību bija arī vairāk. Nakts ar dienu saplūdusi veselumā. Tumsas un gaismas vietā abas diennakts daļas tagad izplatīja tālu, dzeltenīgu spīdumu. Mainījusies arī laika izjūta. Sekundes izstiepušās un līdzinājās stundām, bet puse dienas aiztraukusies kā viena minūte. Ritmu, kādā turpināja dzīvot tie, kuri palikuši viņpus nāves sliekšņa, Jūlija varēja noteikt, ja iegriezās pie kāda sava bijušā paziņas un pameta aci uz kalendāru.

Dzīvo pasaule viņu interesēja aizvien mazāk. Viņai vairs nebija svarīgas pat cilvēku domas, jo vairs neizdzirdēja neko, kas vismaz par naga melnumu būtu pielīdzinājies pēcnāves pieredzei. Pret tiem, kuri dzīvo, Jūlija vairs nejuta nekādas emocijas, lai gan daža laba domāšana varēja izraisīt vilšanos, aizvainojumu, dusmas vai pat niknumu. Interesantāks likās kas cits. Cauri ikdienišķo pārdzīvojumu kakofonijai katrā cilvēkā viņa sāka atšķirt tīru, gandrīz priekšzīmīgu toni. Varbūt tas bija labā un skaistā aizsākums, par ko labprāt bija stāstījis Sargeņģelis?

Konkrētus apzīmējumus zaudējusi ne tikai diena un nakts. Savu fizisko ķermeni Jūlija pēdējo reizi bija redzējusi vakar, iekams morga sanitāri viņu iebāzuši melnajā plastikāta maisā. Vairāk par šīm mirstīgajām atliekām viņa nav interesējusies. Viņa juta, ka palēnām izzūd dzīvajiem neaptverami garīgais, bet pašai joprojām jūtamais saturs. No veidola kļuvis par starpu vai telpu starp materiālajām lietām. Starpa, kurā Jūlija pašlaik plīvoja, daudz nebija mainījusies kopš tā mirkļa, kad bija apjēgusi, ka mirusi. Sākumā viņa ainavu salīdzināja ar ūdens pilieniem, kuri peld spīdošā eļļā, bet patlaban apkārtne atgādināja ainiņas, kuras izšūtas uz melna auduma. Pasaule šķita kā milzīgs gobelēns, kas karājas uz neredzamas auklas, cauri kura audu un metu spraudziņām plūda zeltaini stari. Audums nepārtraukti retinājās un šķīda. Bet viņpasaulības zibšņi biezēja un saplūda viengabalainā gaismas substancē.

(Turpinājums 4. oktobra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Fragmenti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?