Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kā būt dāsnam? Mācās mazi un lieli

Inga Melberga

Saskaņā ar kristīgo tradīciju sabiedrībā iesakņojies paradums būt dāsniem kādā konkrētā gada brīdī - Ziemassvētkos. Bet ko tad, kad svētki pagājuši? Dāsnums nav dabas parādība kā sniegs, kas pēkšņi uzkrīt vienā konkrētā sezonā, tāpēc režisors Varis Klausītājs izvēlējies akcentēt empātiju un devīgumu kā cilvēku īpašību ikdienā, iestudējot bērniem zīmējumu operu Dāsnumātika, kas šodien, 7. janvārī, skatāma Rīgas Doma kapitula zālē.

Izrādē Čārlza Dikensa populārā stāsta Ziemassvētku dziesma darbība ir pārcelta uz garu un eņģeļu skolu, kurā audzēkņu mācību materiāls ir cilvēks, un šoreiz tas ir skopais baņķieris Druvis. Izrādes laikā Druvim jātiek galā ar dažādiem pārbaudījumiem, lai kļūtu par dāsnāku un labāku cilvēku. Kopā ar Druvi Dāsnumātikas kursa liecību būs iespēja saņemt arī visiem izrādes apmeklētājiem.

«Zīmējumu teātra veidā iepriekš jau iestudēju baletu Dzejtaurenis, tajā darbojās divi mākslinieki - mūziķis, kas spēlēja dažādus instrumentus, un soliste. Dāsnumātikā esmu audzis un uz skatuves sapulcējis 21 dalībnieku, no kuriem 12 ir Rīgas Doma kora skolas 4. klases meiteņu koris,» priecājas izrādes režisors Varis Klausītājs un atklāj, ka ar iestudējumu vēlas uzrunāt ģimenes - sākot no mazuļiem, kuri spēj uztvert stāsta būtību, līdz pat pieaugušajiem, kurus uzrunāt par dāsnuma tēmu patiesībā esot visnepieciešamāk. «Bērniem dāsnums un empātija pret pasauli ir iedzimta, bet pieaugušajiem tā atkal jāmācās no jauna, jo tieši lielie daudz ko izsver un mēra naudas izteiksmē,» uzskata V. Klausītājs. Izrādē būs īsta zīmēšanas mācībstunda ar tāfeli, kur savas prasmes rādīs gan pieaugušie izrādes tēli - skolotāji -, gan kora meitenes.

Izrāde tapusi sadarbībā ar dramaturģi Rasu Bugavičuti, dzejnieci Annu Auziņu, horeogrāfi Agnesi Bordjukovu, scenogrāfu Rūdolfu Baltiņu, gaismu mākslinieku Jāni Sniķeri un tērpu mākslinieci Gerdu Zandersoni.

Izrādes veidošanā piedalījies Rīgas Doma Kora skolas meiteņu kora ansamblis Airas Birziņas vadībā, vīru ansamblis Pētera Vaickovska vadībā, mūziķu grupa The Quinters un, protams, arī aktieri Marta Ančevska un Klāvs Mellis. Zīmējumu operā tiks atskaņotas Kaspara Zemīša oriģinālkompozīcijas gan instrumentālā, gan dziedātāju izpildījumā.

Izrāde tapusi, radošajai grupai sadarbojoties ar sabiedrisko kustību Mans Doms, kas ir Rīgas Doma un biedrības Ascendum ilgtermiņa projekts, kas pievēršas Doma katedrāles sabiedriskās nozīmes aktualizēšanai. Savukārt izrādes laikā gūtie ienākumi tiks izmantoti nākamās dienas izrādes organizēšanā, kas būs dāvinājums bērnunama bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?