Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jūs no vīra vai sievas puses?

Vai esat pamanījuši, ka Leļļu teātris reizi sezonā piedāvā jaunu izrādi arī pieaugušajiem? Skroderdienas Silmačos, Ja tu esi sapinies, 7 dienas. Genesis... Šajā sezonā - režisora Mārtiņa Eihes un lugas autores Kristas Burānes Kāzas. Stāsts par negaidītu mīlestību. Radies iespaids, ka Leļļu teātra aktieriem patiesi patīk šie darbi, kas notur līdzsvarā starp ikdienas repertuāru mazajiem skatītājiem un profesionālu nepieciešamību komunicēt arī ar citu auditoriju, dažādojot teatrālās izpausmes formas.

Aktieru artistiskā aizrautība un spēles forma uzpērk arī _Kāzās._ Veidots bez pretenciozitātes, iestudējums ir vienkāršs, asprātīgi skumjš, ar daudziem jaukiem, simpātiskiem atradumiem.

Kas lācītim vēderā?

Sagatavojieties gan, ka, tikko ienākuši pa teātra durvīm, nonāksiet nevis pasīvā skatītāja, bet dalībnieka un kāzu viesa statusā. Evitas Klimavičiusas Līgava lidinās pa gaiteni un uzgaidāmo zāli centimetru virs grīdas kā balts taurenis, no prieka apkrīt ap kaklu ienācējiem, sirsnīgi apsveicinās ar «sen neredzētiem brālēniem» un «krustmātēm». Vedējmāte (Dana Lāce) Merilinas parūkā un baltajā kleitā ᅢᅠ la Sestdienas nakts drudzis un vedējs (Valdis Vanags) Preslija kostīmā ierauj rituālā bez sagatavošanās - pats nemani, kā esi jau sacerējis zīmītes ar apsveikuma tekstiem, dejojis ar sešiem partneriem, laimējis zeķes un uztraukumā nodomājis: nedod dievs, ka tādas atrakcijas turpināsies visu laiku... Bet nē, pēc šīs prelūdijas kāzas turpinās, tikai mēs tās turpmāk redzam no «virtuves puses», no aizkulisēm, atgriežoties ierastajās skatītāja un «lūriķa» lomās.

Aktieri ar savu vārdu, kā Baiba, Edgars, Dana, Evita, Valdis un Miķelis, izspēlē situācijas par diviem cilvēkiem, no kuriem vienmēr kāds mīl citu, to nepareizo, kurš nejūt pretmīlu. Asprātīgi un artistiski Baiba Geķe sarīko atvadu ceremoniju ar apdāvināšanu un atzīšanos jūtās vienaldzīgajam klaunam, tajā pašā laikā sirdīgi dresējot deju partneri Edgaru. Vedējtēvs Valdis bēdīgi noslēpj Danas atraidīto saderināšanās gredzenu... Sarūgtinājumi, vilšanās un cerības divu cilvēku mēģinājumos tuvoties mainās ar publicistiskākām epizodēm, ar klauna monologu publikai, kurā Mārtiņš skaidro, kāpēc leļļu teātra aktierim jāpamet iemīļotais darbs un jābrauc uz Londonu pelnīt naudu, un piedzērušā līgavaiņa sarunu ar rēcošo partijas biedru «buldozeru», kurā atklājas kāzu darījuma patiesais iemesls. Manā skatījumā šīs divas ainas izrādē gan tik labi neiegulst, publicistiskais paņēmiens ar didaktisko pieskaņu mazliet par tiešu un «griež ausīs». Bet interesanta un negaidīta ir kāzu nakts balle tikai ar kurpēm, Evitas un Mārtiņa ēnu spēle mežā, maldīšanās guļamrajonu kvartālā, kā mazos televizoriņos izgaismojot daudzos dzīvokļus ar tur skanošajām balsīm un bildēm (māksliniece Kristīne Vītola). Un paņēmiens, ka mūžam kaut kur ārpus redzamības loka pīpējošo un klātneesošo līgavaini nospēlē mazs brūns rotaļu lācītis, par kuru tikai kāzu naktī top skaidrs, kas tam vēderā.

Rotaļīgi vērojoši

Mainot spēles teātra paņēmienus ar leļļu un objektu teātra tehniku, gandrīz katrā ainā ienāk kāds jauns paņēmiens, bet organiski un bez sadomātības vai fragmentārisma iespaida, kā tad, kad materiāls ir pārdomāts, sastrādāts un padarīts par savu. Mazliet dullajai un sirreālajai kāzu atmosfērai negaidīti labi piestāv pat dueta Sandra elementāri absurdās dziesmas.

Ar visu rotaļīgo formu izrādei tomēr ir vērojoša, reflektējoša daba. Tā parāda kāzas kā notikumu, kurā sastopas pragmatiskais, stereotipiskais ar spontāno, negaidīto. Kāds merkantilajās aprēķina laulībās iemīlas pa īstam. Ne savā līgavainī. No plivināšanās iluzoriskas jūsmas augstumos aizdzīvo līdz atskurbinošai realitātei un domīgam finālam, kurā piedzimst «bērns» un ar lelles neizdibināmo seju klausās mūsu vieglprātīgi, nopietni un puspajokam kādreiz uzšņāptajos jaunās dzīves vēlējumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?