Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kā labāk iejusties jaunajā darbā

Nenoliedzami gan darba devējam, gan darbiniekam pārbaudes laiks dod iespēju pārliecināties, vai darbinieks ir piemērots šim darbam, vai darbs atbilst darbinieka vēlmēm un spējām. Lai pārliecinātos, vai darbinieks atbilst firmas mērķiem, darba devējam jārada pareizie apstākļi un vide, kas ļautu jaunajam darbiniekam pēc iespējas veiksmīgāk integrēties uzņēmumā.

Pirmajās nedēļās darbinieks vēro notiekošo uzņēmumā, mācās un iegūst nepieciešamās prasmes, lai pēc tam spētu sasniegt noteiktos mērķus. Pārbaudes laikā darba devējs vairāk dod, nekā saņem pretī, bet jau pēc laika, ja integrācijas process bijis veiksmīgs, jaunais darbinieks sniedz arvien labāku rezultātu un atdeve starp darba devēju un darbinieku līdzsvarojas. Tas ir arī tas vēlamais rezultāts, kas parāda, cik veiksmīga bijusi jaunā darbinieka apmācība un iekļaušanās uzņēmumā. Pareizi un profesionāli iepazīstinot darbinieku ar darba vidi un pienākumiem, darbiniekam veidojas pareiza izpratne par uzņēmumu un tā darbību un mērķiem.

Vienlaikus pārbaudes laiks darba devējiem būtu jāizmanto, lai pārliecinātos, ka atrasts īstais darbinieks, un lai pārliecinātu darbinieku, ka šī ir viņa īstā vieta un ka tieši šeit viņš spēs veiksmīgi attīstīt karjeru. Šajā laikā jāpanāk, ka darbinieks sāk izjust piederību un vēlas arvien vairāk uzlabot savu individuālo darba sniegumu.

Latvijas uzņēmumu prakse jaunu darbinieku integrācijā ir ļoti atšķirīga, katrs uzņēmums izmanto tieši savai uzņēmējdarbībai efektīvākos veidus un instrumentus. Pieņemu, ka daļā uzņēmumu netiek veiktas nekādas īpašas aktivitātes, lai palīdzētu jaunajam darbiniekam integrēties, kas nereti noved pie tā, ka darbinieks nejūt piederību uzņēmumam, nav iesaistījies uzņēmuma procesos, tāpēc arī izpaliek darba sniegums, kas nereti rada vēlmi mainīt darbavietu. Protams, ir arī labie piemēri - uzņēmumi, kuri domā par jaunajiem darbiniekiem un to adaptāciju uzņēmumā pirmajos mēnešos.

Šeit minama iepazīstināšana ar pašu uzņēmumu, tā vēsturi un citiem svarīgiem uzņēmuma faktiem, ievadapmācības, zināšanu pārbaude, kopīgi darba un ārpus darba pasākumi, kas ļauj ātrāk iekļauties kolektīvā, mikroklimata pētījumi un individuālas sarunas ar jauno darbinieku.

Piemēram, uzņēmumā ir izveidota pārbaudes laika forma, kas atšķiras katrai amatu grupai, bet tās nozīme ir fiksēt un redzēt jauna darbinieka integrāciju uzņēmumā pirmajos trijos mēnešos. Vadītāju amatiem pārbaudes laikā saruna notiek katru mēnesi. Sarunas laikā jaunajam darbiniekam tiek sniegta atgriezeniskā saite sešos svarīgākajos kompetenču blokos (komunikācija, atbalsts, sava laika plānošana, analītiskās iemaņas, jaunas idejas un inovācijas, sadarbība). Šajos kompetenču blokos tiek iegūts vērtējums no vadītāja tiešajiem darbiniekiem un citiem darbiniekiem, kas ar šo cilvēku strādā kopā ikdienā. Mūsdienu labās prakses piemēri rāda, ka jauno darbinieku integrācijas modeļa ieviešana uzņēmumā samazina darbinieku mainību un uzlabo darba sniegumu.

Ikvienam vadītājam sekmīgai uzņēmuma darbības nodrošināšanai būtiski atcerēties, ka jāveido daudzveidīgas personāla vadības sistēmas un procesi, kas uzlabotu jauno darbinieku integrāciju pārbaudes laikā.

*Personāla nodaļas vadītāja izklaides un atpūtas vietu tīklā Klondaika

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?