Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jurga Ivanauskaite. PLACEBO

Fragmenti

Tuvojoties liktenīgajiem četrdesmit, Jūlijas orbītā joprojām apgrozījās diezgan daudz vīriešu. Viņa lepojās, ka vairs netraucas viņus piesavināties, mainīt un audzināt, viņa vairs nealkst neticīgos, arī sevi, nosodīt, vairs necenšas nevienam izdabāt. Skatoties no nāves punkta, viņai šķita, ka nav bijis nekā tāda, par ko tik stipri būtu varējusi lepoties vai priecāties.

Jūlijas dzīvē vīrieši vienmēr ir bijuši svarīgi un veidojuši neapšaubāmu draugu daudzumu. Viņai nepatika draudzēties ar sievietēm. Vēlēdamās izkratīt sirdi, viņa daudz labprātāk izraudzījās kādu geju, kura saasinātā pasaules uztvere nodrošināja spēju analizēt sīkākās jūtu nianses, kuras visu apņem, - bezcerīgi nepiesātināmās mīlestības slāpes viņai vienmēr bijušas tuvākas nekā pašas dzimuma draudzeņu darīšanas. Sieviešu sabiedrībā Jūlijai nepatika ne aprunāt, ne klačoties. Klačojoties par ģimeni - laulātajiem, bērniem; mazbērniem -, viņai nebija kur iejaukties starpā, jo bija rūdīta vientuļniece. Viņa nevarēja pievienoties arī niknajām vīriešu nīdējām, jo, raugi, stipro dzimumu viņa cienīja, no feministēm vairījās un viņu uzskatiem nepievienojās, bet vairāk par visu viņa necieta intelektuāles, kuras pļāpā par postmodernismu, strukturālismu vai hermeneitiku.

Savus esības jēgas meklējumus Jūlija neuzskatīja par filozofiju, viņa drīzāk gan to dēvēja par ticēšanu un labprāt atkārtoja, ka tad, ja viņai būtu vīrieša veidols, būtu kļuvusi par mācītāju. Tad, neviena nesaistīta, visu pat uzmundrināta, viņa būtu mēģinājusi tuvināties abstrakcijai, kuru joprojām sauc par Dievu. Vienīgā sieviete, ar kuru viņa varēja parunāties par būtiskām gara lietām, bija Aurēlija, bet tā bija ieguvusi zaļo karti un devusies uz Ņujorku meklēt laimi.

Jūlijai nepatika draudzēšanās ar sievietēm vēl arī tamdēļ, ka jutās vienlīdzīga ar vienlīdzīgām no tās pašas sugas, tās pašas asins, ar to pašu enerģētisko slodzi un vienādu magnētisko polu. Kopā ar Ievas meitām Jūlijai pietrūka koķetērijas, flirta, spriedzes un elektrizētās, dzirksteļojošās gaisotnes, kāda vienmēr izveidojas, sastopoties ar vīrieti. Kopā ar sievietēm viņa kļuva pati sev neinteresanta. Bija žēl viņu kompānijā izšķiestās enerģijas, bet vienlaikus arī pavadītais laiks likās tukšs, gluži kā ūdens, kas domāts augļu koku dārza laistīšanai, bet to uzsūkušas tuksneša smiltis.

Jūlija varēja saderēt, ka sievietes savā starpā nav draudzīgas, viņas nav sirsnīgas un solidāras, pat pretēji - viņas ir skaudīgas, naidīgas un ļaunprātīgas intrigantes. Protams, viņa nebija gluži konsekventa un reizēm izturējās pretēji pašas sludinātajām likumībām - meiteņu vakaros vai reiba, pat aizgūtnēm pļāpāja par vibratoriem, kontraceptiķiem un sievišķīgo identitāti, klaigādama vēroja vīriešu striptīzu, kusa no atklāsmēm raidījumā No sirds uz sirdi un slacīja asaras no abpusējās savstarpējās viendzimuma, vienvirziena un vagīniskās sapratnes.

Tā nu reizēm viņa vārda tiešā nozīmē ar dūrēm sita sev pie krūtīm un centās pierādīt -ja esi piedzimusi par sievieti, liktenis tev lēmis būt par feministi. Visos pārējos gadījumos, ironiski smīnēdama, viņa mēdza sacīt, ka esot rūdīta maskulīniste, un zināja, ka vairumu sieviešu tas kaitina, toties patīk visiem vīriešiem.

(Turpinājums 18. oktobra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Mūsdienu Lietuva, XX gs. beigas. Negaidīti mirst zīlniece Jūlija, kuras klienti bijuši smalko aprindu ļaudis un politiķi. Slepkavība vai pašnāvība? Jūlijas tuvāko draugu loks mēģina rast atbildi gan uz šo, gan uz romāna centrālo jautājumu: vai un kā vēl ir iespējams vērst par labu tik bezcerīgajā pragmatismā ieprogrammēto pasauli - māņu efekta placebo pārvaldīto elli zemes virsū?
Dienas grāmata, 2009.
No lietuviešu valodas tulkojis Talrids Rullis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?